Innbyggerne oppfordres til å spare strøm i rushtiden de neste tre dagene

Ifølge vurderingen fra overføringssystemoperatørene i de baltiske landene vil reservene av kraftproduksjonskapasitet være svært lave i den baltiske og skandinaviske regionen fra 14. til 16. desember. Dette kan føre til en økning i strømprisene på børsen.

– Begrensninger i strømforsyningen er usannsynlig, men deres mulighet kan ikke helt utelukkes dersom det oppstår uforutsette hendelser i energisystemet – uplanlagte utfall av kraftverk eller sammenkoblinger, sier AST.

Forbrukere rådes til å spare strøm så mye som mulig i høye forbrukstimer, som vanligvis er fra 08.00 til 12.00 og fra 15.00 til 19.00.

AST-styremedlem Gatis Junghāns forklarer at det blir kaldere i Nord-Europa denne uken, og det vil være den første vinterutfordringen for energisystemet. «Det har utviklet seg en spent situasjon i Sør-Sverige og Finland, hvor økt forbruk veksler med utilgjengelighet av enkelte kjernekraftverk. Situasjonen i de baltiske landene er relativt god, men det mulige underskuddet i strømforsyningskapasiteten i Sverige og Finland , som de baltiske statene mottar elektrisitet fra, kan påvirke det baltiske energisystemet, sier Junghāns, med henvisning til analysen levert av den felles regionale koordineringen av overføringssystemoperatørene i de baltiske statene.

I Sverige, mellom 9. desember og 18. desember, er det 1400 megawatt (MW) atomkraftverket «Oskarshamn 3» under reparasjon, mens 1130 MW atomkraftverket «Ringhals 4» også er ute av drift frem til 23. februar 2023 i Finland , er oppstarten av det nye 1600 MW kjernekraftverket «Olkiluoto 3» utsatt til februar 2023. På den annen side, i det baltiske energisystemet er de fleste store kraftverkene klare for drift og alle sammenkoblingene med Skandinavia og Polen er også i tjeneste. I Latvia opererer alle TPP i Riga med maksimal kapasitet. Situasjonen forbedres også av at toppforbruket i de baltiske landene på dette tidspunktet generelt er rundt 10 % lavere enn i 2021.

I begynnelsen av november ble operatørene av elektrisitetsoverføringsnettene i Østersjølandene enige om en grundig utveksling av informasjon og samarbeid for å redusere virkningen på strømbrukere i tilfelle spesifikke restriksjoner på tilgjengeligheten av elektrisitet. . lokalisert i et av landene. Den felles ekspertgruppen analyserer tilstanden til selvforsyning med energi i Østersjøregionen, og legger særlig vekt på landenes avhengighet av grenseoverskridende påvirkninger. I følge rapporten fra den europeiske sammenslutningen av transportoperatører «ENTSO-E» publisert i høst, denne vinteren, spesielt i januar og februar, vil det være en høyere risiko for utilgjengelighet av energi og reserver generelt svakere når det gjelder sikkerhet sammenlignet med til tidligere år. Ved lav vannforsyning i vannkraftverkenes magasiner kan det oppstå risiko for selvforsyning med elektrisitet i Sør-Sverige og Norge, samt i Øst-Danmark.

Hvis produksjonen fra atomkraftverk reduseres, kan risikoen for energimangel øke i Sør-Sverige og Finland, elektrisitetshandelsområder som er avhengige av import. På den annen side indikerer «Winter Outlook»-rapporten til «ENTSO-E», som ble offentliggjort i begynnelsen av desember, at selv om det europeiske elektrisitetssystemet er utsatt for en større risiko for energimangel denne vinteren, er tiltakene iverksatt av overføringssystemoperatørene bidro til å dempe de mulige konsekvensene forårsaket av den russiske invasjonen av Ukraina. Rapporten gir en vurdering av strømforsyningssikkerheten for den kommende vinteren over hele Europa.

Rapporten bemerker at det europeiske elektrisitetssystemet fortsatt er sterkt avhengig av gass, men gunstige værforhold kan redusere denne avhengigheten av energisystemet. Europeiske land har truffet spesifikke tiltak for å forberede vinteren (pumping av gass fra lagring, utvidelse eller redriftsering av visse kraftverk, endring av drivstoff, ambisjoner om å redusere strømforbruket), samt 5 % reduksjon i topp etterspørsel etter elektrisitet iht. avgjørelse fra EU. Alle disse tiltakene vil redusere risikoen for energimangel betraktelig, heter det i rapporten.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *