Forutsatt en engangshendelse: Duda: Ingen bevis for hvem som skjøt opp raketten

Anta en engangshendelse
Duda: Ingen bevis for hvem som skjøt opp raketten

Regjeringen i Warszawa snakker om nedslaget av en russiskprodusert rakett på polsk territorium. Likevel advarer Polens president Duda mot å trekke konklusjoner om hvem som er ansvarlig. Han forventer ingen gjentakelse.

Polens president Andrzej Duda antar at det dødelige rakettnedslaget nær grensen til Ukraina er en engangshendelse og oppfordrer folk til å holde seg rolige. Det er ingen tegn på at dagens hendelse vil skje igjen, sa Duda over natten. «Vi har foreløpig ingen avgjørende bevis på hvem som avfyrte dette missilet … det var mest sannsynlig en russiskprodusert missil,» sa Duda. Undersøkelser pågikk.

Det polske utenriksdepartementet hadde tidligere bekreftet virkningen av et russiskprodusert missil. Den falt klokken 15.40 (lokal tid) i landsbyen Przewodow, sa departementet. Duda sa videre at Polen vil delta på møtet i Det nordatlantiske råd i NATOs hovedkvarter onsdag klokken 10 (lokal tid). «Det er svært sannsynlig at ambassadøren vil be om aktivering av artikkel 4 eller allierte konsultasjoner,» sa han. Artikkel 4 åpner for konsultasjoner når et medlemsland føler seg truet.

To personer ble drept i en eksplosjon i Przevodow, omtrent seks kilometer fra den ukrainske grensen, ifølge brannvesenet. Ifølge media rammet angrepet et korntørkeanlegg. Den polske kringkasteren ZET tilskrev eksplosjonen russiske missiler. Russland avviste dette. Etter et hastemøte i dets sikkerhetsråd, erklærte Polen selv at hæren var i en tilstand av økt beredskap. – Vi har bestemt oss for å øke kampberedskapen til utvalgte enheter av de polske væpnede styrker, med spesiell vekt på luftromsovervåking, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

USA bekreftet i utgangspunktet ikke virkningen av russiske missiler

Mange stater, inkludert Tyskland, stilte seg åpenbart på side med den allierte. USAs president Joe Biden forsikret Polen om full støtte fra USA for å avklare hendelsen. Den amerikanske regjeringen sa at de i utgangspunktet ikke kunne bekrefte rapporter om russiske missiler som traff landet. Forbunds utenriksminister Annalena Baerbock unngikk også å spesifisere årsaken. Hun skrev på Twitter at hennes tanker går til «nær alliert og nabo» Polen. Vi er i kontakt med Warszawa-regjeringen og NATO.

Det russiske forsvarsdepartementet kalte umiddelbart de polske rapportene om rakettangrepene en «bevisst provokasjon». Nyhetsbyrået Interfax siterte departementet som sa at målet var å gjøre situasjonen verre. Det var ingen angrep med russiske våpen mot mål nær grensen.

G20 holder krisemøte

Russland lanserte tirsdag rakettangrep mot dusinvis av mål i Ukraina. Det ukrainske flyvåpenet rapporterte om 100 granater. Imidlertid nådde bare ti målene sine. Ledere for de syv store industrialiserte nasjonene (G7), pluss Spania og Nederland, alle på den indonesiske øya Bali for G20-toppmøtet, holdt et krisemøte for å svare på missilangrepet i Polen.

G7-land inkluderer USA, Tyskland, Frankrike, Canada, Italia, Storbritannia og Japan. Litauen, Latvia, Estland, Norge, Belgia, Tsjekkia og andre land sa i de første reaksjonene at de prøvde å få mer informasjon. «Russlands hensynsløshet er i ferd med å komme ut av kontroll», skrev den slovakiske forsvarsministeren Jaroslav Nad på Twitter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sa at missilene var russiske. Situasjonen blir verre og det må reageres. Ukraina hadde lenge advart om at russiske handlinger ikke ville være begrenset til Ukraina.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *