I Norge drepte en overfallsmann fem personer med bue/artikkel

Angrepene fant sted på kvelden onsdag 13. oktober i sentrum av byen Kongsberg, sørøst i landet. Politiet sier at drapsmannen kan ha brukt andre våpen enn pil og bue.

Han fanget oppmerksomheten til politiet

Politiet arresterte angriperen, han ble ført til politistasjonen.

Ifølge norsk politi er drapsmannen en 37 år gammel dansk statsborger som konverterte til islam. Han har bodd i denne norske byen en stund og har allerede vært målrettet av politiet i forbindelse med ulike brudd.

Forbryteren er født og oppvokst i Norge, men moren er dansk.

Ifølge avisen «VG» har han siden begynnelsen av 2000 ikke jobbet mot lønn. Ble prøvd for tyveri og kjøp av hasj. I fjor fikk han besøksforbud mot to familiemedlemmer etter å ha truet med å drepe en av dem.

Morderen ble arrestert først etter en halvtime

Angrepet startet like etter klokken 18 onsdag i Kongsberg sentrum, like ved dagligvarebutikken «Coop Extra». Denne byen har rundt 28 000 innbyggere. Overfallsmannen ble pågrepet klokken 18.47, mer enn en halvtime etter at politiet kom til stedet.

Norske medier stiller seg undrende til hvorfor det tok politiet så lang tid å pågripe angriperen.

Lokale politimyndigheter mottok det første varselet om angrepet klokken 18.13 lokal tid. Politiet nådde ham etter rundt seks minutter, men overfallsmannen avfyrte flere piler i retning av politi og flyktet. Mannen ble ikke pågrepet før klokken 18.47.

På tidspunktet for pågripelsen skal betjentene ha skutt flere varselskudd i luften, men det er uklart om de også var bevæpnet da de først møtte angriperen. Norske politifolk er ikke pålagt å bære skytevåpen mens de er på vakt, de er vanligvis bevoktet på politistasjoner eller på patrulje.

En hagle er ikke et forbudt våpen

Lokale innbyggere sier terror grep byen da ropene fra desperate mennesker og sirenene fra politibiler kunne høres, mens et politihelikopter svevde over Kongsberg. Et øyenvitne sammenlignet hendelsen med bilder sett på TV fra Kabul, Afghanistans hovedstad.

Etter angrepet ble flere områder av byen midlertidig sperret av, en spesiell politienhet og et team av sappere dro til stedet. To skadde ble fraktet til sykehus.

Fire kvinner og en mann ble drept i angrepet, ofrene var mellom 50 og 70 år gamle.

I Norge er ikke en skytebue et forbudt våpen og eieren er ikke pliktig til å registrere den, men bruken av disse våpnene er kun beregnet på spesialtilpassede skytebaner.

Den verste forbrytelsen siden Breivik-massakren

Norges nye statsminister, Joonas Gaar Steere, tiltrådte torsdag og kalte Kongsberg-angrepet en «grusom og brutal forbrytelse».

I Norge er det den verste forbrytelsen i sitt slag siden 2011, da Anders Behring-Breivik, gjennomsyret av høyreekstreme ideologi, gjennomførte et angrep i hovedstaden Oslo og en sommerleir for ungdom på Utøya, og drepte 77 mennesker.

Breivik etter massakren retten dømte ham til 21 års fengsel. Dette er maksimumsstraffen etter norsk lov. Loven sier imidlertid også at spesielt farlige kriminelle kan holdes i fengsel så lenge de fortsetter å utgjøre en trussel mot samfunnet.

To overlevende fra massakren på øya Uteija vil okkupere postene som minister i regjeringen satt på plass av Stere. Tonje Brenna (33) blir kunnskapsminister, mens Jan Kristians Vestre (35) blir næringsminister.

Skrivefeil?

Marker teksten og trykk Ctrl+Enterå sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

Marker teksten og trykk Rapporter en feil knapper for å sende tekstfragmentet som skal rettes til redaktøren!

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *