Fem trender som vil endre arbeidsmarkedet i 2023

Den første trenden: den stille exit og fremveksten av selvstendig næringsdrivende

«I 2023 vil erfarne personaleledere forstyrre denne praksisen ved å bruke «stille ansettelse» for å lære nye ferdigheter og muligheter uten å tiltrekke seg nye medarbeidere. Dette kan oppnås ved å endre medarbeiderposisjoner, øke deres kvalifikasjoner, samt tiltrekke eksterne tjenesteleverandører. I andre ord, det er færre nye ledige stillinger gratis, sier Evija Šalte, Talent Attraction Specialist og grunnlegger fra rekrutteringsselskapet Nextra.

Ser man lenger inn i fremtiden kan man forutse at selvstendig næringsvirksomhet og outsourcing vil være mye mer utviklet enn i dag. Folk vil ha mer frihet, men bedrifter vil ha mindre engasjement. Behovet for fleksibilitet har allerede skapt en situasjon der hybridarbeid er kommet for å bli og etterspørselen etter evnen til å jobbe eksternt og etter din egen timeplan er høyere enn noen gang. For eksempel, i USA i år hadde 58 % av befolkningen muligheten til å jobbe hjemmefra i minst én dag, mens 38 % ikke hadde noen forpliktelse til å jobbe på kontoret. Dersom en bedrift ikke tilbyr dette, risikerer den å tape talentkampen.

Den andre trenden: den skandinaviske modellen

En annen versjon av den videre utviklingen av arbeidsmarkedet er vedtakelsen av den skandinaviske modellen. Så for eksempel i Norge er det svært forskjellige arbeidsmengder – du kan jobbe med 30 % arbeidsbelastning, du kan også jobbe med 40 %, 70 % eller 85 %. Som vi liker. Dette brukes veldig ofte av nybakte foreldre og pensjonister. For sistnevnte er det veldig viktig å opprettholde en rytme og fortsette å føle seg nødvendig, men de klarer ikke lenger å jobbe fulltid, så de velger ofte 30 til 40 % av arbeidsmengden.

«Vårt vanlige bilde av verden er heltidsarbeid eller ingen jobb i det hele tatt. Deltidsarbeid er svært sjelden mulig. Mangelen på arbeidskraft kan imidlertid delvis løses ved å tilby arbeidsforholdene til seniorer, unge foreldre og mennesker for som ikke er det viktigste med høy inntekt og karriereutvikling, men som har de nødvendige talentene, ferdighetene og motivasjonen vil sette pris på denne muligheten, og alle vil ha nytte av det, sier E. Šalte.

Den tredje trenden: fokus på psykisk helse

Hvis bare for fem år siden arbeidsgiversponset helseforsikring var noe spesielt, har nå arbeidsgivere flyttet fokus fra ansattes fysiske helse til psykisk helse.

I dette nye året vil det være aktuelt å tilby hjelp fra en psykolog til dine ansatte, det blir også mer populært å innvilge lange betalte ferier. «Det kan virke som bortkastet, men det er egentlig mer lønnsomt for bedrifter å gi en bekreftet ansatt en eller to måneders betalt permisjon for å lade opp batteriene enn å lete etter en ny», kommenterer eksperten.

Den fjerde trenden: yrkesbytte

Bransjer endrer seg veldig raskt, den tekniske utviklingen er også veldig rask. Det er åpenbart at utdanningen man fikk for ti eller tjue år siden rett og slett ikke lenger samsvarer med virkeligheten. Derfor, i noen år nå, har bytte av yrke vært en stadig mer populær trend: folk ser etter arbeid innen beslektede felt, og ikke bare det, de søker trygt på ledige stillinger som de ikke helt matcher. .

«Inntil nå ble søknader fra slike kandidater umiddelbart skrinlagt, men i dag er det ingen lett oppgave å finne en 100 % perfekt person til stillingen. Såkalte myke ferdigheter er viktige, det vil si folks evne til å lære raskt, å være kommunikative, og det er viktig å finne en 100 % perfekt person til stillingen. å administrere prosjekter. Hvis dette er tilfelle, kan de tekniske aspektene enkelt læres bort. Derfor vil søkealgoritmer i nær fremtid endre seg mye, men bedrifter må være klare til å investere tid og penger i «tilpasningen» av en ny ansatt, spesifiserer lederen for et rekrutteringsfirma.

Femte trend: reduksjon av arbeidstid

2023 kan bli året den siviliserte verden sier farvel til en annen gammel tradisjon – den fem dager lange arbeidsuken. De siste årene har det blitt utført forsøk med firedagers arbeidsuke i mange land, inkludert Storbritannia, Belgia, Sverige og Island, men i 2023 starter slike prosjekter i USA. , Skottland, Irland, Canada og New York Sjælland.

I Storbritannia sa 86 % av selskapene som deltok i eksperimentet at de med stor sannsynlighet ville bestemme eller snarere velge en uavhengig politikk for fire dagers arbeidsuker. Ansatte som deltok i studien måtte opprettholde samme arbeidsmengde som den fem dager lange arbeidsuken og motta samme lønn. Total arbeidstid reduseres ved å eliminere «tidkrevende» aktiviteter, inkludert møter, hvis effektivitet lenge har vært diskutert.

Selvfølgelig vil ikke alle disse endringene skje på et øyeblikk, de vil være mer som «sommerfugleffekten» – små endringer som permanent forandrer livene våre hver dag. E. Šalte legger til at det nye året utvilsomt vil være fullt av utfordringer, men vi må overvinne dem.

Hjelp oss å forbedre arbeidet vårt – vurder kvaliteten på artikkelen!

1. I hvilken grad mener du at informasjonen som er publisert i artikkelen er sann og nøyaktig?

2. Kan journalistens arbeid vurderes som selvstendig og upåvirket?

3. Gjenspeiles alle parters meninger rettferdig og objektivt i materialet?

4. Er materialet humant og forårsaker ikke urettmessig skade på personene som er nevnt i artikkelen?

5. Anser du denne publikasjonen som en journalists ansvarlige arbeid?

Send til!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *