Hvilken kaffe er bedre for hjertet? Det viser seg at det er forskjellig for menn og kvinner

Kaffe kan faktisk ha helsemessige fordeler, for eksempel å forhindre diabetes og forbedre hukommelsen, men ikke spesielt bra for det kardiovaskulære systemet. Kaffe inneholder forbindelser som øker kolesterolet, så jo mer du drikker, jo høyere kolesterol.

Hvilken kaffe er minst skadelig for hjertehelsen? Selvfølgelig, fra slike posisjoner ville det være bedre å ikke drikke kaffe i det hele tatt, men hvis du er en fan av kaffe, vil kanskje espresso være sunnere enn pulverkaffe?

For å finne det ut har forskere fra Norges UIT Arctic University involvert mer enn 21 000 nordmenn i en studie – nordmenn er de nest høyeste kaffeforbrukerne i verden. Forskerne ønsket å vite hvordan metoden for kaffetilberedning valgt av studiedeltakerne påvirket kolesterolnivået i blodet.

Kvinner drakk i gjennomsnitt nesten fire kopper kaffe om dagen, mens menn drakk omtrent fem kopper. Men i tillegg til mengden kaffe som ble konsumert, ble kolesterolnivået mest påvirket av typen kaffe, og resultatene var forskjellige for menn og kvinner.

Espresso økte kolesterolet mer hos menn enn hos kvinner. Menn som drakk tre til fem kopper om dagen hadde i gjennomsnitt 0,16 mmol/L høyere kolesterolnivå enn ikke-kaffedrikkere, mens kvinner som drakk like mye kaffe hadde en gjennomsnittlig økning på 0,09 mmol/l. .

Den største negative effekten på begge kjønn var imidlertid kaffe brygget i en såkalt kaffetrakter, eller fransk presse, hvor kaffen helles med varmt vann, får stå, og så presses gruen. Å drikke seks eller flere kopper av denne kaffen om dagen hadde et gjennomsnittlig kolesterolnivå 0,30 mmol/l høyere hos kvinner og 0,23 mmol/l høyere hos menn sammenlignet med de som ikke drakk kaffe.

Selv om disse endringene i kolesterol ikke er signifikante, sier forskerne at effektene bygger seg opp over tid. Det kan være sant, men forskere har ikke vurdert andre livsstilsvaner som også kan spille en rolle. Det kan for eksempel være at folk som drikker filtrert kaffe, som regnes som det sunnere valget, også trener mer eller spiser sunnere.

Denne studien bekrefter på nytt hvor vanskelig det er å skille ut en enkelt livsstilsfaktor, ettersom store kaffedrikkere som drikker syv eller flere kopper kaffe om dagen også er mer sannsynlig å røyke.

Og likevel er det verdt å tenke på hva som finnes i kaffegrut.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *