hvordan nordmenn fortsetter å leve ute til tross for kulden

Et konsept født på 1800-tallet, «friluftsliv» betegner en søken etter velvære og en livskunst som innebærer å øke antall utendørsaktiviteter, inkludert i ekstrem kulde, samtidig som man inntar en holdning som respekterer miljøet.

Nordmenn kjenner kulden. Innbyggerne i dette skandinaviske landet, som for tiden møter rekordtemperaturer, tåler harde vintre hvert år, med kvikksølvet som oftest svinger mellom 0 og -20°C. Men langt fra å låse seg inne mens de venter på sommeren, har de utviklet en holdning halvveis mellom livsdisiplin og hverdagsfilosofi, oppsummert med ordet «friluftsliv», uttalt «fri-louftsse-live»: kort sagt, «Art of living» . utendørs uansett vær.

En praksis som inspirerer i en tid da Frankrike forbereder seg på å oppleve en betydelig kuldeepisode, med temperaturer som kan være de laveste i Frankrike på seks år, spesielt for tirsdag.

Fra litterær kilde til sosialt fenomen

Dette begrepet fant sin første opptreden i 1859 i et dikt av den norske forfatteren Erick Ibsen, minnes Le Point i en artikkel viet dette konseptet. Det er da et portmanteau-ord som samler ordene «fri», som betyr «fri», luft, eller til og med «luft» og «liv» som betyr «å leve». På den tiden, mer enn en holdning å adoptere, var det en følelse: den av undring og energi som invaderer deg når du befinner deg i naturen.

Mer enn 150 år etter denne første omtalen har ordet gått inn i dagligspråket i Norge og gjennomsyrer hele samfunnet som et mantra knyttet til forestillingen om velvære: det er gunstig å tilbringe tid i friluft, om mulig i naturen . , for å få kontakt med deg selv igjen.

Det handler også om å innlemme tid ute nesten daglig. The Guardian forklarer at 77 % av nordmenn tilbringer tid i naturen minst en gang i uken og 25 % av dem gjør det til og med daglig. En vane som læres fra en veldig ung alder, siden «i de fleste barnehager» tilbringer barn 80 % av tiden ute og tilbringer til og med regelmessig netter ute, ofte i telt.

«Vi blir stadig revet av det moderne liv»

Helga Synnevåg Løvoll har en doktorgrad i Norge om sammenhenger mellom friluftsliv og individuell motivasjon. Hun underviser i friluftsliv ved Universitetet i Volda, en by med knapt 6000 innbyggere som ligger i fjordene, mer enn 350 kilometer nordvest for Oslo og rundt 30 kilometer fra sjøen.

«I dag er vår måte å være på å være koblet til mobiltelefonen vår, med konsekvensene vi kjenner på mental helse og stresset som dette genererer generelt,» diagnostiserer hun for Le Point.

«Å finne tid til å sitte sammen med familie eller venner i naturen er en utfordring ettersom vi stadig slites med det moderne livet og Internett. Mens det å gjenopprette langvarig kontakt med naturen er akkurat det vi trenger, forklarer hun.

Men vær forsiktig, det naturlige miljøet må respekteres og derfor bevares: det er derfor forbudt å forringe det på noen måte, spesielt ved å forurense det. – Friluftsliv kan også være veldig antiøkologisk i disse dager, både når det gjelder utstyr og reiser. Du kan absolutt bestemme deg for å ankomme utendørs med forbrukervaner, og alt du gjør vil gå i strid med de tradisjonelle verdiene til denne praksisen. «, advarer spesialisten.

Ved å kombinere aktuelle spørsmål om økologi og mental helse, ser friluftsliv ut til å svare på saker som er kjære for vestlige samfunn. Spesielt siden en spesielt populær rangering ser ut til å favorisere nordmenn: den av de lykkeligste landene i verden, ifølge World Happiness Report, der Norge kommer på 7. plass i 2023, mens Frankrike har falt til 21. plass. plass.

Ikke alle nyheter på nettstedet uttrykker synspunktene til nettstedet, men vi overfører disse nyhetene automatisk og oversetter dem ved hjelp av programmatisk teknologi på nettstedet og ikke fra en menneskelig redaktør.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *