I Norge trener og leker sledehunder i det varme Arktis | Nyheter, sport, jobber


Associated Press En hund sitter på toppen av ly i en hundegård i Bolterdalen, Norge tirsdag. Den ligger et halvt dusin kilometer fra hovedlandsbyen Svalbard, en norsk skjærgård så nær Nordpolen at vinteren er innhyllet i uavbrutt mørke.

BOLTERDALEN, Norge – Fra den mørke, frosne vidden av denne arktiske dalen utbasunerte et kor av bjeff og hyl returen til Green Dogs eldste valper etter hundekjøringstrening i polarnatten tirsdag ettermiddag.

Karina Bernlow og mannen hennes, Martin Munck, driver Green Dog-antrekket, som har nesten 300 hunder over tre meter. Den ligger et halvt dusin kilometer fra hovedlandsbyen Svalbard, en norsk skjærgård så nær Nordpolen at vinteren er innhyllet i uavbrutt mørke.

Arbeidshunder, yngre valper og nye kull lekte seg i den høye vinden som forskjøv lårdype snøfonner. Denne blandingen av husky og grønlandske hunder – en rase kjent for sine høyere ben, store poter og tykk pels – er spesielt sosial og trives i kulden, sa Bernlow. De er ikke engang redde for de sjeldne tilfellene når en isbjørn passerer foran byggeplassene.

Det som gjør dem vondt er når dette månelandskapet blir unormalt varmt, noe som skjer oftere fordi store deler av Arktis varmes opp flere ganger raskere enn resten av verden.

I fjor sommer måtte noen hundekjøringsturer avlyses for at hundene ikke skulle bli overopphetet. En av turene fører til en isgrotte, og Bernlow, som har vært her i mer enn et tiår, sa at de ser den forsvinne år etter år.

«Det vi kan gjøre er å lære barna våre å ta vare på planeten», sa Bernlow, firebarnsmoren.

Da hun gikk forbi dem, holdt de nylig hjemvendte hundene frem lenkene sine for å bli klappet, og valpene skyndte seg å se på fra innhegningen.Dagens siste nyheter og mer til innboksen din


cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *