Et verdifullt bidrag til helsevesenet i Ukraina

En ny ambulansebuss kommer til Ukraina denne uken. Den ble finansiert av Utenriksdepartementet og planlagt av norske helsemyndigheter. Bussen skal brukes av ukrainsk medisinsk personell og vil utvilsomt styrke dens evne til å transportere pasienter i Ukraina og til utlandet.

Denne bussen er den første av fem busser som norske myndigheter sender til Ukraina. Alle bestilte busser vil bli produsert ved Volvo-fabrikken i Säffle, Sverige.

– Disse bussene vil gi et viktig bidrag til helsevesenet i Ukraina. Dette er også svært nyttig for Norge, da norske myndigheter og norsk medisinsk personell får verdifull erfaring innen helseberedskap i en krevende og ekstremt reell situasjon, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Gjort mulig takket være EU-samarbeid

– Bussene er et konkret eksempel på Norges støtte til Ukraina. Disse bussene er muliggjort takket være vårt samarbeid med EU innenfor rammen av EUs sivile beredskapsprogram, UCPM (EU Civil Protection Mechanism), sa utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Ukraina uttrykker spesifikke behov og Norge, som et fullverdig medlem av denne avtalen, har muligheten til å implementere dem. Busser vil medisinsk forbedre transporten i og utenfor Ukraina. Disse bussene skal bidra til å redde liv, sier utenriksministeren.

Gir behandling utenfor Ukraina

Busser kan frakte alt fra krigsskadde til pasienter som lider av andre alvorlige sykdommer. Det viktigste er at det gir Ukraina muligheten til å flytte syke og sårede og ta pasienter ut av landet.

– Det betyr at Norge og andre land lettere kan ta imot pasienter til behandling utenfor Ukraina, forklarer Kjerkol.

Intensivsykehus på hjul

Helsedirektoratet har i samarbeid med Oslo universitetssykehus det faglige ansvaret for planlegging og arbeid med ambulanser. Bussene fungerer som et mobilt intensivsykehus. De har fem senger og det meste av medisinsk utstyr, inkludert: for å støtte pusten og overvåke hjerte og blodtrykk.

Leger ved Oslo universitetssykehus har lang erfaring innen luftambulanse og intensiv. De er nå også ansvarlige for opplæring av ukrainsk medisinsk personell i bruk av ambulanser.

Foto: Helsedirektoratet/Den første av fem ambulanser. Bildet er tatt i Rzeszów, Polen, hvor ukrainsk medisinsk personell blir opplært til å kjøre bussen.

Kilde: regjeringen

Les og kjenn mer: Flere tonn med pakker med gratis levering kommer til Ukraina

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *