Forsberg var ikke den første. Putins tjener fremførte den berømte loopen i 1984

Tsjekkoslovakia og Sovjetunionen spilte sammen ved OL i Sarajevo i februar samme år i en minneverdig kamp om gull, som sovjeterne tok for seg selv. Trener Luďek Bukačs menn ønsket revansj, som skulle bli hjemme-VM. De forberedte seg ærlig på den eksklusive og etterlengtede begivenheten, en serie på tre dueller i desember med vår østlige rival som en test.


Quiz: Hvor mange kjente Litvínov-hockeyspillere kjenner du?

Den første kampen ble spilt 8. desember 1984 i PKOJF idrettshall, med nærmere 11 000 tilskuere. Etter to tredjedeler ledet hjemmelaget 3:2, i starten av siste periode spilte de uten Rusnák utvist. På den tiden utnyttet den erfarne kapteinen for sovjeterne, Fetisov, nå medlem av den russiske statsdumaen og derfor også en trofast tjener til president Vladimir Putin, det tsjekkoslovakiske forsvarets permeabilitet for å krysse passområdet, og gled mellom Benák og Kadlec som en kniv gjennom smør og befinner seg plutselig alene foran keeper Králík.

Den 26 år gamle forsvarsspilleren, som hadde kommet seg etter en langvarig skade, antydet ikke engang en løkke til venstre, rettet umiddelbart pucken mot Bekhneds høyre side og skled en hånd foran den relativt stive keeperen. For interessens skyld vil vi legge til at kampen endte uavgjort 4:4. At laget fra Bukač fem måneder senere vant gullmedaljen i verdensmesterskapet er en så kjent sak at det ikke er nødvendig å utdype det nærmere.


Dominik Hašek under hans introduksjon til Toronto Hall of Fame

Quiz: Hvor godt kjenner du den mest kjente hockeymålvakten Dominik Hašek?

Men et nesten ukjent faktum er at spissen Kent Nillson viste verden en nesten identisk bløff under verdensmesterskapet i 1989 i Sverige. Det skjedde i den herlige atmosfæren i Globen-hallen i Stockholm under kampen mot USA (4:1). Sverige snudde kampen i siste periode, og scoret fire mål mot den amerikanske målvakten Vanbiesbrouck.

Den siste ble gitt av venstrehendte (som Fetisov og Forsberg) Nilsson. Den populære New York-keeperen skulle bløffe med en forehand, han ville kaste seg under føttene på den svenske centeren. Men han flyttet raskt pucken inn i backhanden og headet den mot mål med en hånd.

Kilde: YouTube

Peter Forsbergs oppfatning av OL i 1994 er beryktet, den ble til og med avbildet på et frimerke.

«Hvorfor kalles målet mitt et Forsberg-mål i Tsjekkia?» lurte forfatteren på for en tid siden. «De kaller det ikke det i Sverige heller. Jeg stjal det fra Kent Nilsson. Jeg har også lånt noen andre ting, jeg prøvde å forbedre meg litt etter litt. Men det er virkelig flott at jeg har bløffen hjemme hos deg,» han lo fra øre til øre og innrømmet at den øyet behagelige ringen ikke var hans.

Og trolig verken Nilsson eller Fetisov. I følge hockeyhistoriker Tomáš Kučera var Čeněk Pícha, en elev av České Budějovice, i stand til å skinne med lignende ferdigheter på 1950-tallet; vitneforklaringen ble gitt av flere vitner.

Kilde: YouTube

Senere ble Forsberg dømt av en rekke kjente og mindre kjente spillere. Nylig imiterte en åtte år gammel gutt fra Teplice, David Kalvas, til og med den berømte loopen.


David Kalvas

Det er en må se! Åtte år gammelt hockeyvidunderbarn fra Teplice etterlignet Peter Forsberg

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *