Først Russland, nå Kina? | Den daglige posten

I 2021 var importvolumet av russiske produkter for Tyskland minst 33 milliarder euro – disse produktene er hovedsakelig gass, olje (nesten 50%) og andre råvarer. En ting er klart: Russland spiller egentlig ikke en avgjørende rolle for Tyskland når det gjelder økonomisk politikk. Men siden import fra Russland nesten utelukkende energikilder hvor Tyskland på grunn av sin energiavhengighet har måttet lære smertefullt og på den store scenen de siste månedene hva en klyngerisiko er.

Vinner Kina

Vinnerne av de nåværende energikutt i Russland er India og fremfor alt Kina: deres tørst etter energi kan tilfredsstilles desto lettere og til en lavere kostnad i fremtiden. Økningene er lavere enn frykten: Mangelen på rørledninger og den kinesiske koronapolitikken bremser leveringsvolumene for øyeblikket.

Spesielt Kina er for tiden fokus for bekymring angående den fortsatte avhengigheten av den tyske økonomien. I motsetning til tilfellet med Russland Kina er Tysklands handelspartner Nummer én – med god margin. Det totale volumet av import og eksport med Kina utgjør mer enn 212 milliarder euro. Så avhengigheten her er enorm.

Endring gjennom handel har mislyktes

Det truende Konflikt om Taiwan, men generelt sett vil også den økonomiske konflikten mellom USA og Kina, som har vært under utvikling i lang tid, prege de neste årene. Og avhengig av utviklingen vil dette få katastrofale konsekvenser for tysk økonomi. Senest i sammenheng med den siste partikongressen til CP i Kina, er det klart at håpet om paradigmet om «endring gjennom handel» også har sviktet her.

Det er nå desto viktigere å interessere seg for de virkelige strategiene i tysk økonomisk politikk – det vil være nødvendig å posisjonere seg fornuftig mellom USA og Kina. Jo tøffere konflikten er, jo mer sannsynlig er det at Kina vil søke enda tettere bånd i Europa. Og her ville det være upassende å akseptere kinesiske gaver: i sammenheng med de klart formulerte målene for kinesisk handels- og utenrikspolitikk, er disse alltid knyttet til opprettelsen av håndgripelige teknopolitiske og geopolitiske innflytelsessfærer, som ikke bare gagner Kina og legge press på partnerland. Enda sterkere avhengighet ville være dødelig. I denne sammenheng er deltakelse i en terminal i havnen i Hamburg en viktig indikator på hvor langt eller hvor lite fremskritt som er gjort i forståelsen.

Styrke nye partnerskap

Tvert imot må veien pragmatisk gå i en annen retning: å posisjonere seg bredere, nytt og trygt forretningspartnerskap – som med Canada, Australia eller Norge – og invester i diversifisering av forsyningskjeder (for eksempel innen halvledere og sjeldne jordarter). En brå og fullstendig avgang fra Kina er umulig – og diversifisering alene vil være kostbart. Men senest nå bør alle spillere være klar over at for store avhengigheter vil bli enda mer kostbare i det lange løp. Til slutt blir de betalt med sin frihet.

Forfatteren er leder for Institutt for utdanning og kultur i bispedømmet Fulda. Spalten vises i samarbeid med Central Catholic Social Science Office (KSZ) i Mönchengladbach.

Den trykte utgaven av Tagespost supplerer nyhetene på die-tagespost.de med bakgrunnsinformasjon og analyser.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *