I Nigeria fremhever et skuespill kvinners mot

På scenen til dette teatret i Lagos er ikke alt fiktivt. Skuespillerinnene refererer til reelle fysiske, seksuelle eller psykologiske overgrep som nigerianske kvinner har opplevd. HØR ORD! ble spilt 25. november, den første dagen for internasjonal aktivisme mot vold mot kvinner.

«Ingenting forbinder menneskeheten så godt som poesi, musikk og teatervitner Ngozi-Chukwuka, forfatter, Dette er fantastiske måter for oss å nå folk på, fordi disse samtalene er veldig seriøse og det er veldig vanskelig å få folk til å snakke om alvorlige ting, men hvis du kan få dem interessert i musikk eller drama, er det lettere for dem å forstå visse ting mens de har det gøy, tiltrekker det oppmerksomheten deres og berører dem».

Regissøren avslører at hun ble inspirert av det vellykkede amerikanske stykket «For Colored Girls» av Ntozake Shange som ved hjelp av musikk, bevegelser og tekster forteller historien om syv kvinner som led under undertrykkelsen av et rasistisk og sexistisk samfunn.«Da jeg startet fødselen var jeg uvitende om dens styrke, men det har pågått i nesten ni år, det betyr at det fungerer. Og den andre tingen som forteller meg at det fungerer er at folk kommer tilbake. I lobbyen hører du folk si «dette er min femte gang», så hører du noen si «fem»? Det er bare fem? Min er elleve, ser du dette mener jeg? Så folk kommer tilbake for å se showet og folk kommer tilbake for å se et show når det er mer enn underholdning.», forklarer Ifeoma Fafunwa.

Mens vi hyller kvinners evne til å overvinne disse traumene, lar dette stykket oss snakke offentlig om vanskelige eller til og med tabubelagte emner i et veldig patriarkalsk samfunn. «Å være en del av dette stykket er en blanding av ulike følelser. Det er givende, det er spennende, det får deg også til å føle at du har et ansvar du må ta på deg.«, indikerer skuespillerinnen Zara Udofia Ejoh.

En fersk studie bestilt av departementet for kvinnesaker og sosial utvikling og FNs befolkningsfond i Nigeria (med støtte fra den norske regjeringen) viste at 28 % av nigerianske kvinner mellom 25 og 29 allerede har gjennomgått en form for fysisk vold fra fylte 15 år.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *