Fem av de mest interessante hendelsene i økonomien akkurat nå

Retten i Wrocław ugyldiggjorde et boliglån i PLN med renter til WIBOR-renten pluss bankens margin. Dommen er ikke endelig, men den kan være støyende fordi den kan få mange andre kredittinnehavere til å prøve å få frafalt eller endret sitt ansvar i retten, slik mange franc-kredittinnehavere gjør. Dette tyder klart kontorkommentar K&L Legal, som ledet saken, skriver nå på sine nettsider at «denne dommen kan vise seg å være et gjennombrudd og tillate kampen mot bankene ikke bare for kunder med lån i franc, men også mot zloty som inneholder bestemmelser som krenker deres interesser».

I intervju med «Puls Biznesu» Representanter for advokatfirmaet beskriver imidlertid at domstolen i Wrocław avsa sin dom, og slo fast at det ikke var selve lånestrukturen og dets grunnlag på WIBOR-renten som var mangelfull, men beskrivelsen av mekanismendringen i renten. .

Når man nøyaktig skulle oppdatere lånerenten og hvor mye ble bestemt av den såkalte endringsfaktoren, som ble publisert i bankens rentetabell, men ikke nevnt i selve kontrakten. Bordet var ikke en del av kontrakten. Selve lånet ble innvilget i 2006, det er mulig at låneavtalene i dag er mer presise i bestemmelsene om reglene for endring av renten enn da. Som hovedregel kan det imidlertid antas at det nå kan bli flere forsøk på å annullere slike avtaler i retten, selv om selvfølgelig ikke alle må lykkes, fordi Wrocław-saken var ganske spesifikk . Vi vil se i dag om bankaksjer vil reagere på det på aksjemarkedet.

Se også: Polen vil hjelpe Tyskland med olje? avgjørelse snart

2. Forsikringsselskaper i Polen tjener mindre på værkatastrofer

Vi hører mer og mer om værkatastrofer og naturkatastrofer de siste årene, men vi forbinder dem nok sjelden med Polen. Så dataene kan være overraskende fra siste rapport Det polske forsikringskammeret. Han sier overskuddsnivået til forsikringsselskapene er klart synkende. Dette til tross for at forsikringspremiene fortsetter å vokse, med 3,6 %. Hvert år. Utbetalinger for skader i årets tre første kvartaler økte imidlertid med nesten 11 %. Det er flere årsaker, men blant dem skiller økningen på 32 % seg ut. brann- og andre grunnforsikringsutbetalinger.

I år er det mer skade fra elementene, spesielt stormer, hagl og branner. Den siste tiden har kostnadene knyttet til ombygging av eiendom eller innkjøp av maskiner og utstyr økt. Begge disse faktorene bør vurderes av kundene når de fastsetter forsikringssummen. Deres eiendeler er mer utsatt for ødeleggelse og kostnadene ved å erstatte dem øker

– sa Andrzej Maciążek, nestleder i salen sitert i PIU-uttalelsen.

Den raskere økningen i erstatningsutbetalinger og andre kostnader i forsikringsselskapene gjør at overskuddet deres etter tre kvartaler utgjorde kun 3,8 milliarder zloty, dvs. med 28 prosent mindre enn for ett år siden. Bare i person-, eiendoms- og bilforsikring falt den 42 %, men i livsforsikring klarte den å øke med 7,6 %.

3. Inflasjonen i USA er nede, men markedet rister fortsatt på nesen

Produsentinflasjonen i USA fortsetter å synke og er til og med på det laveste siden mai 2021, men fra et finansmarkedsperspektiv er situasjonen verken klar eller god, siden nedgangen er betydelig langsommere enn forventet. . Følgelig forverret dataene stemningen på aksjemarkedene fredag ​​ettermiddag. Den årlige produsentinflasjonsindeksen, eller PPI, falt fra 8,1 % til 8,1 %. til 7,4 %, men var forventet å falle til 7,2 %. I sin tur falt kjerneinflasjonen for produsentprisene fra 6,7 ​​% til 6,7 %. til 6,2 %, men var forventet å falle til 5,9 %.

I løpet av den siste måneden steg prisene 0,3 % og det var ventet en økning på 0,2 %. I tillegg har data fra en måned siden blitt revidert opp og står nå også på 0,3 %. (og for en måned siden ble det rapportert som 0,2 prosent). Alt dette gjør bildet uskarpt, og avhengig av hvilken del av rapporten man ser på, kan det tolkes som enten fallende inflasjon eller ingen fallende inflasjon.

Utsiktene for amerikansk inflasjon er avgjørende for den økonomiske situasjonen i finansmarkedene rundt om i verden, ettersom fremtidige rentebeslutninger tatt av den amerikanske sentralbanken avhenger av det. Det er en utbredt oppfatning at en amerikansk renteøkning, hvis den varer lenge nok, kan føre til alvorlige økonomiske komplikasjoner i mange utviklingsøkonomier som trenger enkel og rimelig tilgang til dollaren. Neste Fed-møte, hvor det forventes en beslutning om en ytterligere renteheving, vil være denne uken, onsdag.

Se også: Det er færre ledige plasser. Hvilke selskaper ser mest etter?

4. Om 10 dager forsvinner 447 milliarder euro i Europa

Et døgn senere, torsdag, skal ikke mindre enn fire sentralbanker i Europa ta sine beslutninger om rentenivå: Norske, britiske, sveitsiske og den europeiske sentralbanken. I sistnevnte tilfelle forventer markedet en ny renteheving, men det er ikke den eneste formen for pengepolitiske innstramminger vi har å gjøre med i dag i eurosonen.

Fredag ​​viste det seg at forretningsbanker som opererer i sonen vil forskuddsbetale lånene som ble gitt dem tidligere år av ECB, verdt 447 milliarder euro. I daglig tale og kjent, inntil en slik sum ble «trykt ut» i eurosonen og forsvant fra bankenes balanse. Dette vil resultere i en kraftig nedgang i likviditeten i banksektoren, noe som bør slå ut i høyere eurorenter i interbankmarkedet. Effekten bør derfor være den samme som ved ECB-renteøkningen.

Det vil bli tilbakebetalt 21. desember, og det vil fortsatt være ECB-lån på bankenes balanser (den såkalte TTRO) verdt 1,3 billioner euro. I november forsvant tilsvarende 296 milliarder euro tilbakebetalt før forfall fra markedet, og den totale nedgangen i verdien av disse lånene den siste måneden nådde opp til 795 milliarder euro. Dette betyr en reduksjon på 10 % i størrelsen på ECBs balanse.

Se også: gassavgift. PiS utelukker ikke endringer i loven

5. Den europeiske union overvant Ungarns vetorett og vil låne 18 milliarder euro til Ukraina

På den annen side vil EU-kommisjonen igjen utstede en felles gjeld, denne gangen for å finansiere bistand til Ukraina på 18 milliarder euro. Avgjørelsen om dette, til tross for innvendinger fra Ungarn tatt i helgen Rådet for Den europeiske union. Budapest-blokaden ble omgått på en slik måte at tilbakebetalingen av gjelden inngått av unionen ville være frivillig garantert av medlemsstatene, og ikke av EU-kommisjonen. I sistnevnte tilfelle ville det kreves enstemmighet for avgjørelsen, slik at et veto fra Ungarn ville være mulig. I det første scenariet kan beslutninger imidlertid tas med flertall. Denne uken må EU-parlamentet godkjenne lånet, noe som bør være en formalitet.

Hjelp til Ukraina også er et lånmen på svært gunstige vilkår. Den vil dra fordel av en fortrinnsrettsrente, og nedbetalingene vil først begynne om ti år. Penger forventes å strømme inn i Kiev gjennom hele neste år, utbetalt i månedlige avdrag for å dekke deler av Ukrainas driftskostnader og dermed lindre den ekstremt vanskelige økonomiske situasjonen til vår østlige nabo.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *