I Iran gjenoppliver begravelsen av demonstranter protesten

Selv om bevegelsen ikke ser ut til å gå tom, finner nye demonstrasjoner sted i Iran hver gang familiene til de drepte av sikkerhetsstyrkene organiserer begravelsene sine. I Karaj, nær Teheran, deltok tusenvis av demonstranter i en begravelsesseremoni, til tross for at motorveien ble avskåret av politiet.

Iranere arrangerte ytterligere protester torsdag til tross for det blodige angrepet, med en rettighetsgruppe som rapporterte døden til en tenåring drept av skudd fra politiet.

Iran har vært rystet i nesten to måneder av protester utløst av dødsfallet 16. september til Mahsa Amini, en iransk kurder som hadde blitt arrestert av moralpolitiet, et grep som ble sett på som den største utfordringen for den islamske republikken siden. revolusjonen i 1979.

Makten, under ledelse av guiden Ali Khamenei, 83, svarte med et angrep som drepte mer enn 170 mennesker ifølge en NGO, i tillegg til tusenvis av arrestasjoner inkludert 1000 personer siktet og risikerte dødsstraff ifølge aktivister.

Selv om bevegelsen ikke ser ut til å gå tom, er begravelser og sorg, organisert i henhold til tradisjonen den 40. dagen etter et dødsfall, anledning til nye protester.

Ifølge den Norge-baserte NGO Iran Human Rights (IHR) deltok mange mennesker i en seremoni torsdag i Karaj nær Teheran, for den 40. dagen etter døden til Hadis Najafi, en 22 år gammel demonstrant drept, ifølge aktivister. , av politiet i september.

Politiet sperret motorveien som fører til kirkegården for å hindre mer oppmøte, sa NGO.

«I år er blodets år, Seyyed Ali (Khamenei) vil bli styrtet,» sang deltakerne, ifølge IHR-videoen.

«Terroriser og still iranere til taushet»

Ifølge den norskbaserte menneskerettighetsorganisasjonen Hengaw fant det onsdag sted en rekke protester i kurdiske områder nordvest i Iran, der Mahsa Amini opprinnelig var fra, blant annet i Sanandaj.

I denne byen ble Momen Zandkarimi, 18, drept, ifølge NGO, av brann fra sikkerhetsstyrkene. Men etter press fra Security som fryktet at begravelsen hans skulle bli en demonstrasjon, ble kroppen hans overført til en annen landsby for begravelse.

Siden 16. september har minst 176 mennesker dødd, ifølge IHR, i undertrykkelsen av demonstrasjoner knyttet til døden til Mahsa Amini, anklaget av sedelighetspolitiet for å ha brutt den strenge kleskoden som forutsetter bruk av slør.

I tillegg mistet 101 mennesker, ifølge denne NGO, livet under separate protester i Zahedan i Sistan-Baluchistan (sørøst), knyttet til anklager om voldtekt av en ung jente av en politimann.

Av alle de døde var 40 under 18 år, sa IHR.

Myndighetene, som anklager Vesten for å oppmuntre til denne protesten, beskriver demonstrasjonene som «opptøyer».

Rettssaken mot fem menn siktet for lovbrudd som kan straffes med døden under protestene åpnet lørdag i Teheran.

Aktivister har fordømt falske rettssaker, og Hadi Ghaemi fra det New York-baserte senteret for menneskerettigheter i Iran (CHRI) hevdet at de var ment «å terrorisere og tie iranere».

Tvunget tilståelser fra fanger

NGOer anklager også regelmessig Iran for å ty til tvungen tilståelser fra fanger som kringkastes av offisielle medier i propagandaformål.

Onsdag sendte Irna-byrået en video ifølge den som viser rapperen Toomaj Salehi, arrestert etter å ha støttet demonstrantene. Mannen, med bind for øynene, presenterer seg som Toomaj Salehi og innrømmer å ha «gjort en feil».

«Statlige medier (…) deler tvungen tilståelse fra rapperen Toomaj Salehi,» kommenterte fortalergruppen for ytringsfrihet artikkel 19.

Han er for tiden holdt incommunicado i Evin-fengselet i Teheran, fortalte onkelen hans Iqbal Iqbali til nyhetssiden Iran Wire.

Minst 51 journalister har blitt arrestert siden 16. september, ifølge den New York-baserte Committee to Protect Journalists. Fjorten ble løslatt mot kausjon.

Yaghma Fashkhami har blitt den siste journalisten som ble arrestert, skrev kona Mona Moafi på Twitter.

Onsdag sa USAs visepresident Kamala Harris at landet hennes ønsket å ekskludere Iran, anklaget for «brutal undertrykkelse mot folket», fra FNs kvinnekommisjon.

Med AFP


Abonner på vårt nyhetsbrev

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *