Hvordan kan Black Queens of Ghana returnere til den afrikanske kvinneeliten?

Ghana er tre ganger nummer to for kvinners Africa Cup of Nations, men gikk glipp av en plass i årets finale i Marokko

Ghana var en pioner innen kvinnefotball i Afrika, med de første årene av Black Queens som ga inntrykk av at laget alltid ville være kontinentale tungvektere.

Etter å ha spilt sin første internasjonale kamp i 1991, ble et tappert og dyktig lag hedret med spillere som Alberta Sackey, Genevieve Clottey og Adjoa Bayor og nøt suksess i det første tiåret.

Finalistene i tre av de fem første utgavene av Women’s Africa Cup of Nations (Wafcon), Black Queens har også spilt i tre påfølgende verdensmesterskap.

«Da vi startet kvinnefotball her i Ghana, var det mange land som ikke hadde startet,» sa Habiba Atta, som grunnla landets første kvinneklubb og stod i spissen for fødselen av landslaget, til BBC Sport. Africa.

— Det var etter at vi startet at andre forsto.

Selv om Ghana ikke vant noe større sølvtøy, fant fansen trøst i lagets spillestil.

Ghanas fotballforbund (GFA) klarte imidlertid ikke å utnytte momentumet eller bygge en solid struktur for laget, noe som betyr at ytelsen på den kontinentale scenen begynte å avta fra 2008.

EN tredjeplass på Wafcon i 2016 var høydepunktet blant fire av fem gruppespillutganger – en av dem ble født på nasjonal jord i 2018.

De siste årene har land som Marokko, nåværende Wafcon-innehavere, Sør-Afrika og Zambia alle investert tungt i kvinnefotball, noe som har latt Queens vende tilbake til sine tidligere herligheter for å få trøst.

Etter å ha blitt slått ut av rivalene Nigeria i kvalifiseringen, var Ghana fraværende fra årets Wafcon – som også avgjør kvalifiseringen til verdensmesterskapet for kvinner – i Marokko og vil derfor gå glipp av neste års finaler i Australia og Tyrkia, New Zealand.

Spørsmålet er: hvor gikk Ghana galt med å bygge videre på grunnlaget pålagt av Atta?

Trenerbytter og skandaler

Ghanas Rebecca Atinga reagerer under en U20-VM-kamp
Ghana ble eliminert i gruppespillet under verdensmesterskapet under 20 i august

«Problemet er at myndighetene ikke tror på kontinuitet,» sa Isaac Paha, Black Queens-manager fra 2004 til 2008, til BBC Sport Africa.

«Når du kommer til et visst nivå, henter de inn en annen person til å ta over. Som trener, når du tar et lag og begynner å stelle unge spillere til å bli med dem, innser du at du har en bedre mulighet til å flytte dem fremover enn en ny trener.»

I løpet av det siste året av Pahas periode som ansvarlig, har GFA utnevnte Graham Potterekstern lenke – som nå er manager for Premier League-klubben Chelsea – som teknisk direktør i Black Queens.

«Han ble gjort til å tro at han kom for å ta over og utfordret min trenerstil,» sa Paha.

Til tross for Potters tillegg, led Ghana tunge nederlag mot Australia, Canada og Norge i verdensmesterskapet i 2007, og Paha ble avskjediget. seks måneder etter turneringen i Kina.

Ghana har ikke dukket opp i en verdenscupfinale siden.

vennlige rader

Paha sier at GFA har tatt lite hensyn til innkommende nasjonale trenere, og unnlatt å gi rapporter om forgjengernes trenerstiler, strukturer eller filosofier, men GFA har svart med å si at trenere er pålagt å gjøre det. rapporterer om hver turnering de deltar i før de lager anbefalinger.

Etter to år som assistenttrener, der Ghana ikke klarte å kvalifisere seg til Wafcon 2012, ble Yusif Basigi hovedtrener for Black Queens i 2013.

Etter å ha ledet laget til All Africa Games-tittelen i 2015 og deretter til tredjeplass på Wafcon 2016, fikk han overraskende sparken i mars etter.

«Noen ganger var vi på treningsleir i lange perioder, men vi hadde ikke den nødvendige plattformen for internasjonale vennskapskamper,» sa Basigi.

En talsperson for GFA påpekte at Black Queens spilte i Turkey Women’s Cup i 2020 og Aisha Buhari Cup i september 2021, før de møtte Marokko foran årets Wafcon.

«Vi har gjort vårt beste de siste to årene med minst fire topp vennskapskamper,» sa talsmannen. «Dessverre var det ikke nok til å få laget til Wafcon.»

Store skandaler – nemlig bonusrekka i herre-VM i 2014 og Anas Aremeyaw Anas nummer 12 avslører i 2018 – har også ristet opp veien til Queens.

Først den ghanesiske regjeringen sendte over 3 millioner dollar i kontanter til Brasil for å redde ansiktet etter at Black Stars truet med å boikotte deres siste gruppespill, mens fire år senere korrupsjon blant GFA-tjenestemenn ble avslørt.

Skandalene har hatt en dominoeffekt på alle aspekter av fotballen i landet – grasrot, utvikling og ligaer – mens likelønn for damelag også har vært et mangeårig diskusjonstema.

Bonuser for Queens prestasjoner i 2015 og 2016 forble ustabile i flere år, med brutte løfter som ødela enhver fnugg av spillernes lidenskap for det nasjonale merket.

I 2020 måtte laget arrangere en protest mot Ghana Sports Ministry, med trusler om å sove i lokalene og boikotte landskamper hvis de ikke fikk betalt en utestående gjeld på $12.000.

Etter lagets serie med protester ble pengene endelig betalt.

En usikker fremtid

The Black Queens vil ikke oppleve vekst uten et hierarki av ungdomsfotballstrukturer på plass, men Habiba Atta mener GFA er i fremgang.

«Denne nåværende GFA [administration] gjør underverker for kvinnefotball sammenlignet med tidligere,» sa hun til BBC Africa Sport.

Men skuffelsen og ydmykelsen florerer fortsatt.

I juli finner Confederation of African Football (Caf) Ghana skyldig i villedende alder på U17-nivå, utestengelse av Black Maidens fra de neste to utgavene av U17 kvinners verdensmesterskap og bøtelegge GFA $100 000.

På årets U20-VM i Costa Rica, Ghana klarte ikke å nå åttendedelsfinalen for sjette gang på rad.

Black Princesses-siden var uten kaptein Evelyn Badu, som pådro seg en skade på trening, men spissen sa at forberedelsene hans var mindre enn ideelle.

«Mitt fravær har påvirket lagkameratenes taktiske dyktighet,» sa Badu til BBC Sport Africa.

«Jeg vil ikke sammenligne kvinnefotball med Black Stars, men vi vet alle hvordan vi blir behandlet. Kvinnefotball trenger polering, taktisk og teknisk.

«Vi var i leiren i fire måneder for å forberede oss til kvalifiseringen, men vi kunne ikke spille en eneste internasjonal vennskapskamp. Vi spilte mot lokale lag som Faith Ladies, Army Ladies, og noen ganger med guttelag.»

Alberta Sackey feirer et mål for Ghana ved verdensmesterskapet for kvinner i 2003
Alberta Sackey var med i Ghanas to første verdensmesterskap for kvinner, i 1999 og 2003, men Black Queens har ikke nådd finalen siden 2007.

Etter det Badu beskriver som en «oppoverbakkekamp» for å slå Zambia i deres første kvalifiseringskamp, ​​tapte de 4-1 for Frankrike i deres eneste senior-vennskapskamp før de reiste til Costa Rica.

«Jeg tror en rekke internasjonale vennskapskamper bør organiseres for våre landslag før vi spiller store konkurranser, ellers vil spillerne våre være rustne,» la Badu til.

Badu opptrådte som Hasaacas Ladies nådde finalen av den første afrikanske Champions League for kvinner i fjor, men klubben klarte ikke å kvalifisere seg til den andre utgaven i Marokko forrige måned med Ampem Darkoa Ladies også fraværende.

På den lyse siden tar Ghanas Premier League for kvinner form, med nye kringkastings- og sponsoravtaler.

En mengde årsaker kan forklare erosjonen av en internasjonal arv, med GFA og den ghanesiske regjeringen som ser ut til å ha mislyktes i kvinnefotballen.

En talsperson for GFA sa at de er forpliktet til å ta mer oppmerksomhet til grasrotspillet, mens det er opprettet et teknisk direktorat for å tilby løsninger på utfordringene de ulike landslagene står overfor.

Fremtiden henger i en tråd, med den pågående ventetiden på at GFA virkelig skal dedikere tid og ressurser til å gjenopplive den en gang ærede statusen til Black Queens.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *