Fengsling i Norge truet: sønnen til oligarken i retten for å ha stjålet en drone

Fengsling truet i Norge
Oligarchs sønn i retten for dronetyveri

Siden angrepskrigen i Russland har droner blitt sett over oljeplattformer i Nordsjøen. Sønnen til en tidligere KGB-ansatt knyttet til Russlands president Putin står tiltalt for ulovlige droneflyvninger på Svalbard.

Sønnen til en tidligere høytstående russisk tjenestemann knyttet til Kreml-sjef Vladimir Putin har avvist anklagene om en rettssak over droneflyvninger i Norge. «Ikke skyldig», sa tiltalte Andrej Jakunin, ifølge nyhetsbyrået NTB i dag ved starten av rettssaken i en rett i Tromsø, Nord-Norge. Der er han tiltalt for ulovlig å ha latt droner fly under en sommerseiltur til Spitsbergen. Han risikerer flere måneders fengsel.

Ifølge NTB har Yakunin russisk pass samt britisk pass og bor i Italia. Han ble arrestert helt nord i det skandinaviske landet i midten av oktober. Politiet beslagla droner og elektrisk utstyr på båten hans. Det norske etterretningsbyrået PST mener de brøt Norges sanksjonsbestemmelser etter den russiske invasjonen av Ukraina.

Yakunin, 47, er sønn av Vladimir Yakunin, en russisk oligark og tidligere KGB-ansatt. Fram til 2015 var han sjef for Russian Railways og en av grunnleggerne av dacha-kooperativet «Osero», som Putin også tilhørte. Alle grunnleggerne har gjort karriere siden Putins valg til presidentskapet – enten som forretningsmenn eller som senior embetsmenn.

Faren ville blitt eliminert fra Putins krets

I 2014, som en del av annekteringen av Krim, innførte USA sanksjoner mot Vladimir Yakunin og frøs eiendeler hans. Australia har også satt ham på sin sanksjonsliste som en viktig finansiell partner for Putin. Han ble også plassert på Storbritannias sanksjonsliste etter at russiske tropper invaderte Ukraina i februar. Yakunin selv ble skilt fra Putins indre krets for noen år siden.

Den siste tiden har droner blitt sett flere ganger over sensitiv infrastruktur i Norge, inkludert oljeplattformer i Nordsjøen eller flyplasser. Flere russiske statsborgere ble arrestert som et resultat. Noen av dem ble angivelig dømt til flere måneders fengsel.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *