Finnes det en grønn bitcoin? Norsk bedrift ønsker å bruke overskuddsvarme fra gruvedrift til tørr ved

Ifølge en studie fra University of Cambridge bruker kryptovalutautvinning globalt mer energi per år enn enkelte store land som Argentina, Polen eller Pakistan tatt individuelt. Gruvedrift er faktisk prosessen med å verifisere Bitcoin-transaksjoner. Gruvearbeidere får dermed kryptovaluta som belønning.

Les også

I praksis betyr dette å løse komplekse beregningsmatematiske oppgaver. I tillegg til å forbruke en stor mengde elektrisitet, produserer datamaskiner som brukes til gruvedrift også en betydelig mengde varme.

Det norske selskapet Kryptovault bruker utelukkende energi fra fornybare kilder til gruvedrift. Hun har nå bestemt seg for å bruke biproduktet av aktiviteten sin – og til nå ubrukelig: å tørke ved.

Her hjelper nettopp spillvarmen som produseres av tusenvis av dataservere som jobber med Bitcoin-gruvedrift. Ved full drift kan temperaturen i serverrommet komme opp i 55 grader Celsius. Den varme luften evakueres derfor herfra inn i tolv beholdere fylt med ved.

Grønnvasking av kryptovalutaer?

The Guardian bemerker at Bitcoin-gruvedrift fortsatt er en utrolig vanskelig virksomhet. I tillegg har en rekke land rundt om i verden besluttet å forby all operasjon med kryptovalutaer: Mens Russland fortsatt vurderer et slikt tiltak, har Kina allerede bestemt seg for å gjøre det.

Norge vurderer også å regulere utvinning av kryptovaluta og bruken av den. Utviklingsminister Bjørn Arild Gram mener det er vanskelig å rettferdiggjøre storskala bruk av fornybar energi i gruvedrift av kryptovaluta.

Utviklingsminister Bjørn Arild Gram mener det er vanskelig å rettferdiggjøre storskala bruk av fornybar energi i gruvedrift av kryptovaluta.

Noen selskaper fortsetter å lete etter en bærekraftig måte å skaffe seg Bitcoin på. Blant dem er Galaxy Digital, selskapet til den amerikanske milliardæren Michael Novogratz, som har lansert et initiativ for å fremme sosialt ansvar og bærekraft i bruken av energi.

Men ifølge enkelte kritikere er disse prosjektene ikke annet enn såkalt greenwashing, det vil si en bevisst fremstilling av seg selv som representant for en progressiv og økologisk bevegelse.

Les også

Frem til nå har imidlertid Bitcoin-handel og gruvedrift vært svært ugjennomsiktige aktiviteter. Derfor kan det enkle løftet om å redusere miljøpåvirkningen av denne aktiviteten være et stort skritt fremover. Men samtidig forblir gruvedrift av kryptovaluta en svært krevende prosess, som genererer blant annet en stor mengde varme og som også til en viss grad bidrar til global oppvarming og økende energipriser.

Det gjenstår å se om mer progressive gründere vil være i stand til å finne en virkelig økologisk løsning på dette problemet. Foreløpig er det eneste som er sikkert at det vil være over en veldig lang periode, avslutter avisen Guardian.

Lytt til hele verden på 20 minutter. Den ble utarbeidet av Magdaléna Fajtová.

Du vil også lære at russiske eliter tviler på muligheten for å invadere Ukraina. Klimaendringer kompliserer nåtiden og fremtiden til vinter-OL. Slaveri eksisterer ikke offisielt i Gulf-landene. Men uetiske arbeidsforhold eksisterer. Og hva er vitsen med den amerikanske embargoen mot Cuba, 60 år etter at den ble innført?

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *