Hvordan klarte bøndene i Środa Wielkopolski å spare penger på en ny låve?

polsk melk

Stall

Utgivelsesdato 31/10/2022.

Hvordan har oppdrettere klart å redusere bokostnaden på fjøset?

Å bygge en låve er én ting, men det er også dyrt å installere det, vi klarte det uten å pådra oss for store utgifter. Når alt kommer til alt, når fjøset sto klart, var melkeproduksjonen ferdig hos svigerfamilien og vi introduserte 19 svigerkyr og eget meieri i det nye fjøset, og det var nok. Kostnadene for å bygge og utstyre låven beløp seg til PLN 450 000. PLN, dvs. mindre enn 9000. PLN per hule. I dag vil det være minst 200 000. PLN mer. Selve taksandwichpanelet er blitt dyrere med 50 % – forklarte han
David Janasik.

Passerende vogn neste år

Stall med dimensjoner på 15 x 31 m, med et areal på mer enn 450 m2, har et 4 m bredt fôringsbord som gir fri passasje og fôring fra fôrvognen med en dose TMR. Men foreløpig distribueres maten på tradisjonell måte.

Det er umulig å gjøre alle investeringer på en gang, det er tryggere å gjøre det i etapper. Vi ser for tiden etter en fôrblander som skal testes under våre fjøsforhold. Innkjøp av en slik maskin er planlagt til neste år, samt bygging av en gjødselplate. Sengene er dekket med halm og gjødselen drives ut ved hjelp av en mater, gjødselkanalene er ca. 3m brede – forklarte Dawid Janasik, og la til at en kabelmelker utstyrt med 8 melkeenheter er ansvarlig for melkingen.

Alfalfa vil berike kuens meny

Kyr fôres med fôr som maisensilasje, høy eller høy, betemasse, kornmel blandet med mel og forblandinger av soyabønner og raps etter ekstraksjon. Snart vil næringsdosen berikes med alfalfa, fordi bonden etablerte nye alfalfaplanter og preparerte alfalfaensilasje for første gang.

  • Besetningen er dominert av HF, men det er også krysninger med Montbéliarde og Norsk Rød

Mesteparten av flokken består av HF-raser, men Dawid Janasik opprettholder også krysninger med Norsk Rød (NRF) og Montbéliarde-raser.

Hybrider har friskere bein og tåler flere laktasjoner enn hfs, men vi vil ikke øke deres andel av flokken. Det er nok når det er ca 10-15%, for ingen rase vil gi så mye melk som hfsene. Selvfølgelig vil noen kyr, spesielt de med unnfangelsesproblemer, fortsatt være dekket med Montbeliarde- eller nrf-sæd. Vi har lagt merke til at det er lettere å bli gravid med suksess når man parer dyr som er genetisk fjernt fra hverandre. Effektiviteten er ganske god, i snitt bruker vi 1,5 sugerør per behandling, men vi bruker ikke kjønnsdelt sæd – sa Dawid Janasik, og la til at insemineringsprosedyrer utføres av Roman Bandosz fra Brodów, som samarbeider med Konrad-selskapet.

Prislisten motiverer utviklingen

Fra mai i år I JANA samvirke er det en ny prisliste for melkeforsyning, som er positivt vurdert av mange bønder, bl.a.
David Janasik.

Den nye prisen er riktig. Fra nå av avhenger melkeprisen av den gjennomsnittlige nasjonale prisen levert av Statistisk sentralbyrå. Viktigere er at de kvantitative tersklene er fjernet og hver økning i melkemengden påvirker prisen på råstoffet. Derfor er det en motiverende prisliste og til og med tillegg av en ku er allerede verdt det. Hvis noen vil melke flere kyr, vil han ha mer arbeid, men han vil også tjene mer. Prislisten inkluderer selvfølgelig fett- og proteinparametere. Meieriet betaler for hver enhet, og justerer det gjennomsnittlige innholdet av disse ingrediensene rapportert av Eurostat for Polen. Vi har et gjennomsnittlig melkeprotein på 3,3 % og fett på 4 % sa bonden.

På grunn av de høye prisene på kunstgjødsel reduserte Dawid Janasik bruken med 30 % sammenlignet med tidligere år.

Det er bra at vi har store mengder gjødsel og å begrense dosene av mineralgjødsel ga ikke synlig avlingsfall. På dårlig jord ga rug 3 tonn per ha, og på bedre jord ga hvete 6 tonn per ha. avsluttet bonden.

Andrzej Rutkowski
Bilder: Andrzej Rutkowski

Artikkelen ble publisert i Tygodnik Poradnik Rolniczy 44/2022 på side 39. Hvis du vil lese andre lignende artikler, kjøp tilgang til alt innhold på TPR i dag: Bestill et abonnement.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *