Hvalrossen Freya skaper oppsikt i Norge

Allerede sett i Storbritannia, Nederland, Danmark og Sverige, valgte Freya-hvalrossen å tilbringe deler av sommeren i Norge, hvor den først ble kjent ved å ta seg opp i båter fra båtlivet i Kragerø, en idyllisk kystlandsby, før den dro til gjøre det samme i hovedstadens farvann siden 17. juli.Med AFPNærværet av pattedyr Det å normalt bo på de enda nordligere breddegradene i Arktis vakte lokalbefolkningens nysgjerrighet og skapte overskrifter i pressen. I dette landet som er forelsket i «sakte-TV», bestemte avisen Verdens Gang seg til og med et øyeblikk for å sende direkte på sin nettside de minste handlinger og gester av dyret.


Et godmodig dyr…


Mellom to store lur – en hvalross kan sove opptil 20 timer i døgnet – har Freya blitt filmet når hun jakter en and, takler en svane eller som oftest døser på båter som svaier under vekten hennes.«Materielle skader er synd, men sånn er det når man har det villdyr i naturen», forklarte tjenestemann i Fiskeridirektoratet, Rolf Harald Jensen, til TV2-kanalen som samtidig viser en uheldig gummibåt som bøyer seg under vekten av hvalrossen.


Etter å ha vurdert å flytte Freya en stund, eller til og medavlive dersom det skulle utgjøre en fare for befolkningen, bestemte norske myndigheter seg for å la naturen gå sin gang. – Hun har det bra, spiser, hviler og ser ut til å være i god form, sa Fiskeridirektoratet i en melding mandag.


… at det er bedre å ikke nærme seg!


Myndighetene slo imidlertid fast behovet for å holde avstand og frarådet på det sterkeste å svømme eller jogge. kajakk nær Freya «som ikke nødvendigvis er så sløv og klønete som man skulle tro når hun hviler».


«En hvalross utgjør normalt ikke noen fare for mennesker så lenge du holder deg et godt stykke unna. Men hvis den blir forstyrret av mennesker og ikke kan hvile nok, kan den føle seg truet og angripe”, har de påpekt.


En fredet art, hvalrossen lever hovedsakelig av virvelløse dyr som f.eks bløtdyr, reker, krabber og småfisk. Dens gjennomsnittlige vekt i voksen alder er rundt tonn for en hann og 700 kilo for en hunn.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *