Investor og administrerende direktør Thomas S. Murphy

Thomas Murphy (1925-2022) er ingen kjent skikkelse i det tsjekkiske miljøet. Samtidig ble han beundret av Warren Buffett, som betraktet ham og hans assistent Dan Burka som det beste lederparet verden noen gang hadde sett. Hans stolthet var Capital Cities Broadcasting, som han drev fra 1966. Selskapet fusjonerte deretter med ABC i 1985. Ti år senere kjøpte Disney selskapet. Murphy revurderte det opprinnelige selskapet sitt flere ganger. Hvis du hadde investert en dollar i selskapet hans i 1966, etter fusjonen med Disney, ville investeringen ha blitt verdsatt til 204 dollar. Hva var hans ledelsesstil og hva kan vi som investorer lære av hans stil?


Kunsten å anskaffe

Murphy var ikke ute etter sektormangfold i oppkjøp, snarere tvert imot. Han investerte i det han forsto best, TV- og radiostasjoner. Han kjøpte tålmodig én stasjon om gangen for å vinne store markedsandeler. Etter å ha kjøpt stasjonen prøvde han alltid å gjøre den mer effektiv etter samme modell. Denne oppkjøpsmåten ble svært populær på 1990-tallet, men lyktes ikke på lang sikt. Etter 2000 kollapset mange selskaper som fulgte oppkjøpsfilosofien under vekten av tung gjeld.

Murphys stil var imidlertid annerledes. Det handlet ikke om å kjøpe alle potensielt interessante selskapene og slå seg sammen med dem. Murphy foretrakk kvalitet fremfor kvantitet. Han valgte egentlig bare stasjoner som ga mening for investeringsplanen hans. Et annet interessant kjennetegn ved Murphy var at når han først sikret seg større økonomiske summer, nølte han ikke med å kjøpe aksjer i egne selskaper. Han nølte ikke med å støtte sin tro på sin ledelsesstil med egne midler.


Kunnskap om miljøet

For dagens investor ligger Murphys eksempel først og fremst i å kjenne miljøet vi investerer i. I dag er den generelle trenden å kjøpe aksjer uten spesifikk kunnskap. Teknisk analyse kan ofte få oss til å tro at det er mulig å forstå alt ved å bruke et diagram og kjøpe hva som helst bare ved å kjenne til diagrammet. Murphy favoriserte et område han forsto. Enhver investor, spesielt hvis han investerer på lang sikt, må gradvis mestre et område han vet hvordan han skal korrigere. Det er ikke viktig å jage enhver investeringsmulighet som byr seg stort sett tilfeldig. En mer lønnsom langsiktig modell er avhengig av gjennomtenkte, langsiktige investeringer. For å kunne ta det i bruk er det viktig å ha god kjennskap til feltet den aktuelle virksomheten opererer innenfor. Selvutdanning er derfor en uendelig prosess.

Matej Shiroky

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *