Ikke handle med utilsiktede konsekvenser – BusinessPortal UK

Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen diskuterte energikrisen i Europa under en telefonsamtale 6. september. ©Anne Kristin Hjukse / Statsministerens kontor

Oslo, 7. september 2022. Statsminister Jonas Gahr Støre er klar til å diskutere ulike løsninger på den nåværende energikrisen. I en telefonsamtale med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen diskuterte Støre forslag til handling for å håndtere den vanskelige energisituasjonen i Europa, presentert for Rådet for energiministre med medlemslandene 7. september. EU-kommisjonen forventer blant annet et solidaritetsbidrag fra selskaper som leverer fossilt brensel til EU. Støre husket at selskapene selger gassen. Forutsigbarhet og et langsiktig perspektiv vil komme både gassprodusenter og kunder i Europa til gode.

EU-kommisjonen har foreslått fem tiltak for å dempe dagens høye gasspriser:

– et bindende mål for å redusere strømforbruket i rushtiden;
– begrense inntektene til selskaper som produserer strøm til lavest mulig kostnad;
– Solidaritetsbidrag fra selskaper som produserer fossilt brensel;
– Raskere tilførsel av likviditetsstøtte til energiselskaper (statsgarantier);
– Begrensning av russiske gasspriser.

Et solidaritetsbidrag eller et samlet gasspristak vil i hovedsak påvirke Norge som EUs hovedleverandør av gass.

– Norge er en stabil og pålitelig gassleverandør for Europa, så det sier seg selv at vi har en tett dialog om den vanskelige situasjonen Europa befinner seg i for tiden. Det er bra at våre partnere og allierte i Europa diskuterer sammen ulike løsninger som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Samtidig må vi ikke gjøre noe som vil få utilsiktede konsekvenser og i verste fall kan bidra til å forverre situasjonen på sikt, sa statsminister Støre. Regjeringen vil nå gjøre seg godt kjent med forslagene som er til behandling i EU. Hun er åpen for å diskutere ulike løsninger. Støre påpekte imidlertid at høye gasspriser i Europa også har innvirkning på strømprisene i Norge. Han påpekte også at det er gassprodusentene som kan inngå kontrakter med kunder i Europa. Forutsigbarhet og et langsiktig perspektiv vil komme både gassprodusenter og kunder i Europa til gode. Det blir lettere for Europa å få nok energi i fremtiden.

i Intervju med Financial Times På spørsmål om Norge vil gå med på et frivillig tak på gassprisene, svarte Støre: «Jeg er ikke lukket for ideer som kan bringe Europa videre. Det er i Norges interesse å redusere ustabiliteten og øke påliteligheten til våre allierte og partnere.

Ulike analytikere og økonomiske forskere har kommentert Brussel-forslagene i norske medier. Alle former som prisregulering har vist seg vanskelig å håndheve. Det må også vurderes at EUs egne retningslinjer hindrer prisdumping.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *