Fotballsjefen er lei av FIFA

NYHETSANALYSE: Norge har ikke klart å kvalifisere seg til årets svært politiske og kontroversielle fotball-VM i Qatar. Dette har gjort det lettere for norske fotballfans å boikotte det, mens norske kommentatorer og fotballfunksjonærer ledet av Lise Klaveness fortsetter å kritisere både Qatar som vertsland og det internasjonale fotballforbundet FIFA.

Presidenten i det norske fotballforbundet NFF kritiserte arrangørene av fotball-VM og Qatar fra talerstolen på et FIFA-arrangement i Qatar i fjor vår. Siden den gang har hun ikke hatt noen direkte kontakt med FIFA-sjef Gianni Infantino og sa nylig at verken hun eller NFF stoler på ham. FOTO: NFF

Klaveness, som også kritiserte Qatars verdensmesterskapsarrangører og FIFA fra talerstolen på et internasjonalt møte tidligere i år, benekter kategorisk at det fører noen «kulturkrig» mot Qatar eller Midtøsten og den arabiske verden generelt. «De (Qatar og FIFA tjenestemenn) ser på dette som en kamp mellom Vesten og resten av verden, sa Klaveness til en pressebriefing i Oslo etter at han nylig kom tilbake fra Qatar. «Det er ikke det (all kritikken mot Qatar) handler om. Vi kritiserer ikke Qatar som et land, men som et vertsland for FIFA World Cup.

Dette er på grunn av Qatars utnyttelse av migrantarbeidere som brukes til å bygge alle fasilitetene som trengs for VM-arrangementer og besøkende, dens restriktive politikk, spesielt mot homofili, dens mye kritiserte rekord i menneskerettigheter og korrupsjon knyttet til tidligere FIFA-tjenestemenn som la til rette for Qatars bud. .

«Fotball skal være trygt og sikkert for alle,» sa Klaveness, «og det var ikke for migrantarbeidere i Qatar.» Etter først å ha hevdet at bare tre av de tusen menneskene som var innlosjert i boliger av lav standard hadde omkommet under byggingen av stadioner og annen infrastruktur, innrømmet Qatar-VM-sjef Hassan Al-Thawadi nylig at dødstallet trolig var rundt 300 eller mer. Kritikere hevder det er mye mer. Arbeidere har blitt drept i ulykker og døde av heteslag det siste tiåret.

Nå, tre uker inn i det som vanligvis er en ekstremt populær turnering, VM har vært åsted for gjentatte protester og demonstrasjoner, fra spillernes forferdelse over å risikere straffer hvis de hadde på seg regnbuearmbånd til tyske spillere som demonstrerte hvor munnkurv de følte seg . Fotballfans buet FIFA-lederen fra tribunen. Seertallet har stupt i Norge, med bare 227 000 nordmenn etter de fire første kampene ned fra 503 000 etter at en annen kontroversiell verts hjemmelag Russland spilte mot Saudi-Arabia i VM i 2018.

Storskjerm-arrangementer i Norge er avlyst eller redusert, ikke minst fordi valget av Qatar som spillested flyttet turneringen fra sommer til vinter. Utendørsarrangementer som har som mål å tiltrekke VM-tilskuere har ikke vært populære: det er rett og slett for kaldt til å se på storskjerm og drikke øl ute. Noen ledere for fotballpub i Oslo har også droppet visningskamper, enten på grunn av egne innvendinger mot Qatar som vert, av sympati for arbeidsinnvandrere i Qatar, eller av ren mangel på interesse.

«Qatar?» omtalt i en nylig avisspalte av sportsforfatter og kommentator Reidar Sollie Dagsavis. «Ukvalifisert (som vert), enten det gjelder sportsånd eller etikk.»

Klaveness opprettholdt i mellomtiden sin motstand og argumenter for et lokale mer i tråd med det som skulle være fotballrelaterte prinsipper og verdier. Hun gjorde det også klart at hun og det norske fotballforbundet hadde mistet troen på FIFA-sjef Gianni Infantino.

Klaveness sa til NRK da VM startet at Infantino «ikke er den rette lederen til å ta oss videre». Hun er skuffet over at ingen av de internasjonale fotballforbundene har tilbudt en annen kandidat til hennes stilling, men vil ikke slutte å protestere mot den påståtte sportsvaskingen og kritisere FIFA på Norges vegne.

Lise Klaveness var ny i rollen som president i Norges Fotballforbund da hun debuterte modig og minneverdig på en FIFA-kongress i Qatar i mars, og uttalte seg mot korrupsjon og menneskerettighetsbrudd. FOTO: Videoklipp fra FIFA

Hun innrømmer det har kostet henne både personlig og i rollen på vegne av norsk fotball, men sa til avisen Dagsavis at «vi kan ikke være redde for å provosere dem eller å bli anklaget for politiske handlinger. Hun mener Infantinos lange og mye latterlige oppfordring rett før VM begynte å fokusere på fotball og ikke situasjonen i Qatar faktisk slo tilbake og trakk mer kritikk.

«Mange ønsker å ta opp viktige (sosiale) problemer, selv etter at verdensmesterskapet har startet,» sa hun og hevdet at Infantino hadde «polarisert» i stedet for å forene.

Klaveness påpeker hvordan norsk kritikk av Qatar som arenaen for verdensmesterskapet «startet på lokalt nivå», da fotballfans sprengte forholdene i Qatar fra tribunen og oppfordret til boikott selv om Norge kvalifiserte seg. Fansprotester vakte stor oppmerksomhet og det norske fotballandslaget lanserte en serie av hans egne protest-t-skjorter.

Da var Tyskland, Danmark og England vokale med kritikken, «men Norge var klart foran», sier Klaveness. Årsakene er «komplekse», sa hun, men påpeker at «ingen andre idrettsdemokratier i verden har en slik nærhet mellom medlemmer og ledere» eller slike «ufiltrerte» diskusjoner under møter.idrettsforbund over hele landet.

Det norske herrelandslaget i fotball har fortsatt å tydeliggjøre sin holdning til situasjonen i Qatar. Her oppfordrer T-skjortene deres til «menneskerettigheter på og utenfor banen». Helt til venstre på øverste rad er Manchester Citys norske fotballstjerne Erling Braut Haaland, og nest til høyre på nederste rad er Arsenals lagkaptein Martin Ødegaard. FOTO: NFF

Hun hadde tre hovedmål under reisen til Qatar i november: at VM-arrangører skulle opprette et senter for migranter i Qatar, opprette et system for å kompensere arbeidere eller deres familier for skader eller dødsfall, og ta opp problemet med homofili «i en respektfull måte» slik at qatarere selv kan snakke om det. en av verdensmesterskapets egne ambassadører sidestilte homofili med en psykisk lidelse i et intervju med den tyske kringkasteren ZDF. Intervjuet ble raskt avkortet av Qatars allestedsnærværende «verter» som ofte fungerer som sensurer .

Qatar, kjent for den ekstreme rikdommen til sine herskere, har siden nektet forslag til opprettelse av et fond for å hjelpe familiene til de skadde eller drepte under forberedelsene til VM. Qatars arbeidsminister Ali bin Samikh Al Marri avfeide til og med forslaget som «et publisitetsstunt», noe som førte til et hardt svar fra Human Rights Watch og andre hjelpeorganisasjoner. Og skuffende folk som Klaveness og presidenten i det tyske fotballforbundet, Bernd Neuendorf.

«Det handler om legitimiteten til selve fotballen,» sa Klaveness Dagsavis, «og at vi har makt til å endre ting.» Qatar, bemerket hun tidligere, hadde ikke et nasjonalt fotballag før det ble tildelt rettighetene til å arrangere verdensmesterskapet, mens andre land i Midtøsten også hadde en «helt annen fotballkultur». Kanskje det er derfor det har vært så vanskelig for Qatar å forstå all kritikken mot dem.

Klaveness bemerker at Qatar siden har reformert noen av arbeidsmetodene sine, «men vi hører også om reell frykt» for at reformene vil falme etter VM. Det er fortsatt uklart om det hadde noen effekt på menn som Infantino og Al-Thawadi. Sistnevnte svarte i det minste gjentatte ganger som om kritikken hadde såret ham, skuffet ham eller hevdet at de som kritiserte ham ikke hadde tatt opp bekymringene sine med ham på forhånd. Flere norske kommentatorer reagerer på at Infantino og Al-Thawadi nå mangler all troverdighet.

– Det er et opprørende VM på alle måter, sier Ståle Solbakken, trener for Norges fotballandslag for menn, til avisen. postkontor før det i det hele tatt begynner. — Det er umulig å klare seg uten.

newsinenglish.no/Nina Berglund

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *