Glem russisk gass. Nærmere 70 % av leveransene kommer fra Norge, en fjerdedel fra USA

Økende andel naturgass fra Norge og USA, minkende avhengighet av russisk gassimport. Som man kan lese i nylig utgitte data fra det tsjekkiske statistikkkontoret, importerte Tsjekkia i november nesten 69 % av naturgass fra Norge og 24 % fra USA. De resterende 7% er representert av russisk gass, men i stedet for nye forsyninger, leveres den fra underjordiske reservoarer.

Avhengigheten av russisk gass har derfor avtatt ytterligere. Som CZSO rapporterte en måned tidligere, kom i oktober 57,5 ​​% av importert gass fra Norge og 10,7 % fra USA. Når det gjelder 31,7 % av gassen, indikerte statistikerne russisk opprinnelse – til tross for at gass fra Russland ikke har blitt importert til oss siden slutten av august. Det var da russerne sluttet å forsyne Sentral-Europa via Nord Stream-gassrørledningen; etter eksplosjonene i midten av september er denne veien helt ubrukelig.

Ifølge gassindustriens kilder forklares den «russiske» gassforsyningen med at gass kommer til Tsjekkia fra tyske reservoarer, som delvis er fylt med råstoff fra Russland. Det tyske selskapet Uniper eller andre grossister reduserer tapene sine ved å selge tidligere importert og relativt billigere gass fra lagertanker og erstatte den med nye forsyninger på deres kontoer. Dette bevises av at importert «russisk» gass i oktober og november var billigere i vekt enn forsyninger fra Norge og USA.

Tsjekkiske naturgassleverandører i november 2022

Naturgassimport etter land i november 2022. Kilde: CZSO, STAZO-systemet

I oktober ble import fra ČEZ via den nederlandske terminalen i Eemshaven tatt med for første gang i statistikken. Som Ekonomický deník rapporterte i forrige uke, overtok ČEZ flytende naturgass (LNG) fra totalt fem skip. Det kan være totalt 500 millioner m3 gass fra USA.

Endringen i naturgassleverandør påvirket den samlede utenrikshandelsstatistikken betydelig. I følge CZSO-data økte verdien av importen fra Norge mer enn 14 ganger fra år til år til 14,04 milliarder kroner i november, mens importen fra USA økte med 81 % til 16,44 milliarder kroner. Motsatt falt verdien av importen fra Russland med 41,5 % til 7,6 milliarder kroner.

Russland er fortsatt den viktigste oljeleverandøren

Situasjonen på oljemarkedet er mindre lykkelig; her økte til og med avhengigheten av import fra Russland i november. Volumet av leveranser økte med 68 % fra år til år til 354 000 tonn, verdien av import økte med 53 % til 4,19 milliarder kroner. Dermed kom 57 % av importert olje fra Russland i november, resten bestod av import fra Aserbajdsjan (35 %) og Kasakhstan (8 %).

Leveransene av kjernebrensel fra Russland til Tsjekkia fortsetter også. Nærmere bestemt, i november ble drivstoffsett verdt 425 millioner kroner brakt til oss, for hele perioden fra januar til november i fjor er dette allerede 2,14 milliarder kroner.

Tsjekkia kan eliminere disse to avhengighetene i årene som kommer. Forsterkning avtalt på slutten av fjoråret TAL rørledningskapasitet vil muliggjøre overgangen til Litvínov-raffineriet fra russisk olje til andre kilder. I fjor ble ČEZ enige om levering av kjernebrensel til Temelín kraftverk med selskapene Westinghouse og Framatome og sørger også for en endring i tilfellet med drivstoffleverandøren for Dukovany.

David Tamba

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *