EU-kommisjonen ønsker at Bulgaria, Romania og Kroatia skal være en del av Schengen-området

Ddet er å si EU-kommisjonen oppfordret onsdag medlemslandene til umiddelbart å slippe Bulgaria, Romania og Kroatia inn i Schengen-området. De tre statene hadde «på det sterkeste demonstrert» at de oppfylte de nødvendige betingelsene, sa ansvarlig innenrikskommissær Ylva Johansson i Brussel. «De har fått på plass verktøyene, strukturene og prosedyrene for å kontrollere de ytre grensene, inkludert med hensyn til sikkerhetsrisiko.» Det nåværende tsjekkiske presidentskapet i rådet ønsker å bringe en beslutning til neste møte med innenriksministere 8. desember. Dette krever enstemmighet; Nederland og Sverige fortsetter imidlertid å uttrykke forbehold.

Thomas Gutschker

Politisk korrespondent for EU, NATO og Benelux-landene med base i Brussel.

Så langt tilhører 22 av de 27 EU-medlemsstatene og fire andre assosierte medlemmer (Norge, Island, Sveits, Liechtenstein) Schengen-området. Med en befolkning på 420 millioner er det det største området i verden hvor folk kan flytte fra ett land til et annet uten grensekontroll. For å bli med i Schengen-området må statene oppfylle en fast katalog over vilkår. Disse inkluderer å effektivt beskytte yttergrensen, samarbeide med sikkerhetsorganer i andre land, være koblet til felles databaser, utstede ensartede visum og respektere menneskets rettigheter.

Nederland og Sverige ønsker fortsatt å sjekke

Til Bulgaria og Romania, hadde EU-kommisjonen bekreftet dette allerede i 2011. Medlemsstatsrådet anerkjente dette, men godtok ikke landene. Faktisk var det mange tegn på utbredt korrupsjon, for eksempel ved overgangspunktet Kapitan Andreevo mellom Bulgaria og Tyrkia, som ble kontrollert av mafianettverk. Forrige måned inviterte Sofia og Bucuresti eksperter fra andre EU-land til å besøke dem for å dokumentere forberedelsene til medlemskap. Delegasjonen, som inkluderte 17 land, bekreftet at begge landene hadde oppfylt kravene og hadde gjort en betydelig ekstra innsats sammenlignet med 2011. Likevel, for fire uker siden ba det nederlandske parlamentet sin regjering om å motsette seg deres veto mot tiltredelse av de to landene. Begrunnelsen er at det tar lengre tid å vurdere. Sverige, opprinnelseslandet til Johansson, er heller ikke overbevist ennå.

På den annen side, på slutten av fjoråret, bekreftet rådet at Kroatia oppfyller alle kriteriene. Zagreb var det første EU-landet som etablerte en uavhengig grenseovervåkingsmekanisme for menneskerettigheter. Tidligere var det gjentatte rapporter om alvorlige krenkelser ved grensen til Bosnia-Hercegovina, gjennom hvilke deler av den irregulære migrasjonen strømmer til EU oppnådd. Mekanismen ble fornyet og forsterket i begynnelsen av november, som Johansson påpekte. «Jeg forventer at medlemslandene tar denne viktige, historiske og positive avgjørelsen,» sa kommissæren.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *