Ikke Lego, ikke Merkur, men Little Bird. Tsjekkerne har funnet opp et unikt byggesett for store og små

Lego er plastisk og for kantete, Merkur for teknisk og det klassiske tresettet kjedelig? Kreative sjeler, unge og gamle vil bli henrykt over Totemo Czech-puslespillet, som åpner døren til kreativ fantasiverden. Det fine med henne er at hun ikke har en skikkelig ferdig form.

Vi snakket med Totemo merkevaregründer Adriana Kováčová om hva hun selv lekte med som barn, hvorfor eik er bedre enn bøk, og hva hennes planer og drømmer er for Totemo.

Hvordan startet du bedriften din?

Jeg har allerede laget fuglestudioer og puslespill hos Tomáš Lelek. Han var fascinert av dem og vi oppdaget at vi begge hadde en forkjærlighet for byggeklosser. Jeg tror at flere hoder, øyne og hender kan skape en bedre ting. Så jeg henvendte meg til Kateřina Brůhová, som jeg møtte under studiene våre ved UMPRUM i Praha.

Her studerte vi produktdesignet med designduoen Olgoj Chorchoj. Og der begynte det sakte å ta form, for vi var ikke bare venner, men vi delte en felles mening om skaperverket.

Vi har kombinert den tekniske støtten og produksjonskunnskapen til Tomáš Lelek med vår kreativitet, konsept og estetikk. Dette var den offisielle starten på Totemo-merket. En lang periode med testing, forsøk og forskning begynte.

Fra begynnelsen var det viktig for oss å skape noe som fungerer godt, varer lenge, er miljøvennlig og kan fortsette å vokse. Med så mange flotte produkter har vi alltid prøvd å spørre oss selv om det vi jobber med gir mening. Vi likte at puslespillet ikke var kategorisk. Noen former kombineres med andre, som symboliserer noe annet, og dermed skapes helt nye objekter.

Hvordan er dine roller fordelt i selskapet?

For øyeblikket, av oss to, er jeg den eneste som spiller en rolle i merket. Jeg er hovedsakelig involvert i utvikling og design av settet, jeg tar meg av produksjonen og mye annet nødvendig for driften av selskapet. Kateřina og jeg skilte hverandre i minnelighet for en tid siden. Sammen la vi grunnlaget for en vakker ting og nå fortsetter vi hver for seg.

Over tid har vi oppdaget, som noen ganger skjer, at hver av oss er velsignet med noe forskjellig på jobben. Katka ble mer tiltrukket av fri kreasjon, grafisk design og interiørdesign. Og jeg vil dedikere meg fullt ut til Totem. Men det er en rekke mennesker som jobber sammen om merket, og takket være hvem er det akkurat det det er.

Hadde du en annen visjon i begynnelsen enn det du har nå etter visse opplevelser?

Tvert imot, vår visjon utvides stadig. Den pakker flere ideer på seg selv, hvor ideen vår kan skyves. Nå er det et sett som har syv dusin forskjellige former. Vi planla å utvide den fra begynnelsen fordi vi designet mange former som ikke fungerte i den første serien, men vi likte den veldig godt.

Vi jobber også med ulike nye materialer, magnetiske belegg. Det vi kanskje ikke har tenkt på med det første er at vi skal begynne å holde workshops.

Å leke med Totemo var så beroligende for oss at det tillot de voksne å fokusere og slappe av, så vi bestemte oss for å ta prosjektet et steg videre. Selv lærer vi av barn og voksne på workshops hva settet gjør mulig, og det klarer alltid å overraske oss.

Hvor er de enkelte delene laget?

Kryssfinerdeler til våre er produsert av et lite tsjekkisk firma Ivan Síbrt – Laser Knife. Et flott ektepar, alltid klar til å eksperimentere og fremfor alt vil ikke gi slipp på noe som ikke er godt utført. Og det er veldig sjeldent. De klarer også våre sporadiske galgedatoer.

Plastdeler fra resirkulerte PET-flasker er levert til oss av PETMAT vzw, sammen med et flott team som er klare til å eksperimentere med oss ​​og finne opp nye beslag og mekaniske deler.

Hva er estetikken til settet avhengig av?

Det er definitivt en blanding av arketypiske former og farger med tilfeldige og fritt skapte former. Bare de vi var glade og elsket med. De ble til gjennom utallige skisser og tester, slik at alt henger sammen, oppmuntrer til skapelse, men samtidig ikke dikterer lek.

I våre sett finner du skjemaer basert på natur eller arkitektur. Dyrefragmenter, men også planter og hus. Så vi spilte og finpusset til de endelige versjonene av Krajinotaj, Tryskola og Ptákočka ble laget. Det er en hundredel av formene vi faktisk har designet. Vi har mange flere og vil legge dem til i fremtidige utgivelser.

Og hva med et begrenset opplag, kanskje med en illustratør?

Vi forbereder det til neste år. Småskala produksjon lar oss eksperimentere, så du kan forvente en blanding av ulike materialer og frie former. Vi vil gjerne få Totemo mer blant voksne på denne måten. De kan da arrangere et slikt skulpturobjekt i rommet som en dekorasjon og i tillegg forme det selv, oppleve selve skapelsen og avslappingen den medfører. Det blir derfor til syvende og sist et samarbeid mellom kunstneren og brukeren.

Vi har mange planer for fremtiden, vi har klargjort en karusell over vuggen, vi vil lage lekeplasser og møbler. Vi ønsker også å videreutvikle hovedideen om kreativitet, ikke bare i produktsfæren, men også i den immaterielle sfæren – ved å øke antallet verksteder og deres mangfold.

Har du planer om å utvide virksomheten med for eksempel fargeleggingsbøker, utklipp eller digitalt materiell?

Så langt har vi klart å lage fungerende fargebøker i forskjellige former som du så kan male, en vanlig flekk kan bli en hund eller et hus eller hva fantasien tillater. Vi har også klistremerker som også brukes til 2D-kreasjoner på papir, og vi vil selvfølgelig gjerne jobbe videre med dette skjemaet.

Foreløpig prøver vi å unngå den numeriske formen litt, fordi implikasjonen av mer mening er viktig for oss. Totemo bør også brukes til å ta en pause fra skjermen, som vi allerede bruker for mye tid på. Men jeg kan ikke utelukke det i fremtiden, kanskje vi finner en måte å lage en skikkelig forbindelse på. Jeg ser også plass i animasjonen vi testet på de første Indiegogo-kampanjevideoene. Og vi likte forbindelsen.

Vil du også fokusere på utlandet?

Selv om vi ønsker å vokse så mye som mulig, er målet vårt å ha bærekraftig produksjon i Europa. Vi jobber for tiden med distribusjon i Tyskland og Norge.

Hvilke kits lekte du med da du var liten?

Selvfølgelig med Lego, forskjellige treklosser, men det mest ideelle materialet var alt rundt oss – jeg bygde rom av bøker, svampen til oppvasken var en rosa farao… Alt som var for hånden skapte andre verdener. Det samme gjelder grønnsaker, som du kan lage nesten hva som helst av. Jeg skal ikke glemme pappesker, som nok ga den mest kreative friheten av alle.

Totemo-settet er tilgjengelig på Kunsthalle, Hračkotek, Nejen Hra, Skibi og Hugo Chodí Bos.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *