En krystallkule som den hellige gral. Vil noen av svenskene gå inn i historien?

De siste årene har amerikanske Jessie Diggins og russiske Natalya Něpryaeva forstyrret norsk overherredømme, tidligere vant polske Justyna Kowalczyk fire titler.

Men du ville se forgjeves etter verdenscupvinneren for Sverige sammenlagt.

I år åpner det seg imidlertid en enestående mulighet for svenske kvinnerepresentanter.

Forbudet mot russiske idrettskvinner er fortsatt i kraft, noe som eliminerte for eksempel forsvarsspilleren Něpryaeva, Julia Stupakova eller Tatjana Sorinová fra konkurransen. Også norske Therese Johaugová avsluttet karrieren etter forrige sesong.

«Vi mister en veldig sterk konkurrent som var favoritten før hvert distanseløp og som satte det høyeste tempoet helt fra start,» kommenterte Andersson på slutten av den svenske TV-rivalen SVT.

Andre har en eksepsjonell sjanse til å skinne.

Etter åpningsrunden vendte oppmerksomheten med rette mot svenskene, som dominerte alle tre løpene og tok fire plasser på topp fem av den foreløpige plasseringen.

«Det sier mye om laget vårt, det vil være vanskelig å slå oss,» sa Karlsson, som for tiden leder sammenlagt. Søndagens fighter-seier fungerer i hennes favør ettersom andreplasserte norske Tiril Udnes Wengová har like mange poeng.

Så følger andre svensker etter: tredjeplassen er besatt av Dahlquist, takket være balanserte prestasjoner i utholdenhetsløpene og spurtene fullfører de to andre vinnerne av Ruka Andersen og Ribom topp fem.

En liten klode og en stor

Forrige sesong vant nåværende leder Karlsson en liten krystallklode for toppkonkurrent under 23 år, og hun trenger ikke avslutte sesongen uten pokal i år heller.

Hun viste seg i storform i Finland. I den klassiske 10 kilometeren ble hun nummer to bak Andersson og dominerte deretter fighteren. «Det var et flott løp. Ebba og jeg gjorde alt fra start. Da vi fikk nok ledelse, trodde jeg at jeg skulle starte i den siste motoen,» beskrev hun veien til sin fjerde seier i verdenscuppen.

Sveriges Frida Karlssonová, vinner av 20 km forfølgelsesløp i Ruka

Andersson ble sliten og landsmannen var ikke lenger nok: «Hver kilometer jeg fulgte med Frida var som en seier. Da hun hoppet opp, følte jeg at jeg ikke hadde nok krefter i dag.

Lagleder Anders Byström satte pris på samarbeidet til de kvinnelige representantene, som motiverer hverandre for flotte prestasjoner på banen: «Det er ikke en rivalisering, men snarere et konkurransefortrinn at vi har to så sterke konkurrenter.»

Selv vinneren av det første distanseløpet, Anderssonová, er blant favorittene til det samlede mesterskapet. «Jeg føler at det er mange jenter fra forskjellige land som streber etter topplasseringene,» modererte hun betydelige forventninger foran sesongen.

Ebba Andersson fra Sverige vinner det klassiske 10 km distanseløpet i Ruka Finland.

I likhet med sin representative søster vant hun den lille globusen til den beste løperen under 23 år, og til og med to ganger: i 2019 og 2020. I tillegg har hun allerede lagt til rundt tretti pallplasser i verdenscuppen.

Men han ligger klart bak i antall seire.

Hun har bare nådd topptrinnet i verdenscupen to ganger og blitt nummer tre i det siste oppgjøret de to foregående sesongene.

I inneværende år kan hun knekke ryktet til en konkurrent som alltid ender like under toppen.

Caviar City Star

Mens Ribomová fortsatt prøver å bekrefte sin posisjon blant de beste. Innfødte i Kalix, en by i Nord-Sverige som er kjent for sin kaviarproduksjon, kappkjørte om topplasseringen på pallen for mindre enn to år siden i Val di Fiemme.

Nå i Ruca gledet hun seg over åpningstriumfen, da hun på slutten av spurten utnyttet nølingene til landsmannen Dahlqvist, som snublet i siste sving.

«Det er utrolig, og det beste er at jeg hadde foreldrene mine blant publikum i dag, så de så min første verdenscupseier,» sa hun.

For å utvikle karrieren flyttet Ribomová og familien hundre kilometer utenfor polarsirkelen til den lille byen Gällivare, hvor hun gikk på den prestisjetunge lokale skiskolen.

De svenske klassiske skistjernene Charlotte Kallaová, Marcus Hellner og Niklas Jonsson gikk også på samme skole. Alle har individuelle olympiske medaljer i samlingen. Kallaová og Hellner har til og med gull.

Og derfor er Riboms mål klare: å etterligne deres vellykkede karrierer og kanskje overgå dem ved å vinne den store Crystal Globe de aldri oppnådde.

Hun må imidlertid ikke bare takle konkurranse fra andre svensker, som klarte starten perfekt, men også for eksempel fra nordmennene Tiril Udnes Wengová og hans kusine Heidi.

Vil en av de svenske vinnerne ha nok styrke til sesongslutt og bære det blå flagget med det gule korset på det øverste trinnet?

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *