Gjennomgang av grunnlovsbeskyttelse: Russisk etterretningsinteresse i Tyskland vokser

Kontoret for grunnlovsbeskyttelse
Russisk etterretning viser økt interesse

Siden det russiske angrepet på Ukraina har de russiske hemmelige tjenestene vært mer aktive i Tyskland enn før. Kontoret for beskyttelse av grunnloven kommer til denne konklusjonen. Forsøk på gjenkjennelse kommer blant annet til uttrykk ved pågripelse av en rekke påståtte spioner.

Ifølge estimatene fra Kontoret for beskyttelse av grunnloven, fortsetter interessen til de russiske hemmelige tjenestene for Tyskland å øke ettersom krigen i Ukraina varer. Lederen for Kontoret for beskyttelse av grunnloven, Thomas Haldenwang, regner også Kina og Iran blant landene hvis etterretningstjenester utvikler betydelig virksomhet i Tyskland. «Russlands interesse for opplysning her i Tyskland er ikke bare ubrutt, men vokser også etter hvert som virkningene av krigen fortsetter», sa styrelederen for det føderale kontoret for beskyttelse av grunnloven til det tyske pressebyrået.

«Den nåværende saken viser også hvor reell faren for russisk spionasje er,» sa Haldenwang, med henvisning til den påståtte dobbeltagenten arrestert av Federal Intelligence Service (BND) kort før jul. For ikke å kompromittere etterforskningen ønsker han i likhet med BND-sjef Bruno Kahl ikke å kommentere detaljene. Mannen som er pågrepet er mistenkt for å ha gitt hemmelig informasjon til en russisk etterretningstjeneste. Haldenwang sa at han forventer at Moskva vil prøve å gjøre opp for anerkjennelsesmuligheter som går tapt ved utvisningen av 40 agenter: enten med flere «omreisende agenter» eller med annen dekning.

Mistenkt spion arrestert i Norge

Ifølge myndighetene ble slik kamuflasje for eksempel brukt av en angivelig russisk spion som har vært internert i Norge siden oktober. Han utga seg for å være en brasiliansk forsker. Som svar på starten på den russiske angrepskrigen i Ukraina 24. februar, utviste europeiske stater russiske agenter.

I begynnelsen av april erklærte den føderale regjeringen 40 medlemmer av den russiske ambassaden i Berlin uønsket. «Vi gjør store anstrengelser for å forhindre at andre personer som kan bli tildelt russiske tjenester kommer hit til Tyskland,» sa Haldenwang. Den føderale regjeringen har også strammet inn visumreglene for dette. Det er også å forvente en massiv økning i russiske nettangrep og såkalte påvirkningsoperasjoner. Dette inkluderer desinformasjonskampanjer og andre metoder rettet mot å påvirke opinionen, utfallet av valg eller politiske beslutninger i mållandet.

Kontraspredning er klar

Samlet sett føler imidlertid de nasjonale hemmelige tjenestene seg tilstrekkelig forberedt på dagens utfordringer. «Jeg vil på det sterkeste imøtegå påstander om at vi har gjort for lite på området mot etterretning tidligere,» sa presidenten for kontoret for beskyttelse av grunnloven. Faktisk har Forbundskontoret lenge vært forberedt på den økte spionasjeaktiviteten til russiske og andre tjenester. Området er «personellmessig betydelig økt» og organisatorisk redesignet, blant annet gjennom større integrasjon med cyberforsvar.

Kina, som satset mer på økonomisk spionasje, har også i flere år gjort økt innsats for å tydeliggjøre tysk politikk. Myndighetssjefen kritiserte at det i lang tid var blitt viet for lite oppmerksomhet til risikoene som oppsto ved de intensive økonomiske forbindelsene med Kina. Det er også kjent «at Kina allerede bruker sin økonomiske makt rundt om i verden for å implementere politiske mål».

Forsøk på å påvirke Kina

Haldenwang sa: «En pan-europeisk løsning er nødvendig for å snu denne trenden, i det minste for europeiske stater.» Kontoret for beskyttelse av grunnloven peker allerede mer og mer på mulig kinesisk spionasje og forsøk på å påvirke økonomien, offentligheten og politikken. «Et annet stort problem er å påvirke ditt eget samfunn,» sa presidenten for Kontoret for beskyttelse av grunnloven. Kina er veldig interessert i å kontrollere den etniske kinesiske diasporaen i Tyskland. Flertallet av de 40 000 kinesiske studentene er «veldig nært knyttet til ambassaden og konsulatene».

Dette gjelder også forskere. Uansett hvor Kina investerer i den tyske økonomien, er kinesisk personell utplassert – inkludert medlemmer av kommunistpartiet. Disse er organisert i particeller og er pålagt å rapportere til kinesiske myndigheter.

Utforsk jødiske institusjoner

Irans «forskning på jødiske institusjoner eller mål som kan være knyttet til staten Israel» har også økt. Haldenwang sa: «Vi må anta at dette vil skje slik at vi kan iverksette tiltak mot disse målene på et tidspunkt.» I følge Kontoret for beskyttelse av grunnloven er det ikke utelukket at valget som er planlagt i år i Tyrkia vil ha innvirkning i Tyskland. «Tyrkiske interne politiske konflikter finner sted her: på den ene siden er det de som er lojale mot regjeringen, blant dem er også tyrkiske nasjonalister og høyreekstreme, på den andre er det krefter av demokratisk opposisjon, men også tilhengere av ekstremister og terrororganisasjoner som PKK,» sa Haldenwang. Opposisjonsjournalister blir spionert på og skremt.

Valgopptredener av politikere fra tredjeland tre måneder før datoen for valget har vært forbudt siden 2017. Kontoret for beskyttelse av grunnloven har imidlertid allerede sett «de første kampanjebladene til individuelle deltakere» for det neste presidentvalget og det lovgivende valget. valg i Tyskland.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *