Etter angrep i Litauen: Norge melder om pro-russisk nettangrep

Etter angrepet i Litauen
Norge melder om pro-russisk nettangrep

Etter at russiske hackere lammet mange virksomheter i Litauen, melder Norge nå om et angrep fra en pro-russisk gruppe. Det har vært gjentatte angrep de siste 24 timene. Hackerne brukte en spesielt aggressiv teknikk.

I Norge har mange private og offentlige institusjoner blitt mål for hackerangrep. – En pro-russisk kriminell gruppe ser ut til å stå bak angrepene, sa det norske sikkerhetsbyrået NSM. Det har vært gjentatte angrep de siste 24 timene. «Vi har nylig sett lignende angrep i andre land,» sa NSM-direktør Sofie Nystrom.

Mandag fant det sted et nettangrep mot offentlige og private selskaper i Litauen. Handlingen var en gjengjeldelse for striden med Litauen om forbudet mot transitt av visse varer til den russiske enklaven Kaliningrad.

«Litauiske statlige institusjoner og virksomheter er utsatt for alvorlige DDoS-angrep,» sa forsvarsdepartementet på Twitter mandag. Litauiske tjenestemenn sa at de verste angrepene raskt ble brakt under kontroll. Ifølge Skardinskas var det ingen alvorlige skader. Litauens statsminister Ingrida Simonyte sa at slike angrep har økt siden den russiske invasjonen av Ukraina begynte i slutten av februar.

Moskva-regjeringen truet Litauen åpenlyst i helgen på grunn av restriksjoner på jernbanetransport mellom Russland og dets enklave Kaliningrad. Den russiske hackergruppen Killnet, som tidligere hadde angrepet statlige nettsteder i USA, Polen og Tyskland, sa at de sto bak angrepet i Litauen og henviste eksplisitt til situasjonen i Kaliningrad.

Ifølge NSM var hendelsen i Norge et DDoS-angrep. Et nettverk flommer over av forespørsler om å lamme det. Institusjoner som yter viktige tjenester rammes. Ingen andre detaljer ble gitt. Nettsiden til Arbeidstilsynet var onsdag ikke tilgjengelig. Ifølge media er myndigheten blant ofrene for angrepet.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *