Ingenting mot karpe, men vi trenger ikke å tære på det, sier kokk Jiří Horák

Jiří Horák er for tiden involvert i utviklingen av nye teknologier og oppskrifter for Ambiente, på fritiden produserer han ulike pop-ups med vennene sine – enten det er langoustines eller fjernere taco. Han jobbet på Čestra, Pizza Nuova, internert på danske restaurant Kadeau, norske Maaemo og Londons Ikoya – i alle fall er dette topprestauranter hvor du kan finne mye nordlig inspirasjon. Europeisk med vestafrikansk påvirkning i sistnevnte tilfelle. .

Men selv er han fortsatt en elsker av tradisjonelle smaker slik han har kjent dem siden barndommen, og det er ikke annerledes når det gjelder jul. «Jeg elsker ritualet med å lage middag, se på TV sammen, spise lunsj sammen den dagen, gå en løpetur med broren min etter jul… Så ja, jeg har hatt ritualer fast på det i noen år nå.» Tilsynelatende vanlige ting som det ikke vil være tid til på et år, og det er det samme med sammensetningen av mat. «Det er veldig enkelt. Karpe, salat, jeg pleier å lage annen fisk som jeg ikke steker – ferskvann, for eksempel ørret, pluss saus og grønnsaker. Enkelt, det har ingen regler, som du ikke bør gå glipp av, bortsett fra karpen med salat, som aldri går glipp av. Men for å gå med det, noe sunnere som ikke er fylt med majones og ikke er stekt.»

Moren til Jiří er ansvarlig for å lage salaten, barna får ikke gjøre dette, Jiří tar seg av resten. «Du kan ikke gå glipp av de vanlige tingene, potet, agurk, majones, en slags gulrot, kokt egg, så legger mamma til – som ikke burde være der, men det er der – skinke, erter, som jeg ikke har noe imot. , men de andre medlemmene lager familie, og det er det.

For å redusere stress anbefaler Jiří å tilberede salaten 1-2 dager i forveien, «Den blir mye bedre, og en stor del av middagen vil bli eliminert.» Det er også fint å begynne med suppen, hvis du skal tilberede den. «Jeg forbereder karpen om morgenen, skjærer den i biter, kutter beina, setter den i kjøleskapet, så er det bare å pakke den inn og steke den om kvelden.» Enten det er stekt karpe, sopp eller tofu som vinner for deg, går det fint an å la innpakningen ligge rett før middag. «Ellers blir brødsmulene bløte og ikke så sprø som de kunne vært.»

Jirka bruker julaften på å lage spiselige hjemmelagde gaver, som eggedosis eller sirup til sveiseren – og han delte dem med oss.

  • 0,5 liter appelsinjuice (fersk)

  • 15 g appelsinskall

  • 8 g kanel

  • 4 g nellik

  • 2g stjerneanis

  • 3 g chili

  • 1 g pepper

  • Karamell fra 100g sukker – brenn sukkeret sakte tørt i en kjele, kok opp/løs opp i vannet som trengs for å lage sirupen

  • 1,5 liter vann

  • 600 g sukker

Tilberedningen er enkel, kok alt sammen, ha på flasker og la stå til maserasjon i flaskene, så kan alle helle etter smak, enten i vin eller krydret cider.

Hva er hemmeligheten bak suksessen til langosh-pop-upen? Hva påvirker kvaliteten på pommes frites? Og hvor mange kanapeer trengs til nyttårsaften? Hør hele intervjuet.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *