Hvordan politikk spiller med frykten for gass

  1. echo24
  2. Heilbronn

Etablert:

Av: Marc Thorwart

Først og fremst er gasslagrene i Tyskland «fullere enn noen gang», men så må sparebremsen trykkes inn igjen. © fotoallianse / dpa

Tyskland må spare mer gass – Federal Network Agency gjorde dette klart denne uken. Det er imidlertid ikke menneskene som har skylden for dagens situasjon, men en feilsøkt energipolitikk. En kommentar.

Den 12. desember rapporterte Tagesschau at det kan være flaskehalser i gassforsyningen hvis befolkningen ikke konsekvent følger målet om 20 % gassbesparelse. de Federal Network Agency har bedt tyskerne spare mer bensinenn de gjør nå.

«For øyeblikket er den totale besparelsen bare 13%,» sa Klaus Müller, styreleder i myndigheten. Frykten er at dersom det forblir slik, vil målet om at 40 % av gasslagerreserven fortsatt skal være full innen 1. februar ikke nås. Så kanskje industribedrifter bør stoppe produksjonen.

Tyskland må spare gass – ellers kan det verste scenarioet dukke opp

senter Gasslagringen toppet seg i november. På den tiden rapporterte den føderale regjeringen at lagringsfasiliteter «er fullere enn noen gang.» Siden den gang har det imidlertid blitt tatt ut mer gass enn det som igjen tilføres ved import – for eksempel fra Norge eller Benelux-landene, Belgia og Nederland. Likevel var lagertankene ifølge Norddeutscher Rundfunk fortsatt 92 % fulle 13. desember.

Fra nå av vil den strategiske gassreserven være tilstrekkelig i 59 dager dersom årsgjennomsnittet fortsetter å tas og det ikke er mer gassforsyning. Kort sagt: Selv i verste fall ville gassforsyningen kun være garantert fra lagerreserven frem til midten av februar.

Politikere gir spareråd til folk – og spiller på frykten deres

Etter det «Washcloth Trick» av statsminister Winfried Kretschmann eller «kortere dusjråd» til føderal økonomiminister Robert Habeck, politikernes advarende finger peker nå i retning av befolkningen. Etter mottoet: «Du må, ellers…». Folks frykt lekes bevisst med for å nå oppsatte mål.

Den nåværende situasjonen skyldes ikke energiforbruket til en allerede sparsommelig tysk befolkning, men en misforstått energipolitikk fra de siste tiårene. Enten eks-kansler Gerhard Schröder eller eks-kansler Angela Merkel – begge er helt avhengige av russisk gass, de fikk først bygget Nord Stream 1, deretter en andre gassrørledning, som ikke en gang en kubikkcentimeter gass kan leveres gjennom.

De Grønne trenger heller ikke lene seg for langt ut av vinduet, da de pliktoppfyllende har støttet Schröders energipolitikk som koalisjonspartnere. For dette formål, etter Fukushima, ble det besluttet å fase ut kjernekraft, men nylig ble det inngått en strømforsyningsavtale med Frankrike. Prekær her: Naboen på venstre bredd av Rhinen er helt avhengig av atomenergi – noen falleferdige kraftverk.

Hvis du ikke stikker av, ikke pek fingre til andre

Tyskland klarer seg derfor uten egen produksjon av kjernekraft, som er tryggere og billigere, og foretrekker å kjøpe den i utlandet til en høy pris. Sparing er annerledes. I sommerpausen hadde Forbundsdagen fullt luftkondisjonering. 22 grader rom til 35 grader utetemperatur. Dessuten var lysene på, rulletrappene og heisene fungerte – selv uten at parlamentarikerne var til stede. Selv om vinteren undertrykkes ikke den forseggjorte belysningen av Riksdagen. Nei, politikere har ikke rett til å kreve noe av velgerne som de selv ikke systematisk går foran med et godt eksempel.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *