Hvorfor Moskva fortsatt har partnere i Nord-Atlanteren

Selv om Færøyene offisielt tilhører Danmark, går de sine egne veier når det kommer til russisk politikk. Øygruppen, som ligger mellom Norge og Island i Nord-Atlanteren, forlenget først en flere tiår gammel fiskeavtale med Moskva i slutten av november. Siden 1977 har den tillatt russiske fiskere å fiske i færøyske farvann og omvendt til færøyske trålere i Barentshavet.

Som et selvstyrt oversjøisk territorium i Danmark, gjelder ikke de mange EU-sanksjonene for øygruppen, og maten er uansett ikke på den listen, hevdet hovedstaden Tórshavn.

København forsøkte likevel politisk press. Midt i en global krise, der det kreves et samlet svar på den russiske angrepskrigen i Ukraina, er ikke dette et godt signal, sa den danske sosialliberale parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen på DR.

Den liberale statsminister Bárður á Steig Nielsen forsvarte vedtaket. Som regjeringssjef er det hans plikt, sa han under en radiodebatt i september, å sikre økonomien på lang sikt. Den konservative utenriksminister Jenis av Rana kom med en lignende uttalelse. Avtalen med Russland er en god mulighet til å forhandle menneskerettigheter med Moskva.

Et regjeringsskifte er nært forestående

Men avtalen mellom regjeringssjefen og hans utenriksminister er over. Noen uker etter den felles radioopptredenen brøt det ut en håndgripelig regjeringsstrid, utenriksministeren ble fjernet fra vervet, og regjeringsalliansen brøt sammen.

Det avholdes tidligvalg på torsdag. Ifølge den siste meningsmålingen er et regjeringsskifte nært forestående: opposisjons-sosialdemokratene ligger foran avtroppende president Nielsens parti.

Ebbe Volquardsen er kultur- og statsviter ved Universitetet på Grønland i Nuuk. Han er et grunnleggende medlem av det internasjonale forskningsprosjektet «Danmark and the New North Atlantic» med base ved Københavns Universitet og var tidligere redaktør for tidsskriftet NORDEUROPAforum.

Regjeringen mislyktes fordi av Rana, kjent for sine ultrakonservative synspunkter, nektet å støtte en lov som styrker rettighetene til foreldre av samme kjønn, sier statsviter Ebbe Volquardsen fra Gøteborgs universitet til Tagesspiegel.

Han hadde tidligere kommet med respektløse bemerkninger om en senior homofil dansk politiker.

Den selvstyrende nasjonen er kun bundet av Danmarks politiske retningslinjer i utenriks- og sikkerhetspolitiske beslutninger. De følger ikke det danske eksemplet med å behandle LGTBQI-personer likt. Diskriminering på grunn av seksuell legning har bare vært offisielt forbudt siden 2006. Danmark var derimot det første landet i verden som ga likekjønnede par lignende ekteskapsrettigheter i 1989.

Begge land fordømmer Putins angrepskrig, men til slutt kan eller vil de ikke klare seg helt uten gass eller fiskerettigheter.

Ebbe Volquardsenstatsviter ved Universitetet på Grønland

Volquardsen presiserer imidlertid at verken den russiske angrepskrigen eller antidiskrimineringslover er avgjørende for tidligstemmegivningen. «Ingenting er viktigere for færøyingene enn fiskeripolitikken som øyboerne henter sin rikdom fra.»

Skjærgården har så langt sluppet unna en økonomisk krise nærmest uskadd. Arbeidsledigheten har falt jevnt i årevis og inflasjonen var 1,7 % i september.

Partnerskapet med Russland er knapt diskutert

Valgkampen var derfor mindre fokusert på økonomiske spørsmål. Spesielt, ifølge Volquardsen, ble spørsmålene «om aksept av ikke-heteroseksuelle livsprosjekter, men fremfor alt debatten om retten til abort» reist. Abort er kun mulig i unntakstilfeller på Færøyene.

Ifølge meningsmålinger støtter flertallet av befolkningen denne ekstremt restriktive lovgivningen. Dette er grunnen til at de store partiene har unngått å ta en klar stilling i valgkampen.

Så godt som ingen av partene stiller seriøst spørsmål ved partnerskapet med Russland, i hvert fall i Nord-Atlanteren. – Ingen ønsker å undergrave inntektene fra det lukrative havfisket under valgkamper, sier Volquardsen.

«På en måte er Færøyene i en lignende situasjon som Tyskland. Begge land fordømmer Putins angrepskrig, men til syvende og sist kan verken gass eller fiskerettigheter fjernes helt.»

Til hjemmesiden

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *