Gasspriser: EU forhandler om lavere pris med Norge

EU-kommisjonen er i samtaler med Norge som som følge av energikrisen har blitt EUs viktigste gassleverandør og henter store overskudd på høye gasspriser. EU-tjenestemenn ønsker at gassprisene fra Norge skal være «bærekraftige».

Radikal å forminske Russisk gassimport

I 2021, russeren gass utgjorde 40 prosent. EU importerer, og nå bare rundt 10 prosent. Fordi EU søke etter nye leverandører, gjennomføre samtaler, f.eks. med USA, Norge, Algerie og Gulfstatene.

Fordeler med Norge på grunn av krigen

Norge er i dag den største gassleverandøren til EU. Den skandinaviske landet selger likevel blå brensel til EU til en svært høy pris, mye høyere enn før krigen i Ukraina.

EU-kommisjonssjef Ursula von der Leyen informerte om samtaler med Norge i sin tale forrige uke i Europaparlamentet i Strasbourg.

– Vi må fortsette å jobbe for å redusere priser gass. Vi må garantere Sikkerhet forsyninger samtidig som vi sikrer vår globale konkurranseevne. (…) Med statsminister (Norges – PAP) Jonas Store ble jeg enige om å opprette en arbeidsgruppe. Lagene har allerede startet arbeidet, sa von der Leyen i Strasbourg 14. september.

Mandag ble EU-kommisjonen spurt i Brussel om detaljene i disse samtalene, men nektet å gi dem. EU-talsmann Eric Mamer erkjente imidlertid at prisen på gass bør diskuteres med nordmennene. – Dette er selvfølgelig en sak vi ønsker å diskutere med norske myndigheter. Det er ingen tvil om det, sa han.

Mamer la til at det handlet om å sikre «bærekraftige priser» på råvaren med en svært pålitelig partner som Norge.

Europeisk energisolidaritet og Norge

The Economist skrev at mens ukrainere sliter og europeere grøsser ved tanken på energiregninger, Norge tjener uanstendig på krig, og det bør tenke på hvordan man kan hjelpe EU gjennom krisen.

Den ukentlige noterer at takket være Russlands seks måneder lange invasjon av Ukraina, har Norge – det nest rikeste landet på kontinentet (bak det bare ved Luxembourg) – blitt klart rikere. Et land som ønsker å projisere sitt image til verden som en kraft for det gode, må avverge beskyldninger om å tjene penger på krig, sier The Economist.

200 milliarder i stedet for 50 milliarder norsk overskudd

Under normale forhold salg av olje, gass og elektrisitet gir Norge over 50 milliarder dollar i åreteller $10 000 per innbygger. Nå, takket være krigen, Norges inntekter fra energieksport har nådd over 200 milliarder dollar i året.

Jo lenger gassprisene holder seg høye, desto større blir presset på Norgeå donere noen av hans enorme inntekter, sier The Economist.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *