Foreningen vil sende en hilsen til okkupantene på den latviske uavhengighetsdagen

For tiden samler frivillige fra hele verden inn midler og kjøper droner av ulike størrelser til den ukrainske hæren, antall leverte droner er estimert til flere tusen. Ved å bruke granaters granater lages og festes spesielle ladninger, som operatøren kan kaste fra en høyde på 50-100 meter, sikte direkte mot kamputstyr eller fiendens håndverk.

Sikt uten saltomortaler

For at prosjektilet skal fly direkte til målet og med detonatoren nede, må det lages spesielle stabilisatorer, som hindrer bomben i å falle under flukt. Jo høyere kvaliteten på stabilisatoren er, jo høyere kan dronen være, som allerede er ganske vanskelig å skyte ned fra bakken, for eksempel fra en høyde på 300 meter. I videoen fra slagmarkene i Ukraina kan du se og sette pris på ferdighetene til ukrainske soldater – de blir sett kaste et prosjektil til og med nøyaktig inn i luken til en fiendtlig tank.

Før produksjonen starter testes modellene i et spesielt aerodynamisk rør. For flere måneder siden kom en gruppe likesinnede sammen og begynte å lage stabilisatorer, og nå har den vokst fra noen få personer til dusinvis av supportere med over hundre 3D-printere.

Bevegelsen har blitt internasjonal

Responsen er alltid sterk, og Facebook-kontoen for 3D Wild Bees sier: «Hvis vi slår på alle skriverne, skriver vi ut nesten tusen haler om dagen, som var det opprinnelige målet. Vanligvis kommer det i gjennomsnitt hver tredje dag noen for å hjelpe til med utskriften med en eller to printere, så litt etter litt, distribuerer det til alle, blir utskriften lettere og lettere å løfte. For de som gir oss minst hundre, to hundre stykker om dagen, hjelper vi dem også med å kjøpe spoler med materiale, og for de som trykker fem hundre gir vi noen kilo materiale gratis.»

Lignende foreninger har også blitt dannet i flere andre land – haler eller stabilisatorer trykkes også i Estland, Canada, Belgia, Sverige, Norge, Storbritannia og andre steder. Den store mengden er nødvendig fordi halen bare kan brukes én gang.

Et symbolsk budskap

Selv om fargen på stabilisatorene ikke er av avgjørende betydning og vanligvis avhenger av fargen på råmaterialet, ble det likevel besluttet å lage en batch i fargene til det latviske flagget for å feire høytiden 18. november (tidligere . var også i fargene til det ukrainske flagget).

Jānis Ozols, leder av foreningen «3D Savvalias bites», sier til «Kas Jauns Avīzei»: «Selvfølgelig er fargen på stabilisatoren ganske symbolsk og ganske motiverende, for når en ladning fylt med 30 gram eksplosiv eksploderer, er det ikke mye til overs. Likevel er fargene på flagget vårt synlige for de som utstyrer disse dronene, og det beviser at de ikke er alene i denne kampen. Nå er vi i stand til fullt ut å møte behovene til den ukrainske hæren, og det kan grovt beregnes at den totale mengden eksplosiver som slippes av droner er nær fem tonn – dette er volumet til minst tre til fire bombefly.»

Ozols påpeker også at jo flere slike deltakere, jo billigere blir det å trykke stabilisatorer, for da blir det tid til annet arbeid også. «Akkurat nå kjører jeg mine to skrivere for disse bulkbehovene 24/7, så nye folk som kommer inn kan ta litt av presset fra våre andre medlemmer. Da kan vi også kjøpe råvarene til enda mer fordelaktige kostnader, fordi behovet for kampdroner vil vare i lang tid, legger Ozols til.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *