Habeck angriper europeiske gassleverandører

Tyskland og EU reduserte sine kjøp av naturgass fra Russland kraftig etter at krigen startet i Ukraina. Men siden fornybar energi og forbruksbesparelser ikke er nok til å kompensere, må gass, som er spesielt viktig for oppvarming, komme fra andre steder.

I midten av september importerte EU rundt 20 % av sin gass fra Norge, noe som gjorde det skandinaviske landet til EUs største gassleverandør.

I et intervju med Deutschlandfunk snakket økonomiminister Robert Habeck om den nylig vedtatte redningspakken på 200 milliarder euro, som trafikklyskoalisjonen ønsker å bruke gjeld for å begrense eksplosjonen av energipriser med. Intervjuet kom også inn på hvorvidt Tyskland tok avgjørelsen på egen hånd – 15 av 27 EU-land presser på for en EU-dekkende øvre prisgrense for gassimport.

Den europeiske union må gi et enhetlig svar. Jeg vil støtte deg fullt ut i dette.

Økonomiminister Robert Habeck (De Grønne)

Habeck på sin side viste til hjelpeprogrammene til andre EU-land som Spania – og ba om et felles EU-svar mot land som nå drar nytte av nye avhengigheter når det gjelder gass. «Noen land, inkludert noen land, inkludert vennlige land, tjener penger dumt og dumt, og EU må gi et samlet svar. Jeg vil støtte dem fullt ut i dette.» sa Habeck til Deutschlandfunk.

Økonomiministeren nevnte ingen navn. Norge var Tysklands største gassleverandør i august med 38,3 %. I mellomtiden ble Nederland det andre opprinnelseslandet for tysk gassimport med 24,1 %.

EUs energiministre, som møttes i Brussel fredag, har allerede tatt til orde for et pristak på Norges rekordinntekter, så Habeck er ikke alene om sin kritikk. Mens ministrene i dag ble enige om å ta ut overskudd fra kraftselskaper i fremtiden, er det fortsatt ingen tegn til en avtale om gass.

Habeck og Scholz ser etter gassleverandører

I midten av september lovet kommisjonens president Ursula von der Leyen en arbeidsgruppe med den norske regjeringen slik at «vi kan redusere prisen på gass på en rimelig måte».

Timens behov er å redusere avhengigheten av individuelle gassleverandører. Dette er grunnen til at Tyskland og EU i økende grad ser til land utenfor Europa. Qatar er en av de største LPG-eksportørene. Habeck og nylig kansler Olaf Scholz (SPD) var gjester der på jakt etter energiimport.

Leyen signerte et avtaleavtale med Aserbajdsjans president Ilham Aliyev i midten av juli. Innen fem år skal det leveres dobbelt så mye gass som tidligere fra Aserbajdsjan, noe som imidlertid krever betydelige investeringer i utvidelse av gassrørledningsnettet til den sørlige gasskorridoren.

USA er også mottakeren av gasskrisen i Europa. Fracking-selskaper er blant de største naturgassprodusentene og eksportørene av flytende gass i verden. Europa er for tiden en viktig kunde.

Den amerikanske energiregulatoren Federal Energy Regulatory Commission (FERC) estimerte andelen av amerikansk LNG-eksport til rundt 19 % i 2021, og i 2022 steg den til 60 % i første halvår.

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *