Gasslagernivået tømmes for tiden raskt

Gasslager i Sachsen-Anhalt

Nivået på gasslagring i Tyskland har blitt en viktig faktor i energikrisen.


(Foto: dpa)

Düsseldorf Kulden i Tyskland og Europa forverrer energikrisen i disse dager og har en negativ innvirkning på fyllingsnivået i tyske gasslagre. Disse skal hjelpe Tyskland å komme seg gjennom vinteren selv med lav gassforsyning fra utlandet. Dette fungerer kun hvis du klarer å holde lagringsnivået høyt så lenge som mulig. Her er den nåværende situasjonen:

Hva er det nåværende nivået på gasslagring?

Fyllingsnivået for tyske gasslagre er 87 % (per 21. desember 2022). Det falt mye raskere enn før de siste dagene. Årsaken er kulden. Den bruker mye oppvarmingsenergi, som ikke kan produseres med den russiske gassrørledningen slik den var før.

Lave temperaturer og mangel på russiske gassforsyninger sikrer til sammen rekordverdier for de såkalte uttakene. Lederen for Federal Network Agency, Klaus Müller, hadde allerede 12. desember skrevet på Twitter at de hadde nådd den høyeste dagsverdien i vinter med et uttak på en god prosent.

Et døgn senere, den 13. desember, hadde Tyskland trukket ut enda mer gass fra lageranlegg, på 2815 gigawattimer. Dette tilsvarer en reduksjon i samlet kapasitet på 1,13 prosentpoeng.

Dagens toppjobber

Finn de beste jobbene nå og
bli varslet på e-post.

Nyere data er ennå ikke tilgjengelig. Ettersom temperaturene har falt ytterligere siden tirsdag, er det mulig at tilbakeslaget ble enda høyere etterpå.

I følge den nåværende ledelsesrapporten fra Federal Network Agency (per 15. desember 2022) var gassforbruket i den 49. kalenderuken 5,2 % lavere enn gjennomsnittsforbruket de siste fire årene, selv om temperaturene var 2,7 grader kaldere enn den forrige. gjennomsnitt for året. Likevel ble målet på 20 % klart bommet. Ifølge Federal Network Agency er temperaturvarselet for denne uken i det kritiske området på -3,18 grader.

Heldigvis er tyske gasslagre fortsatt godt forsynt totalt sett, ettersom Tyskland hadde oppfylt alle lovpålagte lagringsmål. Operatører av gasslagre må oppnå følgende fyllingsnivåer:

  • 75 % 1. september
  • 85 % innen 1. oktober
  • 95 % innen 1. november
  • 40 % 1. februar.

Disse lovkravene ble sist forsterket ved et ministerielt dekret av 29. juli 2022.

Hvor mye gass bruker Tyskland per måned?

I november 2022 forbrukte Tyskland i gjennomsnitt 2637 gigawattimer gass per dag. Dette gassforbruket er omtrent 27 % lavere enn gjennomsnittet for årene 2018 til 2021.

>> Les også: Fracking: Hvorfor frakter ikke Tyskland naturgass?

I tidligere måneder har Tyskland spart mellom 13 og 33 % på gass siden mai sammenlignet med tidligere år. Månedene med høyt gassforbruk har imidlertid så vidt begynt: I gjennomsnitt de siste årene forbrukte Tyskland 4158 gigawattimer per dag i januar, halvannen ganger mer enn vanlig i oktober.

Fyllingsnivå for gasslager: hvor lenge varer tilførselen?

I begynnelsen av desember publiserte INES-foreningen de siste oppdaterte energiforsyningsscenariene for neste vinter. Dette viser at under dagens tilstand vil gasslagring nå sitt laveste nivå på 53 % i slutten av mars 2023. Dette vil være tilfelle i et scenario der gjennomsnittstemperaturen i januar er null grader. Operatører vil da sannsynligvis være i stand til å overholde alle lovkrav for fyllingsnivåer for gasslagring.

>> Les om det: Hvor lenge varer gassen? Værmeldingen for vinteren

Med uvanlig kalde temperaturer – et gjennomsnitt på minus 4,6 grader i januar – ville fyllingsnivået vært null i slutten av februar. Ifølge INES kan det da bli mangel på gass.

Hvor kommer gass for gasslagring for tiden fra?

Siden Russland sluttet å levere gass til Tyskland, importerer Tyskland gass hovedsakelig fra Norge, Nederland og Belgia. I begynnelsen av desember var importen fra Norge rundt 1344, den fra Nederland rundt 1000 og den fra Belgia rundt 500 gigawattimer per dag. Den siste tiden har det også kommet små mengder naturgass fra Sveits.

Hvordan vurderer Federal Network Agency gassforsyningen?

Federal Network Agency uttalte nylig: «Situasjonen er spent og en ytterligere forverring av situasjonen kan ikke utelukkes. Gassforsyningen i Tyskland er imidlertid stabil for øyeblikket. Gassforsyningssikkerheten i Tyskland er for tiden garantert.

>> Les også: Blackout i Tyskland: hva kan virkelig skje

På grunn av de lave temperaturene er det foreløpig å forvente en betydelig økning i gassforbruket.

Hvordan kan Tyskland forhindre gassmangel?

Myndigheter og operatører av gasslagre understreker gjentatte ganger at økonomisk gassforbruk er avgjørende. Federal Network Agency sier: «En nasjonal gassmangel om vinteren kan unngås hvis for det første alltid sparemålet på minst 20 % oppnås.»

>> Les om det: Spar gass: disse 20 tipsene for å redusere forbruket

Myndigheten presiserer også: «For det andre må LNG-terminalene forsyne seg ved inngangen til året og for det tredje er importfallet knyttet til vinteren og eksportøkningen som for tiden er spesielt svak, ganske moderat.»

Hvor mye gass forbruker industri, husholdninger og handel?

Generelt skyldes en stor del av det nevnte tyske gassforbruket tysk industri. Jo varmere det er, jo større er industriandelen, fordi private husholdninger da trenger mindre gass til oppvarming. I november forbrukte Tyskland totalt 2537 gigawattimer per dag. Av disse tilhørte 1 169 husholdninger og handel og 1 368 til industrien. Industrien brukte omtrent dobbelt så mye gass som husholdninger og bedrifter den måneden.

Hva påvirker gassforbruket i Tyskland?

Været spiller en nøkkelrolle i gassforbruket i Tyskland. På den ene siden skyldes dette at tyske husholdninger må varme mindre når temperaturene er milde. Så du bruker mindre gass hvis du har en gassvarmer. Varmer du med elektrisk varmepumpe bruker du mindre strøm. Som et resultat forbruker gasskraftverk som produserer elektrisitet mindre gass. Situasjonen er lik i andre land i Europa og rundt om i verden. Hvis temperaturene er høye overalt, er det følgelig mer gass på verdensmarkedet.

Hva beskytter enkeltpersoner i tilfelle gassmangel?

Loven om energisektoren, forordningen om tilgang til gassnettet og den såkalte SoS-forordningen definerer «beskyttede kunder». Gassforsyningen din må også sikres som prioritet ved delvis avbrudd i gasstilførselen eller ved eksepsjonelt høy gassetterspørsel. I tillegg til private husholdninger inkluderer beskyttede kunder småbedrifter, supermarkeder, barnehager og aldershjem.

Hvor mye naturgass går inn i gasslageret i Tyskland?

I følge INES kommer 228,2 terawattimer eller omtrent 23 milliarder kubikkmeter gass inn i tyske naturgasslagre. Ifølge forbundet plasserer dette Tyskland på fjerdeplass når det gjelder global lagringskapasitet. Bare USA, Ukraina og Russland har større kapasitet.

INES administrerende direktør Bleschke sier: «På veldig kalde vinterdager kan gassforbruket i Tyskland øke til over 6000 gigawattimer per dag.» På de dagene synker nivået veldig raskt. Hvis Tyskland tok 6000 gigawattimer med gass fra sine gasslagre hver dag, ville disse teoretisk vært tomme på 38 dager. Imidlertid anses dette scenariet som urealistisk, siden det ikke bør holde seg så kaldt så lenge av gangen og det finnes andre gasskilder.

Hvordan fungerer egentlig et gasslager?

Det finnes to typer gasslagre: overjordisk og underjordisk. Overflategasslagre er relativt små og har en tendens til å bidra mer lokalt til å balansere etterspørselen. Underjordiske reservoarer er virkelig aktuelle for vinteren. På den ene siden er det kunstige hulrom i saltkuplene, kalt lagringshuler, og på den andre siden naturlige porøse rom som akviferer eller eldgamle gass- og oljeforekomster. I følge INES-generaldirektør Bleschke er noen tyske gasslagre så store at de kan holde en til halvannen ganger Eiffeltårnet.

Følgende: Evolusjon av prisen på gass: hva er prisen på gass i dag og i fremtiden?

Første publisering: 21/11/2022, 14:24 (siste oppdatering: 20/12/2022, 10:37).

Handelsblatt energibriefing

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *