Historisk juletre lyser opp igjen i hovedstaden – City of Edinburgh Council

Edinburghs juletrelys på Mound ble slått på i går kveld (20. november).

Lanseringen ble ledet av stedfortredende Lord Provost Lezley Marion Cameron, som fikk selskap av representanter fra Edinburgh Candlemakers, det norske generalkonsulatet i Edinburgh og Vestland fylkeskommune.

Med en høyde på 18 meter, i tillegg til å lyse opp bykjernen i slutten av året, har juletreet historisk betydning. Treet, donert av Vestland i Norge til Edinburgh, er det siste i en tradisjon som har eksistert siden 1947.

Fylkene Vestland og Skottland er nære naboer over Nordsjøen og deler felles historie, interesser og verdier.

Under invasjonen av Norge i 1940 var mer enn 7000 eksil basert i Skottland mens den norske brigaden kjempet for å frigjøre landet fra nazistenes okkupasjon. Denne gaven betyr takken fra folket i Vestland for hjelpen gitt av folket i Skottland i løpet av denne tiden.

I 2008 ble det bestemt at treet skulle komme fra Skottland, men det er fortsatt en verdifull gave fra Vestland fylkeskommune.

Nestleder Lord Provost, Lezley Marion Cameron, sa:

Det er fantastisk å se byen forberede seg til julen 2023 i Edinburgh. Jul i den skotske hovedstaden ville vært ufullstendig uten juletreet på The Mound, som Norge velvillig gav oss. Nok en gang takker vi Vestland fylkeskommune og det norske generalkonsulatet i Edinburgh for å videreføre denne sjenerøse tradisjonen, med det første juletreet som ble donert i 1947.


I dag, som i går, streber vi etter å gjøre Edinburgh til en innbydende, inkluderende og tolerant by. Juletreet i Edinburgh fortsetter å symbolisere våre nære bånd med Norge og minne oss om styrken og universelle verdier vennskap, solidaritet og medfølelse. Jeg håper innbyggere og besøkende i Edinburgh nyter muligheten til å se dette praktfulle juletreet i hjertet av byen vår.

Leder for politikkutvalg for kultur, idrett og inkludering i Vestland fylkeskommune, Jacob Nødseth, sa:

Vestland fylkeskommune og vestlendingene har gleden av å presentere det årlige juletreet på haugen som en takk til befolkningen i Edinburgh og Skottland og som en feiring av vennskap, felles historie og en fremgangsrik fremtid.


Vi takker våre venner over Nordsjøen for hjelpen og støtten vi fikk under andre verdenskrig. Mulighetene du ga våre militære styrker og andre som trengte trygg havn var avgjørende. Gode ​​relasjoner mellom naboer er fortsatt viktig, og å styrke disse båndene virker enda viktigere i dag ettersom vi ser grenser stenges og internasjonale vennskap oppløses.

Konsul ved det norske generalkonsulatet i Edinburgh, Mona Røhne sa:

Det er positiv norsk interesse for Skottland, spesielt på kulturelle, akademiske, økonomiske og politiske områder. Tradisjonen med å gi juletreet symboliserer de nære båndene mellom Edinburgh og Vestland. Vi har en felles historie helt tilbake til vikingtiden, vi er naboer og det er noe med landskapet, menneskene og kulturen som har likhetstrekk og forener oss.


I samarbeidet mellom Vestland og Edinburgh har kulturfeltet stått i sentrum, og tenningen av juletreet og den tradisjonelle skotske norske adventskonserten gir en utmerket inngang for samarbeid med myndigheter og andre offentlige aktører i Skottland.

Tenningen av lysene følger åpningen av Edinburghs julefeiring fredag ​​17. november, som markerer starten på høytiden i Edinburgh. I seks uker er Edinburgh forvandlet til et vinterland med mange aktiviteter for folk i alle aldre, inkludert det verdensberømte julemarkedet Princes Street.

Edinburgh Christmas, produsert av UniqueAssembly på vegne av Edinburgh City Council, varer til lørdag 6. januar 2024.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *