Etter forbudet mot kvinner i frivillige organisasjoner: Flere land øker presset på Taliban

Etter forbudet mot kvinner i frivillige organisasjoner
Flere land øker presset på Taliban

Først forbyr Taliban kvinner i Afghanistan all skolegang eller etterutdanning, nå beordrer de et forbud mot å jobbe for alle frivillige organisasjoner. Utenlandske land reagerte «dypt bekymret»: trinnet må snus umiddelbart. Ellers står landet overfor en humanitær krise.

Etter FNs sikkerhetsråd ba EU og land som USA, Tyskland og Frankrike Taliban om umiddelbart å oppheve forbudet mot kvinner som arbeider i frivillige organisasjoner (NGOer) i Afghanistan. I en felles uttalelse fra utenriksministrene i tolv land og EUs utenrikspolitiske representant, ble det sagt at de var «dypt bekymret» for den «hensynsløse og farlige ordningen» til islamistiske militanter.

«Vi oppfordrer Taliban til snarest å omgjøre denne avgjørelsen,» sa han. Australia, Canada, Sveits, Italia, Japan, Danmark, Norge, Nederland og Storbritannia ble også involvert i uttalelsen som ble utgitt av det amerikanske utenriksdepartementet onsdag (lokal tid). FNs sikkerhetsråd har tidligere oppfordret Taliban til å respektere kvinners rettigheter i landet.

Millioner av afghanere i fare

Lørdag beordret Taliban frivillige organisasjoner til å suspendere sine ansatte inntil videre. Økonomidepartementet i Kabul begrunnet sin anmodning med at kvinnene ikke ville sløre ordentlig og dermed ville ha brutt regelverket i det islamske landet. Denne avgjørelsen har skapt bekymring og kritikk over hele verden. Siden de kom til makten i august 2021, har islamister massivt begrenset kvinners rettigheter. Islamister har nylig utestengt kvinner fra alle universiteter. Skolegang for jenter ble begrenset av islamistene bare måneder etter at de kom til makten.

Utenriksministerens uttalelse sier at suspensjonen av kvinner fra frivillige organisasjoner setter millioner av afghanere som er avhengige av humanitær hjelp for å overleve i fare. Uten kvinner ville ikke frivillige organisasjoner vært i stand til å gi mat, medisiner, vinterforsyninger og andre viktige materialer og tjenester til landets mest sårbare mennesker. Taliban har dermed fortsatt å vise sin ignorering av rettighetene, frihetene og velferden til det afghanske folket, spesielt kvinner og jenter.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *