hvor skal du dra for å oppdage nordlyset i Lappland?

Nordlyset kan observeres fra slutten av august til april i Lappland (her i fjordene nær Tromsø, Norge). jamenpercy – stock.adobe.com

Denne regionen, spredt over fire land i Nord-Europa, utenfor polarsirkelen, tilbyr ideelle forhold for å beundre dette lysende fenomenet. Et paradis kun 3 timers flytur fra Paris.

Skriv «Lappland» på Google Maps, du vil bli vist et område i Nord-Finland. Feil! Vel nesten… Hvis Lappland virkelig er en finsk administrativ region, tilsvarer det bredere et territorium som grenser over Sverigede Norge og en del av Kolahalvøya i Russland. Dette territoriet er bebodd av rundt 90 000 samer, det eneste urbefolkningen som er anerkjent i EU, etablert her lenge før grunnleggelsen av de nordiske landene og trekningen av grenser. De har eget språk (samisk), flagg og Storting og lever hovedsakelig av reindrift, turisme og håndverk.

Unike naturfenomener

Nordlyset sett fra Aurora Sky Station i Abisko, Sverige. Ted Logart

Ligger nesten helt utenfor polarsirkelen, er Lappland kjent for å være et av de beste stedene for observasjon Nordlys i verden. Dette lysende fenomenet oppstår når partikler av solvinden, ladet med elektroner og protoner, kolliderer med gass i jordens øvre atmosfære. Hvis du kan se dem fra slutten av august, er den beste tiden å observere dem under polarnatten, mellom midten av november og midten av januar. I flere uker overskrider ikke solen horisontens linje, og tilbyr en mørk himmel nesten hele dagen. For å bli overrasket over «nordlyset», er det bare å håpe at himmelen ikke er overskyet…

Aurora borealis kan også observeres i Islandi Skottland eller til Canada. På den sørlige halvkule forekommer det samme fenomenet i Australia, New Zealand eller Patagonia-regionen (Argentina og Chile): dette kalles aurora australis.

Om sommeren utnytter vi tvert imot midnattsol (eller polardag), periode der stjernen ikke stivner på flere uker. Dermed er det like lyst om natten som det er om dagen. En ideell periode for fotturer, i relativt kjølig vær, i ville territorier langt fra verden, mellom skoger, innsjøer og fjell. Både sommer og vinter kan du bo der i uvanlig overnatting som f.eksIshotell ishotell ellerarctic bath flytende hotellbegge lokalisert i Sverige.

Julenissens fødested

Santa Claus Village i Rovaniemi, finsk Lappland. Roman Babakin – stock.adobe.com

Utover nordlyset fremkaller også Lappland julenissen. de Santa Claus Village (Santa Claus Village), i Rovaniemi i finske Lappland, har blitt et turiststed som tiltrekker seg 500 og 600 000 besøkende hvert år. Spesielt er det huset hans og et postkontor hvor det kommer en halv million brev fra barn fra hele verden hvert år. Om vinteren er det mange aktiviteter, fra reinsledeturer til snøscootersafari.


Hvordan komme seg dit?

Direktefly er satt opp om vinteren mellom Paris og Lappland. Tell 3t30 av flyturen. Utenfor denne perioden eller med avgang fra en flyplass i regionen, er det ventet mellomlanding i Oslo, Stockholm eller Helsinki.

Til Finland:Air France vil operere en sesongforbindelse mellom Paris-CDG og Rovaniemi (fra 27. november, 1 flytur/dag) og mellom Paris-CDG og Kittilä (fra 10. desember, én flytur hver lørdag) frem til mars 2023. Finnair forbinder flere flyplasser i finsk Lappland (Rovaniemi, Kittilä og Ivalo…) med avgang fra Paris-CDG og Nice med en forbindelse i Helsinki.

Til Sverige: fra 16. desember 2022 til 24. mars 2023, Transavia flyr hver fredag ​​mellom Paris-Orly og Luleå. Scandinavian Airlines (SAS) kobler også Paris til flere flyplasser i svensk Lappland (Luleå og Kiruna) med forbindelse i Stockholm.

Til Norge: fra 10. desember til slutten av mars 2023, Air France vil tilby en direkteforbindelse mellom Paris-CDG og Tromsø (ett fly hver lørdag). Scandinavian Airlines (SAS) og norsk også koble Paris til Tromsø med forbindelse i Stockholm eller Oslo.

Fra Stockholm forbinder et nattog både svensk og norsk Lappland. Claudio Quacquarelli – stock.adobe.com

I Finland: et nattog med kallenavnet «Santa Claus Expresskobler Helsinki til Rovaniemi, Kolari og Kemijärvi på rundt 12 timer. Informasjon fra selskapet VR.

I Sverige : et nattog, kalt «Arctic Circle Express», forbinder Stockholm med Kiruna med hovedbyene i Lappland: Luleå, Kiruna og Abisko. Informasjon fra selskapet VY.

I Norge: det er ingen togforbindelse mellom Oslo og Lappland. Løsningen er å passere Sverige ved å ta nattoget «Arctic Circle Express» fra Stockholm til endestasjonen Narvik (19 timers reise, informasjon om vy.se). Derfra tar du buss til Tromsø (reise 4t30, informasjon om bestarctic.com).

Spør om

I Finland: nær Besøk finsk Lappland og Besøk Finland.

I Sverige : nær Svensk Lappland og Besøk Sverige.

I Norge: nær Besøk Norge.


PÅ VIDEO – Nordlys lyser opp den samiske himmelen

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *