Færre og færre mennesker gir avkall på latvisk statsborgerskap; Jeg håper å ha flere

Russlands invasjon av Ukraina har endret nåværende trender i antall latviske statsborgere – sammenlignet med i fjor er det flere som gir avkall på statsborgerskapet, og samtidig foretrekker flere mennesker statsborgerskap, ifølge data fra Citizenship and Migration Affairs Council ( PMLP).

Innholdet fortsetter etter kunngjøringen

Publisitet

Slik avslutter du abonnementet

En latvisk statsborger som er garantert statsborgerskap i et annet land, eller som allerede har slikt statsborgerskap, har rett til å si fra seg latvisk statsborgerskap.

For å gi avkall på statsborgerskap, må det fremvises et personlig identifikasjonsdokument, et dokument som bekrefter at personen har eller er garantert statsborgerskap i et annet land, samt et dokument som bekrefter betaling av statsskatten på 21,34 euro.

På den annen side kan en søknad om å gi avkall på latvisk statsborgerskap bli avslått dersom borgeren ikke har oppfylt sine skatte- eller andre betalingsforpliktelser overfor Latvia.

Hvor mange nektet

PMLP dataene som er samlet inn viser at 72 personer har gitt avkall på latvisk statsborgerskap i år frem til 31. juli. Blant dem døde 17 mennesker Tyskland i statsborgerskap, 14 – fra Russland i statsborgerskap, men 11 – Fra Nederland.

På den annen side viser data fra de siste årene at stadig færre velger å gi avkall på latvisk statsborgerskap.

Over tid har også landene folk skifter nasjonalitet til endret seg. I 2019 var de tre beste landene Russland – 61, Norge – 18 år og Østerrike – 14. I motsetning til dette, i 2020 og 2021 var de tre mest populære landene Russland, Nederland og Tyskland.

Hvordan går det med opptak?

På den annen side kan latvisk statsborgerskap oppnås på forskjellige måter – barn født i utlandet kan få latvisk statsborgerskap hvis minst en av foreldrene deres har det. Latvisk statsborgerskap kan også oppnås ved naturalisering, fornyelse av statsborgerskap og andre måter.

Færre og færre mennesker gir avkall på latvisk statsborgerskap;  Jeg håper å ha flere
Foto: F64


Personer som har fylt 15 år, som har bodd i Latvia i minst fem år (ett års pause er tillatt, men ikke ett år før datoen for innlevering av søknaden om naturalisering), kan det latviske språket, er tatt opp til naturaliseringsprosedyren Grunnlover grunnleggende regler, hymnetekst, historiske og kulturelle grunnlag.

For å gå gjennom naturaliseringsprosessen, må en person også bevise en lovlig inntektskilde, signere et løfte om lojalitet til republikken Latvia, og også gi avkall på sitt tidligere statsborgerskap.

Barn opp til 15 år kan også naturaliseres sammen med sine foreldre.

Samtidig har personer som ved sin oppførsel eller handlinger utgjør en trussel mot Latvia, tjenestegjør i de væpnede styrkene eller militærorganisasjonene i et annet land uten tillatelse fra myndighetene, har vært ansatte i statens sikkerhetstjenester, etterretningstjenester eller kontraetterretningstjeneste i USSR eller den latviske SSR, så vel som i andre tilfeller.

Hvor mange oppføringer

PMLP-data frem til 30. september viser at 432 personer har fått latvisk statsborgerskap ved naturalisering.

Det kan konkluderes med at søknaden om latvisk statsborgerskap har økt i år – i fjor oversteg ikke antallet søknader om naturalisering akseptert av PMLP 60 søknader per måned (unntak i mars – 70), men i år, fra mars, etterspørselen nærmer seg 100 søknader per måned.

Det er verdt å minne om at Russland 24. februar startet en militær invasjon av det uavhengige Ukraina.

Siden starten av naturaliseringsprosessen 1. februar 1995 har 148 744 personer blitt tatt opp til latvisk statsborgerskap etter ordre fra ministerkabinettet.

Det ble tidligere rapportert at Saeima godtok endringene 22. september Innvandring i loven, som fastsetter at frem til 1. september 2023 er permanente oppholdstillatelser gyldige for russiske statsborgere som tidligere var latviske statsborgere eller ikke-statsborgere.

Etter det må russiske statsborgere presentere dokumenter som beviser deres kunnskap om det nasjonale språket i hvert fall på et grunnleggende nivå.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *