Hva gjør en gruppe gode spillere til et godt lag?

Når vi diskuterer dette emnet, kommer Norge i tankene. Jeg hadde muligheten til å intervjue trener Thorir Hergeirsson i lengre telefonsamtaler noen ganger da han vant IHF-prisen Årets trener, i 2015 og 2016, og han refererte alltid til hele staben i laget og forbundet når han snakket om deres prestasjoner. Spesielt keepertrener Mats Olsson og daværende assistenttrener Mia Hermansson Høgdahl – nå Tonje Larsen.

Jelicic er slett ikke overrasket over denne samarbeidstilnærmingen fra Hergeirsson, gitt Norges enorme suksess – 30 medaljer vunnet de siste 30 årene, inkludert åtte europeiske titler. Det er klart de gjorde mange ting riktig.

Når vi tenker tilbake på Norges siste tittel, vunnet i verdensmesterskapet i 2021 for nesten nøyaktig et år siden, var laget 12:16 bak ved pause og Frankrike dominerte stort sett de første 30 minuttene. Men innen 10 minutter i starten av andre omgang snudde Norge underskuddet til 22:20-ledelse, og sikret seg en 29:22-seier og med det sin fjerde verdenstittel.

Et utmerket samarbeid mellom de ansatte på laget og på tvers av forbundet, samt mye overbevisning og selvtillit var helt sikkert nødvendig for å oppnå dette.

«Det er noe som gjøres på individnivå, men også på lagnivå,» sier Jelicic. «Å jobbe på individnivå med hensyn til selvinnsikt, selvtillit, mål og å gjøre alt dette parallelt på teamnivå.»

Så, etter alt arbeidet bak kulissene, må spillerne kunne se hvordan treneren – i dette tilfellet Hergeirsson – opptrer under kampen i forhold til det som førte frem til dette øyeblikket. «Verbaliseringene må være kompatible med hans psykologiske meldinger, energien han har. Han må nærme seg dem på en bestemt måte slik at de kan registrere, se og stole på hans avgjørelser – hans oppførsel, hans ord, hans planer. Bak alt dette ligger selvfølgelig også hans erfaring.

«Å bygge det nivået av tillit og båndet mellom dem er noe vi kan kalle en pilar. Og måten han beskriver samarbeidene sine på, jeg er sikker på at teamet ser det og har hatt, la oss si, arbeidet i tankene en stund nå – teamet har hatt glede av det samarbeidet.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *