Exclusive-Shells energiomstilling utløste samtaler om å selge virksomheten i Norge

Av Ron Bousso

LONDON (Reuters) – Shell hadde samtaler med Harbour Energy om å selge sine norske olje- og gassfelt i fjor, men klarte ikke å komme til enighet på grunn av volatile gasspriser og usikkerheten om de langsiktige utsiktene, sier tre selskapskilder til Reuters.

London-baserte Shell sa at de ville konsentrere olje- og gassvirksomheten i ni bassenger rundt om i verden, og utløse økende intern konkurranse mellom eiendeler ettersom den tar sikte på å fase ut olje- og gassproduksjonen og utvikle fornybar energi og lavkarbonvirksomhet for å redusere drivhuset. gassutslipp.

Et salg av Shells olje- og gassportefølje i Norge, hvor den har vært i mer enn 110 år, vil markere en fortsatt tilbaketrekning fra Nordsjøen av verdens største energiselskaper som fokuserer sine investeringer på nyere og mer aktive bassenger.

Shell og Harbour Energy nektet å kommentere.

Aksjene til Shell var lite endret kl. 11:45 GMT, mens aksjene til Harbour Energy var opp 2,5 %.

Samtalene med Harbour Energy, Storbritannias største produsent i Nordsjøen, nådde et avansert stadium mot slutten av 2022, sa kildene, akkurat da Norge sementerte sin posisjon som Europas beste naturgassleverandør etter Russlands invasjon av Ukraina.

Shell og ConocoPhillips er de to siste oljeselskapene som opererer offshorefelt i Norge, mens TotalEnergies kun beholder eierandeler i uopererte felt.

Forhandlingene med Harbour Energy fokuserte på Shells eiendeler i Norge og småskalavirksomheten i Italia og flere aldrende eiendeler i Storbritannias Nordsjøen, sa kildene.

Shells nye administrerende direktør, Wael Sawan, som tok over etter Ben van Beurden 1. januar etter hans ni år lange periode, vurderer foreløpig ikke disse eiendelene, sa to av kildene.

RIKELIG SKATT

Harbour Energy, ledet av administrerende direktør Linda Cook, er opptatt av å utvide virksomheten utenfor Storbritannias Nordsjøen etter at regjeringen innførte en engangsskatt på 35 % på olje- og gassprodusenter, og hevet den totale skattesatsen til 75 %, en av de høyeste i verden. .

Shells håp om å utvide sin olje- og gassproduksjon i Norge ble rammet i fjor etter at partnere i Linnorm-gassfunnet ikke kunne bli enige om utviklingen som et felt autonomt, sa kilder. Det er også partner i Ormen Lange fase 3-prosjektet, landets andre gassfelt.

Den britiske rivalen BP har en minoritetsandel i det uavhengige olje- og gasselskapet Aker BP, Norges nest største produsent, mens Exxon Mobil og Chevron fullstendig solgte sine offshore-eiendeler i Norge i henholdsvis 2019 og 2018.

Utover olje og gass er Shell involvert i flere store fornybar- og lavkarbonenergiprosjekter i Norge, inkludert havvindblokker, et biodrivstoffanlegg og karbonlagrings- og utnyttelsesprosjektet Northern Lights carbon.

Shells årsrapport viser at de hadde eierandeler i 21 norske olje- og gassutvinningstillatelser ved utgangen av 2021, inkludert en eierandel på 17,8 % i Ormen Lange, en eierandel på 45 % i Knarr-feltet og 8,1 % av Troll-oljefeltet.

Den produserte om lag 13 400 fat olje per dag (bpd) og 490 millioner standard kubikkfot per dag (scf/d) i Norge i 2021, eller om lag 7 % av selskapets totale gassproduksjon.

(Reportasje av Ron Bousso, tilleggsrapportering av Nerijus Adomaitis i Oslo; Redigering av Alexander Smith)

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *