Feriemåltider: laks fra Norge, Skottland… Hva er hovedforskjellene?

Røkt laks er fortsatt populært blant franskmennene, spesielt under feiringen av slutten av året. Avhengig av opprinnelsesland og avlsegenskaper, har de noen spesifikasjoner.

Det er en av franskmennenes favorittfisk. Lett identifiserbar med sin rosa farge, laks er fortsatt mye konsumert i Frankrike, spesielt i sin røkte versjon. Med 29 200 tonn slukt hvert år, har landet nådd førsteplassen blant forbrukere i Europa, foran Tyskland og Italia.

Det anslås at 74 % av laksen som konsumeres i verden kommer fra oppdrett sammenlignet med 26 % fra fiske. De produseres hovedsakelig til sjøs i Norge, Chile, Storbritannia, Nord-Amerika, Færøyene, Island, Irland, New Zealand og til og med Tasmania.

Chile har faktisk blitt den nest største produsenten i verden etter Norge. Eksporten har steget de siste ti årene.

Den fastere villaksen

Men i supermarkedshyllene finner vi foreløpig hovedsakelig laks fra Norge, Skottland og litt fra Irland.

Det er selvsagt forskjeller på alle disse laksene. Den første er på grunn av dens natur. Villaks har for eksempel en blek oransje farge. Siden den spiser naturlig, er kjøttet mindre fett enn oppdrettslaksen. Noen vil til og med si at den er fast, til og med tørr.

Deretter diskuteres forskjellene mellom laks fra Norge, Skottland eller Irland. Skottene hevder en laks som er mer oransje enn rosa og veldig fet med en mindre uttalt røyksmak enn i Norge.

Men ifølge komparative studier avhenger ikke kvaliteten av opprinnelsen, men snarere av avlsforholdene og metoden som brukes for transformasjonen (salting, tørking, røyking).

Den røde etiketten vitner om en viss kvalitet: den pålegger en rekke begrensninger. Til slutt, det økologiske garantert av AB-merket vitner også om mer respektfulle forhold for dyret og dets miljø.

Irland har satset på økologisk

Og på dette emnet ser det ut til at Irland har det bra. Dens røkte laks er nesten utelukkende økologisk. Dette er i alle fall det landet legger opp til.

Økologisk garanterer imidlertid ikke bedre kvalitet. En studie viste at sistnevnte var mer forurenset med tungmetaller og plantevernmidler. Dette forklares spesielt med tilstedeværelsen av et visst antall forurensende stoffer i maten.

Hvordan bestemme den beste laksen under disse forholdene? Svaret kan være der du minst venter det. I fjor gjennomførte UFC-Que Choisir en sammenlignende studie på røkelaks tilgjengelig i supermarkeder.

Bladet konkluderte med at laksen med best valuta for pengene trolig er ørret. «Mindre ettertraktet enn sin fetter, røkt ørret er også rimeligere og har økt i kvalitet de siste årene,» forklarte forfatterne av undersøkelsen.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *