Eurovision 2024: noen spenninger foran Malmö Arena, arresterte Greta Thunberg

En varm atmosfære omgir konkurransen. Eurovision-finalen fant sted denne lørdagskvelden i Malmö, Sverige, i en kontekst av spenning forsterket av deltakelsen fra den israelske kandidaten, midt under krigen i Gaza.

I forestillingssalen ble opptredenen til den israelske kandidaten, Eden Golan, møtt med en blanding av bu og bravo, før den fortsatte rolig.

Men utenfor spredte politiet, tilstede i store mengder, pro-palestinske demonstranter, inkludert klimaaktivisten Greta Thunberg, som nylig har økt sine standpunkter i saken.

Tidligere på dagen marsjerte over 5000 mennesker, ifølge politiet, fredelig gjennom gatene i Sveriges tredje by, som har det største samfunnet med palestinsk opprinnelse i landet, for å protestere mot den israelske deltakelsen.

«Vi er ikke mot Eurovision, men mot Israels deltakelse i Eurovision. Vi vil ikke ha dens representant i Malmö (…) på grunn av det som skjer i Gaza,” oppsummerte Ingemar Gustavsson, en svensk pensjonist.

For å sikre sikkerheten til arrangementet – og de 100 000 fansen som forventes fra 90 land, mobiliserte politiet i Malmö forsterkninger fra hele det skandinaviske landet, men også fra Danmark og Norge.

Lørdag middag kunngjorde arrangørene også ekskluderingen av den nederlandske deltakeren Joost Klein etter at en klage ble sendt inn av et medlem av produksjonsteamet. En politietterforskning pågår. Den nederlandske kringkasteren Avrotros anså denne diskvalifikasjonen som «uforholdsmessig». I en uttalelse sa TV-en at de var «sjokkert over avgjørelsen».

Oppfordrer til boikott

Denne hendelsen har ingenting å gjøre med den nederlandske artistens holdning til andre delegasjoner, understreket European Broadcasting Union (EBU), som fører tilsyn med konkurransen. Joost Klein uttrykte spesielt sin uenighet med å bli plassert ved siden av den israelske representanten Eden Golan under en pressekonferanse ved å påfallende dekke ansiktet sitt med det nederlandske flagget ved flere anledninger.

Den israelske sangeren Eden Golan, 20, vant billetten sin til finalen torsdag kveld med sangen «Hurricane», den første versjonen av denne måtte modifiseres fordi den ble ansett for å hentyde til Hamas-angrepet som blodet Israel 7. oktober. ble nummer to blant favorittene bak Kroatia lørdag.

Med ekskludering av Joost Klein, en første i konkurransens historie, vil tjuefem land, og ikke tjueseks, konkurrere om å etterfølge Sverige som vinner av denne konkurransen som ble fulgt i 2023 av 162 millioner seere. «Jeg er virkelig veldig trist,» reagerte Marina, en nederlandsk kvinne fra Rotterdam som ikke oppga navnet sitt. «Sangen hennes er en festlåt, den bringer letthet til en Eurovision med en ganske tung atmosfære,» sa hun.

EBU bekreftet Eden Golans deltakelse i mars til tross for kritikk. Ni av deltakerne, hvorav syv er i finalen, ba om en varig våpenhvile i Gaza, der Israel øker sine streiker. Den hebraiske staten har deltatt i Eurovision siden 1973, som den vant for fjerde gang i 2018. «Det er virkelig en ære å være her (…) for å presentere oss selv med stolthet,» gledet den israelske kandidaten torsdag. Før semifinalen dømte Benjamin Netanyahu at Eden Golan «allerede hadde vunnet», og hyllet henne i en videomelding for å ha «vellykket konfrontert en forferdelig bølge av antisemittisme».

Fredag ​​lanserte det spanske ytre venstrepartiet Sumar – hvis leder Yolanda Diaz er nummer tre i regjeringen – en begjæring for å kreve ekskludering av Israel fra finalen «i en tid da troppene deres utrydder det palestinske folket og ødelegger alle region». Berlin svarte med å avgjøre at «oppfordringer til boikott mot deltakelse av israelske artister» var «helt uakseptable», mens Paris understreket på sin side at «politikk ikke har noen plass i Eurovision».

«Ingen trussel»

Men nøytraliteten som hevdes av EBU blir rokket ved som aldri før. Tirsdag dukket den svenske sangeren Éric Saade opp med armen omgitt av en palestinsk keffiyeh under åpningsnummeret. Fagforeninger ved den flamske offentlige TV-kanalen VRT avbrøt kort sendinger torsdag kveld for å kringkaste en melding som fordømmer «menneskerettighetsbrudd fra staten Israel». En gest beklaget av EBU, som hadde forbudt Ukrainas president Volodymyr Zelensky fra å tale under konkurransen i fjor, i den politiske nøytralitetens navn.

Den franske representanten, Slimane, har ennå ikke tatt stilling og nektet å kommentere situasjonen. Denne lørdagen under generalprøver avbrøt han imidlertid opptredenen for å holde en kort fredstale.

I år har konflikten i Ukraina blitt overskygget av krigen i Gaza, utløst av angrepet fra den palestinske islamistbevegelsen, som etterlot mer enn 1170 døde, ifølge en AFP-rapport. Som svar startet den israelske hæren en offensiv i Gaza, som har drept 34.943 mennesker så langt, ifølge Hamas helsedepartement.

Torsdag hadde allerede nærmere 12.000 mennesker, inkludert klimaaktivisten Greta Thunberg, demonstrert i Malmø mot Israels deltakelse.

I innhegningen er andre flagg enn deltakerne forbudt, det samme er bannere med politisk budskap. Det svenske politiet forsikret at det ikke var «ingen trussel mot Eurovision». I fjor sommer hevet Sverige sitt terrorberedskapsnivå etter handlinger med vanhelligelse av Koranen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *