Facebook og Instagram tvinger brukerne til å velge. Den europeiske forbrukerorganisasjonen vil forsvare seg

foto: Nela Havlíková, PrahaIN.cz/Sosialt nettverk, illustrerende bilde

Meta-selskapet, som driver de sosiale nettverkene Facebook og Instagram, introduserer endringer i sine tjenester i EU. Titalls millioner brukere ble dermed bedt om å akseptere behandlingen av dataene deres for reklameformål eller betale for ikke å vise reklame. Dette valget er imidlertid i strid med forbrukerloven.

I følge informasjonen i pressemelding introdusert av dTest, gir Meta villedende og ufullstendig informasjon til sine forbrukere. Av denne grunn kan de ikke ta en informert beslutning. Meta villeder dem ved å presentere valget mellom betalt og gratis innhold. Selv det andre alternativet er imidlertid ikke gratis, siden brukere betaler der med dataene sine.

Som svar på endringene som ble introdusert, sendte den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC inn en klage til nettverket av forbrukerbeskyttelsesmyndigheter (CPC). Forbrukerorganisasjoner stiller også spørsmål ved om Meta bryter databeskyttelsesreglene. Representanter fra Bulgaria, Tsjekkia, Danmark, Frankrike, Latvia, Litauen, Nederland, Norge, Polen, Slovakia, Spania, Sverige og Luxembourg sluttet seg til klagen.

Meta begår flere urettferdige praksiser

Som rapportert av BEUC på sin nettsted, utføres flere urettferdige praksiser av selskapet Meta. For eksempel blokkerer den bruken av Facebook og Instagram inntil brukeren velger ett av de to alternativene. Dette er en aggressiv praksis innen europeisk forbrukerlovgivning som tvinger forbrukere til å ta et valg.

I tillegg tror mange at hvis de velger et betalt alternativ, vil det også være et mer personvernvennlig alternativ. Men i virkeligheten vil dataene deres fortsette å spores, samles inn og brukes, kun til andre formål enn reklame. Informasjonen er derfor ufullstendig og villedende.

Sosiale nettverk skaper kontakter og forbindelser

Videre har plattformer som Facebook og Instagram en veldig sterk nettverkseffekt i det europeiske samfunnet. Hvis forbrukerne forlot disse nettverkene, ville de også mistet alle kontaktene og interaksjonene de hadde fått gjennom årene. Høye avgifter for å abonnere på en annonsefri tjeneste gir deg i hovedsak ikke annet valg enn å godta behandlingen av personopplysninger.

«Hvis alle vennene dine er på Facebook og Instagram, kan du ikke bytte til en annen leverandør som tilbyr en lignende tjeneste uten å miste forbindelsen med vennene dine,» sa Eduarda Hekšová, direktør for forbrukerorganisasjonen dTest.

Millioner av brukere fortjener å bli behandlet rettferdig

Aggressiv handelspraksis mot forbrukere anses som urimelig handelspraksis og er derfor forbudt. Meta bruker dem imidlertid til å skape press og en følelse av at det haster slik at brukeren tar en avgjørelse selv om de egentlig ikke vil.

Ursula Pachlová, visedirektør for den europeiske forbrukerorganisasjonen (BEUC), la til: «Millioner av europeiske Facebook- og Instagram-brukere fortjener et mye bedre valg. Meta bryter europeisk forbrukerlov ved å bruke urettferdig, villedende og aggressiv praksis, inkludert delvis blokkering av tjenester til forbrukere, for å tvinge dem til å ta en rask avgjørelse, samtidig som de gir villedende og ufullstendig informasjon. Forbrukervernmyndighetene i EUs medlemsland må handle nå og tvinge teknologigiganten til å stoppe denne praksisen.»

Kjempe i sosiale medier møter en rekke påstander

I henhold til den generelle databeskyttelsesforordningen og avgjørelser som ble hørt tidligere i år, kan Meta kun samle inn personopplysninger for reklameformål hvis forbrukerne gir samtykke. Sporing og profilering utgjør også et brudd på GDPR-reglene.

For eksempel rapporterte han om de ferske dommene i Meta-saken Reuters server. Ifølge hans opplysninger ble den sosiale mediegiganten i januar i år bøtelagt med 390 millioner euro for brudd på regler om bruk av personopplysninger. Imidlertid bekrefter Meta-selskapet sin oppførsel og bekrefter i sine reaksjoner at dets tilnærming respekterer lovene i EU.

«Vi ønsker å forsikre brukere og bedrifter om at de kan fortsette å dra nytte av personlig tilpasset annonsering over hele EU gjennom Metas plattformer,» sa Meta i en uttalelse.


cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *