Et nytt utdanningssenter er malt i Rudolfinum i Praha

Rudolfinum i Praha gir jevnlig konserter av den tsjekkiske filharmonien, men nå har også første etasje blitt spilt. Men ikke med fioliner, harper, fløyter og tromboner, men med farger. Under ledelse av arkitektene 0.5 Studio fra Praha, Pavel Nové og Vít Svoboda er det opprettet et nytt utdanningssenter her, en nydesignet møteplass som fortsetter de tidligere transformasjonene av det ikoniske nyrenessansepalasset. Senteret, kledd i gull, røde og rosa toner, inviterer til pedagogiske opplegg for barn og voksne.

I 2018 begynte den tsjekkiske filharmonien å modernisere lokalene til sitt nåværende hovedkvarter og holdt to arkitektkonkurranser. I det første tilfellet handlet det om modifikasjoner av vestibylene til Dvořák-hallen, som livet opp de nye inngangene i henhold til prosjektet til verkstedet til Lenka Míková. Den andre oppgaven var å forvandle en del av første etasje til et utdanningssenter. Til utdanningsformål har den tsjekkiske filharmonien så langt brukt Dvořák og Suk Hall, som imidlertid har sine begrensninger.

Ideen om å bygge et utdanningssenter kom for mange år siden fra lederen av investerings- og administrasjonsavdelingen til Rudolfinum, arkitekt Lukáš Duchek. Men først måtte den sørlige fløyen av palasset frigjøres.

«De modifiserte lokalene ligger i første etasje av den historiske bygningen, i stedet for de opprinnelige kassene og kontorene. Det var mulig å tilpasse de tilsynelatende utilstrekkelige rommene til deres nye funksjon og forvandle grensene og de grunnleggende manglene i deres fordeler.» presentert av arkitektene Pavel Nový og Vít Svoboda fra 0.5 Studio.

Foto: Peter Fabo

0.5 Studio i Praha er opphavet til interiørdesign

Dette satser på et konsept fullt av farger, som er veldig variabelt og oppfyller alle kravene til funksjonell bruk av plass. Mangfoldet tillater både en målrettet oppfatning av musikken og informasjonen som kommuniseres, samt avslapning. De enkelte stykkene skiller seg fra hverandre, men de knytter seg til hverandre på en slik måte at de skaper en meningsfull helhet. Sistnevnte viser også til palassets raushet og prakt på slutten av 1800-tallet.

«Vi lyktes i å skape et moderne miljø som en selvstendig verden som gjenspeiler bygningens arkitektur, bakgrunnen til den tsjekkiske filharmonien og fremfor alt fenomenet musikk. Det gir et fritt felt for arbeidet til foreleserne og deres forskjellige programmer», forklare arkitektene, som klarte å utvikle ulike stemninger i rommet hovedsakelig gjennom bruk av ulike elementer i interiøret.

Det mest slående og fengslende eksemplet er det første auditoriet, hvis tak er dekorert med belysning i form av en stjernehimmel – derav navnet Space. Hele rommet er også opplyst av tre godt opplyste gylne nisjer, som også på subtilt vis minner om Karel Pragers originale kasseapparater. Den gylne fargen refererer til materialene til musikkinstrumenter i messing.

Den gylne fargen er også dominerende i det andre auditoriet, som kan brukes som konferanserom, spillrom, plass til foredragsverksted eller som kunststudio. Rasteplassen, eller respirium, kombinerer rosa og røde toner med en gullforet portiko som visuelt forbinder den med de to auditoriene. Helhetsinntrykket her kompletteres av et effektivt trespaltetak, hvor belysning, samt klimaanlegg og andre teknologier er smart skjult.

«Vi er veldig fornøyde med det nye utdanningssenteret. Det er et fint tillegg til de representative store rommene i Dvořák- og Suk-salene, der undervisningsopplegg fant sted oftest. Nå er det lagt til en trio av vakre rom, mer intime. og la oss si mer familievennlig.» roser Petr Kadlec, leder for avdelingen for utdanningsprogram ved Rudolfinum.

utdanningssenter

Foto: Peter Fabo

Rommet består av tre hovedrom som henger sammen, men fungerer også uavhengig av hverandre

utdanningssenter-2

Foto: Peter Fabo

Mangfoldet i senteret tillater både en målrettet oppfatning av musikken og informasjonen som formidles, samt avslapning

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *