Harald V.: Kongen av Norge ble kjørt til sykehus med en smittsom sykdom

Den norske kong Harald V. (85) ble fraktet til sykehus med en infeksjonssykdom, hvor han får intravenøs antibiotika. Ifølge legene skal han ligge på sykehus i flere dager. Tilstanden hans er stabil, opplyser det kongelige palasset på sin hjemmeside.

Harald V, som er en indirekte fetter til avdøde Elizabeth II, han har sittet på tronen siden 1991 og nyter betydelig popularitet. Han er en god seiler og han representerte Norge i OL.

I 2020 gjennomgikk han en hjerteoperasjon der legene byttet ut en kunstig ventil. Kongen ble i fjor operert i beinet på grunn av skadede leddbånd i høyre kne.

Når monarken er syk, oppfyller hans førti-ni år gamle sønn, kronprins Haakon, kongens plikter.

 • Kong Harald V av Norge, født 21. februar 1937, han er bare den tredje norske kongen i moderne historie og den første siden 1370 som ble født i Norge.
 • I november 1905 valgte Stortinget den danske prinsen Haakon VII til konge. Og i 1957 overtok sønnen Olav V septeret, som ble sittende på tronen til hans plutselige død i 1991.
 • Harald V ble født i kongeboligen Skaugum ved Oslo, studerte ved Kavaleribefalsskolen i Oslo og militærakademiet, hvor faren også gikk. Han overlevde den nazistiske okkupasjonen sammen med foreldrene og to søstre i USA, etter hjemkomsten fortsatte han studiene.
 • Han måtte kjempe for hjertets utvalgte jente. Han møtte Sonja Haraldsen, datteren til eieren av et varehus i Oslo, under studietiden ved militærakademiet. Men det tok ni år før faren forsonet seg med at hans eneste sønn i 1959 støttet seg på en vanlig syerske. Nok om at kongens to døtre allerede har giftet seg med ufødte menn!
 • Til slutt ga han fullmakt til en ekteskapet til Harald V og Sonja i august 1968 var det første «sivile» kongelige i Skandinavia. Sonja, hvis foreldre allerede hadde gått bort, ble personlig ført ned midtgangen av kong Olav V. Bruden, som designet sin egen brudekjole, rakk deretter å studere fransk, engelsk og kunsthistorie ved Universitetet i Oslo i tillegg til henne representasjonsoppgaver. .
 • To år etter bryllupet ble datteren Märtha Louise født og to år senere tronfølgeren Haakon Magnus (og fordi historien gjentar seg, giftet Haakon seg i 2001 også med journalisten Mette-Marits «vanlige» datter, som han møtte på en rockefestival).
 • Energisk og atletisk er Sonja, i likhet med mannen sin, populær for sin hyggelige og uformelle holdning. Han kastet seg entusiastisk inn i veldedige aktiviteter, særlig innenfor Røde Kors. Hun er også en utmerket skiløper (hun var også skiinstruktør) og drar på tur til de norske fjellene med sin gode venninne, Dronning Margrethe II av Danmark. Han er også opptatt av kulturbarn.
 • Harald V regnes som litt klønete i offentligheten, han er mye mer komfortabel i en country yachtklubb. Fritiden tilbringer han i fjordene og på landsbygda utenfor Oslo.
 • Han reiser mye i Norge. Han er en fiske- og jaktentusiast.
 • Han har representert landet sitt i seiling tre ganger ved OL, særlig ved sommer-OL i Tokyo i 1964, i Mexico City fire år senere og i München i 1972. I Tokyo fikk han også æren av å være en av de norske flaggbærerne. Og i en alder av 79 vant han til og med andrepremien i verdensmesterskapet i yachting i Toronto, Canada.
 • Hans popularitet blant det norske folk bevises av ordtaket at dersom monarkiet skulle erstattes av en republikk i Norge, ville innbyggerne velge Harald V som første president. Han er ikke en velstående konge etter europeiske standarder – eiendommen hans er estimert til tretti millioner dollar.
 • I motsetning til noen andre aldrende europeiske monarker som har overført tronene til en yngre generasjon de siste årene, Harald V. nekter å gå av. Han gjorde det klart at hans engasjement for landet var livslangt.
 • Den norske kongefamilien lever ikke en veldig flamboyant livsstil. Medlemmene bruker offentlig transport, reiser med tog og reiser med vanlige flyselskaper. Kongelige barn går på offentlige skoler. Det er ikke uvanlig at nordmenn sitter ved siden av kronprinsen på tog eller fly. Medlemmer av kongefamilien har for vane å feire alle bursdagene sine sammen. Og de kongelige boligene er åpne for publikum fordi familien ønsker det.
 • Harald V. og kona reiser mye rundt i verden, og med sine reiser har de åpnet mange dører for norsk eksport. I mars 1997 var de også i Praha på et tre dager langt offisielt besøk. «Det virker for meg som om de er hyggelige og greie mennesker,» sa den tsjekkiske presidenten Václav Havel til journalister etter å ha møtt kongeparet for første gang.
 • Men de siste årene har kong Harald V vært plaget av helseproblemer.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *