«Hva vi kan levere»: Norge presser gassforsyningen til det ytterste

«Hva vi kan tilby»
Norge presser gassforsyningen til det ytterste

Den norske statsministeren forsikrer kansler Scholz om gassforsyningen under reisen til Skandinavia. Imidlertid er produksjonskapasiteten allerede på grensen. For å kunne øke eksporten ytterligere, må landet først utvikle nye ressurser.

Norge har lovet Tyskland nye gassleveranser på høyt nivå – men landet er i ferd med å nå grensene for sin kapasitet. – Det er ikke slik at vi bare kan bestemme politisk, vi leverer nå enda mer, sa Norges statsminister Jonas Gahr Störe under et møte med kansler Olaf Scholz i Oslo. Norge har økt gasseksporten og leverer for tiden «det maksimale vi kan levere». Scholz sa at han var «takknemlig» for at Norge «tømmer gassforsyningen maksimalt». Dette er «veldig viktig for å redusere vår gassavhengighet av Russland».

Norge er «en spesiell partner for Tyskland», sa Scholz. «Vi ønsker å utvide og utdype vårt energipartnerskap.» Kansleren hadde tidligere deltatt på et møte i Nordisk Ministerråd i Oslo. Foruten Scholz og Störe var også statsministrene i Sverige, Danmark, Finland og Island til stede. De viktigste temaene var energiforsyningen og sikkerhetssituasjonen med tanke på den russiske krigen i Ukraina.

Rørledningskapasiteter ved maksimal kapasitet

Norge leverer for tiden mer gass og olje til Tyskland og Europa enn noen gang før. For Tyskland er kongeriket den andre gassleverandøren etter Russland. Norge dekker nå mer enn 30 % av Tysklands naturgassbehov, og importen har økt betraktelig siden krigen startet i Ukraina. Dette gjorde at Norge kunne erstatte noe av importen fra Russland. Etter den russiske invasjonen av Ukraina justerte det norske energidepartementet utvinningstillatelsene til tre store offshorefelt slik at det kunne utvinnes enda mer naturgass der.

Imidlertid er produksjons- og rørledningskapasiteten nå fullt utnyttet. For Norge er det nå et spørsmål om å utvikle nye ressurser for å kunne øke eksporten ytterligere, sa statsminister Störe under møtet med Scholz. Landet vil også i økende grad forsyne Tyskland med flytende naturgass (LNG) fra Hammerfest-anlegget i Nord-Norge. Kansleren sa: «Du kan regne med Norge». Scholz og regjeringssjefene i de fem nordiske landene har blitt enige om å jobbe enda tettere sammen om energiomstillingen i fremtiden.

NATO-utvidelse nordover

Vert Störe berømmet Tysklands energiomstilling: Tyskland har «tatt opp den store utfordringen med å utvikle fornybar energi». Å vende seg bort fra fossilt brensel vil imidlertid være «hardt og turbulent». «Nesten alt som kan gjøres om til energi vil bli omgjort til energi,» kunngjorde Störe.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen sa om gassimport fra Russland: «Vi går en vanskelig høst i møte». Finlands statsminister Sanna Marin advarte om en «kald vinter» og la til: «Vi må forberede folket vårt på det som står på spill. Islands statsminister Katrin Jakobsdottir fortalte om landets omfattende erfaring med fornybar energi, som geotermisk energi og vannkraft. Island stiller gjerne med denne ekspertisen.

Scholz ønsker å holde politiske samtaler med den svenske regjeringen i Stockholm tirsdag. NATOs planlagte nordlige utvidelse vil sannsynligvis være i sentrum for det hele. I flere tiår førte Sverige og dets nabo Finland en militær nøytralitetspolitikk – men Russlands angrepskrig i Ukraina har ført til en ny vurdering. Prosessen med å få de to landene inn i NATO har startet. «NATO vil bli enda sterkere med medlemskapet i Sverige og Finland», sa Scholz i Oslo.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *