Energipapir: 7 faktorer avgjør om gassen vår vil vare om vinteren | sølv

Er det nok bensin til å vare de neste to vintrene?

Så langt har vinteren vært spesielt mild, til og med bydd på «det beste fra begge verdener», som Deutsche Bank-eksperter beskriver det i en analyse. Dette utsatte fyringssesongen og økte sannsynligheten for at Tyskland ville gå de neste månedene uten gassrasjonering. Butikkene er fulle.

Likevel: Betydelige risikoer – spesielt for 2023/24 – gjenstår. Over vinteren neste år vil lagertankene i beste fall være bare 40 % fulle, advarer eksperter, og i verste fall bare 20 %.

Det er fortsatt grunner til å være lettet: i tillegg til den milde vinteren (27 % mindre gassforbruk i oktober 2022 sammenlignet med samme måned i fjor), er volumene av gass importert fra Belgia, Nederland, Norge (i liten grad) og Frankrike. I tillegg vil noen flytende LNG-terminaler lande fra slutten av 2022, i stedet for i 2023 som opprinnelig planlagt.

Disse gode nyhetene har ført til lavere priser på gassbørsene: de er fortsatt over 100 euro per megawattime, men rundt en tredjedel under august-høydene.

Men dette er ikke nok til å være sikker på at vinden ikke lenger snur. Hvorvidt det fortsatt vil være mulig å varme opp neste vinter uten at regjeringen må bestemme hvem som får naturgass og hvem som ikke, avhenger av seks-sju faktorer – inkludert politikk!

Hva kan ødelegge vinteren for oss?

På gassforsyningssiden er det betydelige risikoer som kan sette de tilførte volumene i fare.

▶︎ Russisk gass: EU importerer fortsatt 6 % av all sin gassimport fra Russland. Selv flytende naturgass (LNG) fortsetter å komme fra Russland i begrenset grad. Hvis denne importen opphørte, ville dette sette forsyningssikkerheten i fare for flere land og regioner som ikke har havnetilgang – inkludert Østerrike, Tsjekkia, Slovakia, Nord-Italia og Bayern. .

▶︎ Sabotasje: Angrepene på Nord Stream-rørledninger i Nordsjøen har vist at sabotasje ikke kan utelukkes. Imidlertid kan ikke bare bevisst forårsaket feil, men også tekniske feil også sette gassvolumer i fare.

Hva kan hjelpe oss?

▶︎ Videreføring av driften av kjernekraftverket: For øyeblikket, ifølge eksperter fra Deutsche Bank, ser det ut til at atomkraftverkene bare vil fortsette å fungere frem til 15. april 2024 – som fastsatt av kansler Olaf Scholz (64, SPD) for å løse tvisten mellom koalisjonspartneren, De Grønne og FDP å mekle. En annen operasjon kan gi betydelig lettelse på gassfronten, siden naturgass brennes for å generere elektrisitet. Debatten bør med andre ord gjenopptas.

▶︎ Ikke avgjørende på kort sikt og likevel relevant: det Forbud mot fracking. Den bør oppheves slik at Tyskland kan produsere sin egen gass i løpet av de neste to-tre årene. Eksperter fra Deutsche Bank bemerker imidlertid: Den føderale finansministeren Christian Lindner (43, FDP) ser ut til å slutte seg til koret til de som ønsker å oppheve forbudet.

Andre politiske risikoer

Men etterspørselen er også avgjørende – og en god klype flaks.

▶︎ Av husholdningens forbruk. Har innbyggerne mistet insentivet til å spare med elektrisitets- og gassprisbegrensninger? Deutsche Bank-analytikere sier det er mulig, men usannsynlig.

▶︎ Bedriftens oppførsel: De kan også slippe på gassbesparelser fordi staten betaler deler av regningen deres. Deutsche Bank-analytikere forventer ikke dette. Rundt 25 000 industrikunder og 1 900 sykehus mottar tilskudd for 70 % av forbruket sitt, beregnet på grunnlag av deres forbruk i 2021 og i samsvar med visse miljøkriterier.

Vi trenger lykke til med været!

▶︎ Sist men ikke minst er også i vinteren som kommer vær en av hovedfaktorene. Forskjellen mellom en usedvanlig kald vinter og en ekstremt varm vinter betyr en endring på 15 % i gassetterspørselen, skriver analytikerne.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *