Gratis bruk av Facebook og Instagram? Dette er hva det betyr

Meta tilbyr deg nå et abonnement hvis du ikke vil se annonser på Facebook og Instagram. Hver bruker mottar derfor en melding med et valg: Abonner eller Bruk gratis. Nesten alle vil velge det siste alternativet, men hva betyr det? Og kan Meta fortsette å tilby gratisversjonen, der du fortsatt mottar personlig tilpassede annonser?

For det nye annonsefrie abonnementet fra Facebook og Instagram betaler du 12,99 euro per måned inkludert skatt på iOS og Android. Dette skyldes provisjonen som Apple og Google tar på transaksjoner i appen. Via nettet betaler du 9,99 euro. Hvis du registrerer deg for et abonnement, vil du ikke bare se noen reklame, men dataene dine vil heller ikke bli brukt til personlig annonsering. Abonnementet er kun tilgjengelig for brukere over 18 år.

Gratisversjonen er som den var foreløpig

Alle som velger å fortsette å bruke gratisversjonen av Meta-apper betaler i hovedsak for det med brukerdataene sine, som før. Du vil da fortsette å se personlig tilpassede annonser. Dette er annonser skreddersydd for eksempel etter dine preferanser, interesser, alder og plassering. Ingenting endres hvis du velger gratisversjonen.

Men hvorfor nå?

Meta har tilbudt personlig tilpassede annonser på Facebook og Instagram i årevis. Den kan gjøre dette fordi den har samlet inn massive data fra brukere i årevis, ofte uten at de vet noe om det. 1. november dømme Imidlertid sier European Data Protection Board (EDPB), en europeisk personverngruppe, at dette ikke er tillatt og at Meta derfor må stoppe personlig tilpassede annonser.

Dette ble bestemt etter en nødprosedyre lansert av den norske personverntilsynsmyndigheten med støtte fra det nederlandske datatilsynet (DP), et medlem av EDPB på vegne fra Nederland. Komiteen ledes av den irske databeskyttelseskommisjonen (DPC). Et slikt forbud har eksistert en stund i Norge, men med støtte fra EDPB kan det utvides til EU.

Har Meta lov til å gjøre dette?

Rett før vedtaket foreslo selskapet til EDPB å bruke brukersamtykke som rettslig grunnlag slik at det fortsatt kunne tilby personlig tilpassede annonser. Noen dager senere innførte EDPB et forbud mot personlig tilpassede annonser. Meta Jeg klaget på det den gangenfordi EDPB ville ha blitt «informert» i flere uker om prosjektet med sikte på å gi brukerne valget mellom å dele dataene sine.

Det er uklart hvordan Meta nå planlegger å tilby personlig tilpassede annonser. I henhold til EDPB-forbudet må det irske DPC iverksette tiltak mot selskapet innen 15. november. Meta må da tilpasse sitt gratistilbud ytterligere. Det er ennå ikke klart hvordan dette vil skje.

Følg WhatsApp-kanalen vår slik at du ikke går glipp av viktige teknologinyheter.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *