Her er landene som tiltrekker seg mest talent: Belgia er ikke langt unna topp 10

Hvilke land er de mest konkurransedyktige for å tiltrekke seg talenter? En ny studie svarer på dette spørsmålet. Og Belgia har noen strenger til baugen.

Lønn, skatt, underholdning og livskvalitet, landskap, vær… det kan være mange kriterier for å tiltrekke expats og utenlandske talenter til ett eller annet land. Men hvilken er den mest attraktive blant de forskjellige landene i verden? Handelshøyskolen Insead (European Institute of Business Administration) så på spørsmålet.

Sveits skiller seg ut som det mest konkurransedyktige landet for å tiltrekke seg talenter, avslører det tiende redigering av Global Talent Competitiveness Index, publisert nylig. Bern har faktisk hatt førsteplassen i hver indeks så langt. Foran Singapore og USA, som stjeler 3. plassen fra Danmark. Resten av topp 10 er satt opp som følger: Danmark (-1), Nederland (+1), Finland (+2), Norge, Australia (+1), Sverige (-4) og Storbritannia.

«Utviklede land med høy inntekt fortsetter å okkupere topplasseringene i GTCI-poengskåringen, og det er en sterk korrelasjon mellom BNP per innbygger og GTCI-score,» forklarer forskerne.

Europeiske land dominerer rangeringen

«Europeiske land fortsetter å dominere GTCI-rangeringene, og okkuperer 17 av de 25 beste plassene. (…). Andre ikke-europeiske land på topp 25 er Australia, Canada, New Zealand, De forente arabiske emirater, Sør-Korea og Israel. Den mest bemerkelsesverdige endringen i årets topp 25 er at den for første gang ikke inkluderer Japan, som ga plass til Sør-Korea – også for første gang,” legger de til.

De er basert på en lang liste med kriterier, delt inn i seks pilarer: faktumet om «muliggjøring» (politisk og juridisk situasjon, urbanisering og IT-infrastruktur, blant annet), faktumet å «tiltrekke» (inkludert toleransen til minoriteter og kvinners plass i økonomien), «vekst» (kvaliteten på universiteter og opplæring generelt), «retensjon» (inkludert pensjoner, miljøprestasjoner og personlig sikkerhet), «ferdighetsteknikker» (lettheten for å finne kvalifiserte ansatte, for eksempel ) og «kunnskapsferdigheter» (tilstedeværelsen av blant annet forskere).

Belgia

Europeiske land gjør det derfor veldig bra i denne rangeringen. Belgia ligger også relativt høyt. Globalt ligger landet vårt på 16. plass (av 134), mellom Island og Østerrike. En plassering som ligner på nabolandene: Luxembourg inntar 11. plass og Tyskland 14. Frankrike rangerer bak Belgia, på 19. plass. I europeisk målestokk ligger Belgia på 12. plass, svært nær topp 10.

«Belgia rangerte blant de 15 beste under den første utgaven av GTCI i 2013, men har siden falt ut av de 15 beste og er for øyeblikket på 16. plass. Pilaren der landet rangerer best er talentvekst (11.). Høye påmeldingsrater i yrkes- og videregående studier og høy kvalitet på skoler og universiteter gir utmerket formell utdanning og en rangering på 8. plass i denne underpilaren. I tillegg kommer omfattende muligheter for livslang læring (11. klasse), inkludert bedriftsintern opplæring. «Retensjon»-søylen har blitt den lavest rangerte i Belgia (24.), på grunn av en nedgang i livsstil (26.), spesielt med hensyn til personlige rettigheter og legetetthet», skriver forskerne.

I delen «økonomisk frigjøring av kvinner» oppnår landet vårt en poengsum på 100 %, rangert på førsteplass (delt med 15 andre europeiske land). Samme for «pensjonsdekning». På den annen side oppnår Belgia dårlige resultater i kategoriene «politisk stabilitet» (37. plass over hele verden), «innenlandsk kreditt til privat sektor» (42. plass), «toleranse for innvandrere» (63.), lederskapsmuligheter for kvinner» ( 45.), «arbeidsstyrke med videregående opplæring» (59.), «høyt kvalifisert arbeidsledighet» (47.) og «digitale ferdigheter» (46.).

Kort sagt, ved siden av en lokal krig for talent, må Belgia også vite hvordan man skiller seg ut i en krig om talent på internasjonal skala.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *