EU og Norge samarbeider

EU og Norge ønsker å samarbeide på sikt for å utvikle verdikjeder for mineraler, metaller og batterier. Målet er å overvinne strategiske avhengigheter og skape langsiktig grønn vekst og kvalitetsarbeidsplasser. Kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič og Norges handels- og industriminister Jan Christian Vestre avga en felles uttalelse om å styrke politisk og industrielt samarbeid om strategiske verdikjeder for batterier og råvarer.

Partene ble enige om følgende innledende handlingsområder:

  • Norge vil delta i EUs ministermøter Alliance batteri å delta.
  • Norge har til hensikt å delta og bidra til European Battery Academy.
  • Begge parter vil bruke im Handels- og samarbeidsavtaler diskutere opprinnelsesregler avtalt mellom EU og Storbritannia for batterier og celler av norsk opprinnelse i elektriske kjøretøy produsert og omsatt mellom EU og Storbritannia.
  • de bransjeaktører vil, med støtte fra europeiske allianser og norske foreninger, utforske forretningsmuligheter for utvikling av batteri- og råvareprosjekter i Norge og EU, blant annet ved et fellesorganisert bedriftsnettverksarrangement .
  • Begge parter vil arbeide for å etablere beste praksis for Ressursklassifisering og kartlegginginkludert kartlegging av mineralpotensialet til avfallskildene.
  • De to avtalepartene vil organisere et felles arrangement om temaet «Net Zero Battery Mineral Tracingbli organisert for å støtte forskning og innovasjon.

visepresident Maros Sefcovic med kommissæren for det indre marked Thierry Breton og statsråder Jean-Christian Vestre Politisk og strategisk lede arbeidet i partnerskapet. De vil møtes regelmessig for å overvåke fremdriften og bestemme neste trinn.

Mål: strategisk partnerskap

En arbeidsgruppe sammensatt av høytstående tjenestemenn og eksperter fra Norge og EU vil bli satt ned for å utvikle et strategisk partnerskap, sammen med et memorandum of understanding og et veikart, i samsvar med denne felleserklæringen. Bransjeaktører, bransjeforeninger og allianser og interessenter oppfordres til å delta i partnerskapsinnsats, inkludert å utforske forretningsmuligheter og utvikle felles industriprosjekter på tvers av batteri- og batteriverdikjeden. Partnerskapet om råvarer og batterier kan følges av partnerskap på andre områder av grønn industripolitikk av felles interesse.

Det fremtidige strategiske partnerskapet vil være i tråd med EØS-avtalen. Den vil også bidra til EU-Norge Grønne Allianse kunngjort av kommisjonspresident Ursula von der Leyen og Norges statsminister Jonas Gahr Støre i felleserklæringen av 23. februar 2022.

Ytterligere informasjon:

Den fullstendige forklaringen

Pressekontakt: Nikola John, tlf. : +49 (30) 2280 2410. Mer informasjon om alle pressekontakter her.

EXPERIENCE EUROPE besøkssenterteamet vil svare på innbyggerhenvendelser via e-post eller på telefon på (030) 2280 2900.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *